Možná to vypadá jasně, ale přesto se ve své praxi stále velmi často setkávám s chybně definovanými cíli pro SEO. Mnoho majitelů webů, ale i agentur, které SEO služby nabízejí, vidí jako cíl dosažení prvních pozic ve výsledcích vyhledávání. Pokud si také myslíte, že toto je správný cíl pro SEO, tak čtěte dál.

Kolik cílů má SEO?

Cíle a garantování pozic v SEOCíle a garantování pozic v SEO

Proč jsou první pozice stále vnímány jako správný cíl pro SEO? Podívejme se, jak definuje SEO a jeho cíle česká wikipedie. Tu můžeme brát jako obecně rozšířený názor.

SEO (Search Engine Optimization, optimalizace pro vyhledávače) je metodika vytváření a upravování webových stránek takovým způsobem, aby jejich forma a obsah byly vhodné pro automatizované zpracování v internetových vyhledávačích. Cílem pak je získat ve výsledku hledání ve vyhledávačích, které odpovídá obsahu, pro danou webovou stránku vyšší pozici a tím četnější a zároveň cílené návštěvníky. – zdroj: Wikipedie

Definice cíle není úplně špatná, ale možná je trochu nevhodně formulovaná, a z toho důvodu i zavádějící. Na základě této definice můžeme totiž vidět cíle dva.

  1. Cílem je získat ve výsledku hledání ve vyhledávačích pro danou webovou stránku vyšší pozici.
  2. Cílem je získat četnější a zároveň cílené návštěvníky.

Jsou ale opravdu dva? Ne, cíl je pouze jeden. Skutečným cílem optimalizace pro vyhledávače je získat četnější a zároveň cílené návštěvníky. Pozice ve výsledcích vyhledávání jsou pouze prostředkem, k dosažení tohoto cíle. Věřím, že takto je to naprosto jasné. Proč jsou ale ohniskem zájmu především pozice a jejich garance? Proč majitelé stránek (a také některé agentury) stále hodnotí výsledky SEO podle dosažených pozic?

Proč nás baví sledovat pozice?

Být první je krásné! To vám určitě potvrdí každý běžec. My však nezávodíme v běhu, ale optimalizujeme web pro vyhledávače. Cílem je návštěvnost, která se může přerodit v objednávky, poptávky či v jiný zisk.

Pozice je pouze virtuální úspěch. Můžete být první na vámi vybrané slovo, ale to nemusí vůbec nic znamenat. Za to návštěvnost — to jsou živí lidé. Lidé, kteří u vás mohou utratit své peníze. Můžete být první, ale pokud nikdo neklikne na váš odkaz ve výsledcích vyhledávání, je vám taková pozice k ničemu. Podobně je to i se všemi S-ranky a Page ranky.

Kouzlo hodně dlouhého chvostu

Další skutečností je, že majitelé stránek, kteří své pozice sledují, se soustředí pouze na několik málo klíčových slov. Návštěvníci z vyhledávačů však na váš web přichází na stovky a tisíce frází, které vás možná ani ve snu nenapadnou.

Všiměte si počtu návštěv a počtu klíčových slov, které tyto návštěvy přivedly.Všiměte si počtu návštěv a počtu klíčových slov, které tyto návštěvy přivedly.

Na uvedeném obrázku z nástroje Google Analytics vidíte, že téměř 10 000 návštěvníků přivedlo na web více než 6 000 klíčových slov. Tomuto trendu se říká long tail — česky dlouhý chvost. Platí u něj oblíbené Paretovo pravidlo, které v tomto případě říká, že populární a vysoce konkurenční klíčová slova přivedou sotva 20 % návštěvníků webu. Zbylých 80 % přivedou hodně specifická a málo konkurenční klíčová slova.

Měřit úspěch SEO sledováním pozic ve výsledcích vyhledávání pro několik klíčových slov je tedy zavádějící.

Tip na závěr - zaostřete na cílovku!

V optimalizaci pro vyhledávače jde především o návštěvnost. O kvalitní návštěvnost z vyhledávačů. Máte však své návštěvě co nabídnout? Nabízí váš web takový obsah, který návštěvníkům pomůže řešit jejich problém?

Pokud ano, odmění vás návštěvníci i vyhledávače. Návštěvníci tím, že budou odkaz na váš web dál sdílet a doporučovat a vyhledávače tím, že váš web budou ve vysledcích vyhledávání zobrazovat na prvních místech na desítky a stovky frází. Zaostřete tedy na svou cílovou skupinu, najděte její problémy a připravte pro ni to nejlepší řešení. To je celé tajemství úspěšného SEO. Pro to, aby bylo úspěšné a přineslo vám zisk, je pak také důležité jeho správné začlenění do vaší celkové marketingové strategie. Ale to už je na jiný článek.

PS: Tento článek jsem napsal cca v roce 2011 pro server Ofenzivní Marketing. Protože provozovatel tohoto webu ukončil jeho činnost a já považuji toto téma za stále aktuální, publikuji ho znovu (s malými úpravami) na tomto místě.