Jestliže se podaří udržet alespoň stejné tempo růstu, přiblíží se letos české e-shopy obratu 100 miliard korun. Zdá se vám to neuvěřitelné? Podívejte se na čerstvá data o výkonu tuzemské e-commerce v roce 2015.

Zatímco v roce 2014 utratili Češi v domácích e-shopech 67 miliard, loni se tržby odhadem vyšplhaly až na 81 miliard, což je v meziročním srovnání o téměř 21 % více. Rostou návštěvy z mobilů, procento responzivních webů i míra konverze. Jediným číslem s klesající tendencí se stal počet e-shopů.

Vyhodnocení jsme přejali ze statistik APEKu a Heuréky. Trochu odlišná čísla uvádí společnost Acomware, jež aplikovala jinou metodiku. Pro ilustraci jsme zvolili infografiku Heuréky.

Obrat e-shopůzdroj: heureka.cz

Heuréka_mobil

zdroj: heureka.cz

Jak si vedou jednotlivé segmenty

Z analýzy Heuréky, která hodnotila přitažlivost jednotlivých kategorií zboží z hlediska růstu, konkurence a ziskovosti, vyplývá, že se dnes již nevyplatí vstoupit do oblasti IT, mobilů a drobné elektroniky. Růst stagnuje a marže jsou nízké. Bílá elektronika je sice rostoucí, ale velmi konkurenční a náročná na sklad a expedici.

Naopak potenciálně úspěšné kategorie jsou drogerie, lékárna a zdraví, erotika. Vykazují značný růst a mají zatím malou konkurenci.

Pokud se obchodníkům podaří specializovat na některou podkategorii velmi širokého segmentu jako je například dům a zahrada, móda a oblečení, hobby, je možné vyplnit mezery na trhu a najít zákazníky. V opačném případě může být těžké udržet se, mnoho e-shopů to díky tomu vzdalo.

Kompletní přehled najdete v publikaci Heuréky.

Závěr

Trend posledních let je naštěstí pro většinu provozovatelů e-shopů pozitivní. Vývoj trhu na ně však zároveň klade nároky (např. mobilní verze webů), které je potřeba akceptovat.

Jak jste se svými statistikami spokojeni vy? Máte vyhodnoceno, na čem je nutné zapracovat? Svěřte se nám se svými závěry, rádi je s vámi budeme konzultovat.