Koronavirová krize, která se v minulém roce objevila jako blesk z čistého nebe, se chtě nechtě podepsala na životě každého z nás. Nejčastěji se skloňuje se slovy jako neštěstí, nejistota, zmatek, omezování a strach. My v agentuře Optimal Marketing ale věříme, že ne ve všech případech byly dopady Covid-19 negativní. S několika kolegy jsme se proto rozhodli podívat se naopak na to dobré, co nám rok 2020 přinesl.

Pavlína Králíčková

Na všem zlém je něco dobrého. Snažím se tímhle pravidlem řídit celý život. I když nám epidemie ve spoustě věcí ovlivnila život, přinesla i spoustu hezkého. Dokázali jsme se semknout, ještě více si uvědomit, jak důležité je zdraví, máme více času na rodinu i osobní rozvoj. Vidím pokroky ve využívání technologií – minimálně ve školství. Všechny překážky nás v životě posouvají dále! Uvědomili jsme si, co všechno máme a jak jednoduše se o to dá přijít. Také si teď všeho vážíte mnohem více?

Já osobně jsem měla obrovské štěstí, že epidemie nepřipravila o práci mě ani nikoho z mých blízkých. Můžu tedy říct, že kromě svých koníčků jsem o nic nepřišla – že by nové příležitosti? Protože miluji cestování, stihli jsme se ještě před epidemií podívat na druhou stranu světa do Vietnamu a v létě jsme objevovali krásy Kréty. Jelikož jsme ale přišli o další možnosti cestování do zahraničí, zaměřili jsme se na české hory. Nachodili jsme opravdu spousty krásných kilometrů. Hory nám vždy ukázaly, že svět je ještě v pořádku. A taky se mi podařilo trošku zhubnout. Vždycky jsem měla sen vytvořit svůj malý projekt, podnikání, něco, co můžu rozvíjet a dělat s láskou. To se mi, možná i díky epidemii, podařilo. Založila jsem vlastní malý projekt, který se jmenuje JSEM V POHO, kde vyrábíme „micací“ ponča pro to největší pohodlí – což se vlastně teď, kdy musíme být pořád doma, velmi hodí.

V roce 2020 se v mém životě odehrálo mnoho opravdu krásných věcí a určitě ho, i přes všechny překážky, hodnotím jako krásný rok!

Pavlína je pravá ruka agentury. Působí jako office manažerka.

Díky událostem 2020 jsme zjistili, že práce je možná odkudkoliv. Nanejvíc příjemná je z přírody.Díky událostem 2020 jsme zjistili, že práce je možná odkudkoliv. Nanejvíc příjemná je z přírody.

Vojtěch Veselý

Kolem mě je řada kreativních lidí, která se touhle situací zdeptat nenechala. Podařilo se jim najít své alternativní cesty i v roce 2020. Také jsem přehodnotil, čemu chci věnovat většinu svého času. Když děláš práci, která ti dává smysl dlouhodobě, je docela snadné udržet směr i v této chvilkové kleci.

Vojtěch působí v agentuře na pozici kreativce a specialisty na hudební PR.

Václav Jurásek

Neřekl bych, že byl pro mě osobně rok 2020 nějak průlomový. Možná jsme díky situaci, která nastala, byli donuceni si uvědomit, jakým pomocníkem nám online služby mohou být a že díky nim nezemřeme hladoví ani nazí, a ani se neukoušeme nudou – a to pozitivní jistě je. Ale vše, co jsme využívali v roce 2020, zde bylo už dříve.

Já jsem si uplynulý rok náramně užil. Ano, chyběly mi výstavy, koncerty nebo kavárny a musel jsem si dávat pozor, kdy jdu navštívit babičku. O to více jsem si ale vážil každého setkání s přáteli, každé kapely, kterou jsem slyšel naživo a každého vypitého espressa. A užíval si toho, co mám. Výlety do přírody a večery strávené s rodinou jsou fajn!

Václav pečuje o kampaně našich klientů na sociálních sítí.

V roce 2020 jsme nepolevovali v nahrávání podcastů.V roce 2020 jsme nepolevovali v nahrávání podcastů.

Marek Rolný

Rok 2020 pro mě byl každopádně trochu jiný než několik předchozích let. Chápu, že obecně jsou vnímána spíše omezení – absence mnoha kulturních akcí, zavřené restaurace či komplikace v cestování. Přes to všechno vidím v uplynulém roce řadu pozitiv. Byl čas zastavit se a možná i trochu zpomalit. Ukázalo se, že řada do té doby tzv. nezbytných věcí možná vlastně vůbec není potřeba. Obrovsky pozitivně vnímám také posun ve využívání online prostoru. Lockdown nás naučil, že se nemusíme nutně scházet kvůli každé maličkosti a že i velké věci se dají řešit online. To se týká jak komunikace s klienty, tak i komunikace u nás v týmu. Díky těmto omezením a plánování online schůzek (díky za Google Workspace!) jsem vlastně získal více svobody. Nemusím být nutně vězněn v kanceláři jen proto, abych tam byl. Myslím, že je to super! Díky tomu pak mohu více času věnovat rodině a dětem. Chce se mi říct „díky za rok 2020“, ale je jasné, že za tím byla spousta předchozí práce a znalostí, které jsme už měli – práce v cloudu, procesy, online vedení projektů či vyladěná interní komunikace. Firmy, které na to takto připraveny nebyly, to mohly mít těžké. To chápu.

Marek je v agentuře Optimal Marketing hlavou marketingu.

Lucie Bednářová

Rok 2020 pro mě byl rokem vděčnosti. Vděčnosti za zdánlivé maličkosti, které nám byly (a stále jsou) opakovaně odepírány – práce z kavárny, jídlo v oblíbené restauraci, setkání s přáteli a rodinou, procházka bez roušky, cestování, zdraví, klid nebo psychická pohoda. Kdyby si díky událostem minulého roku byť jen jeden člověk z deseti uvědomil, co je skutečně (ne)důležité, stálo to všechno za to. A to v dnešní konzumní době, kdy se obklopujeme nesmysly a náš společenský status definují cool fotky v instagramovém feedu, hodnotím jako pozitivní.

Lucie je copywriterka a pro klienty píše funkční texty.

Srpnové rozvolnění jsme využili pro firemní teambuilding.Srpnové rozvolnění jsme využili pro firemní teambuilding.

Jakub Langr

Z osobního hlediska hodnotím na roce 2020 kladně narození druhého dítěte; uvědomění si, jak obětaví a vstřícní jsou lidé v České republice, když o něco jde (pomoc lidem a podnikatelům postiženým pandemií Covid-19); skvělé knihy, které jsem přečetl a které mě posunuly dál, zlepšily mi život nebo mě ovlivnily a rozvíjení osobního minimalismu – nekupovat, nevlastnit, nehromadit věci, které nepotřebuji, nedělají mi radost, nemají přínos pro mě ani pro rodinu, nepřijímat zbytečné informace (televize, noviny, internet), které nemají žádnou přidanou hodnotu, nemít nutně na všechno názor, tzn. nepřiklonit se ani na jednu stranu v politických a společenských kauzách a žabomyších válkách na Internetu.

A pracovní? Pracuji kdy chci, s kým chci, za kolik chci – práce mě i po 12 letech v oboru stále baví a naplňuje. V roce 2020 jsem sice jeden skvělý projekt musel ukončit a tým rozpustit, ale našel jsem nové příležitosti, nové skvělé kolegy i nové přátele. Velkou výhodu vidím v tom, že sebevzdělávání je v našem oboru dostupnější a levnější než kdy dřív. Odborníci sdílí své zkušenosti a znalosti. A jen blázen by se je nepokusil vstřebat a stát se tak lepším.

Z pozice projektového manažera dohlíží Jakub na klienty a jejich projekty.

Marek Horyna

Dvacet dvacítka byl zvláštní a hodně divoký rok, ale přinesl na druhou stranu i spoustu pozitiv a příležitostí. Když se všechno zastavilo, tak jsem zase po letech začal mít čas na věci, které jsem dlouho opomíjel a radoval se z nich. Každý den jsem trávil venku v lese, po deseti letech jsem začal psát ve volných chvílích zase poesii a vařit s kamarády v garáži pivo. Měl jsem více času na čtení a rodinu. A taky čekáme každým dnem dalšího prcka. A pak že ta chytrá karanténa nefunguje.

Marek je specialista na PPC reklamu, prostřednictvím které dává o našich klientech vědět.

V září jsme udělali něco dobrého pro okolí – uklidili jsme park kolem říčky Hloučely v Prostějově.V září jsme udělali něco dobrého pro okolí – uklidili jsme park kolem říčky Hloučely v Prostějově.

Petr Keresztes

Uplynul rok, který byl v mnoha ohledech velice náročný. Když nebudu počítat nějaké cestovní trable, které jsem kvůli této situaci (ne)zažil, tak musím zaklepat na dřevo, že z hlediska pracovního mě to až tolik neovlivnilo. Myslím si, že tento rok nás naučil mnoho věcí. Pochopili jsme, že není nezbytně nutné být každý den v práci či ve škole. Poznali jsme opravdovou sílu Internetu a naší propojenosti s ním v každodenním životě.

I když je to klišé, tak to rád zmíním, protože je v tom velká dávka pravdy. Měli bychom si vážit toho, co máme, dobrých lidí kolem sebe a ve vyspělé společnosti by mělo být běžné umět si pomáhat, jak tomu bylo v první vlně solidarity. Věřím, že spousta lidí měla i čas zpomalit a přemýšlet o svém životě a nových možnostech, které byly přímo či nepřímo ovlivněny touto situací.

Na Petra se obracíme s požadavky na zpracování grafiky.

A co vy? Přinesl i vám rok 2020 něco pozitivního?