Na českém trhu existuje v roce 2019 více než 41 000 internetových obchodů. Místo očekávané konsolidace nastala meziroční změna 3,5 % směrem nahoru. Zápas o získání pozornosti a lítý boj o každého zákazníka tak nedává příliš prostoru chybám. Pokud provozujete e-shop, určitě oceníte zkušenosti, příležitosti a tipy, které jsme nasbírali při práci na internetových obchodech našich klientů.

Jak mohou e-shopy zlepšit konverzní poměr? Procento zákazníků, kteří tvrdí, že tyto faktory jsou velmi důležité. Zdroj: Criteo, The Shopper StoryJak mohou e-shopy zlepšit konverzní poměr? Procento zákazníků, kteří tvrdí, že tyto faktory jsou velmi důležité. Zdroj: Criteo, The Shopper Story

Co dělat, když nechodí objednávky? Mnohdy stačí přitlačit na pilu a snažit se dělat věci lépe, než to dělá konkurence.

Váš internetový obchod musí být v nejlepší možné kondici. Jedině tak může svým uživatelům dobře sloužit a návštěvníky efektivně proměňovat ve spokojené vracející se zákazníky. Náklady na akvizici jednoho zákazníka jsou pochopitelně vyšší než náklady na opakovaný nákup a často se rozprostírají mezi více nákupů. Než však dokážete zvýšit počet loajálních zákazníků, je třeba nejdříve pozitivně oslovit ty, kteří se o nákupu u vás teprve rozmýšlejí. Existuje bezpočet možných aktivit, které posunou váš internetový obchod směrem k vyšší konkurenceschopnosti.

Načerpejte s námi inspiraci a vytvořte si vlastní seznam aktivit, které stojí za to zvážit, prozkoumat a vyzkoušet jak v rámci optimalizace produktové stránky, tak i napříč celým ekosystémem internetového obchodu.

Velký přehled příležitostí pro váš e-shop

Atraktivní a úplné produktové fotografie

I sebelepší produkt má velmi nízké šance na úspěšná prodejní čísla, pokud si jej zákazník nemůže prohlédnout a představit. Skutečnost, že vhodná fotografie ovlivňuje prodej vašich produktů, je nesporná. Až 65 % populace se učí prostřednictvím vizuálních vjemů a získávání informací o produktu není ničím jiným než procesem učení.

Jeden z automatů na pořizování profesionálních produktových fotografií, který jsme si prohlédli na letošním veletrhu Czech Online ExpoJeden z automatů na pořizování profesionálních produktových fotografií, který jsme si prohlédli na letošním veletrhu Czech Online Expo

V dnešní době lze především u e-shopů s identickým sortimentem, který stačí jen znovu naskladnit, využít komerčních služeb zaměřených na produktovou fotografii, kde se každý snímek mnohokrát vrátí. Složitější situace je například u prodejců handmade a uměleckého zboží, kde je počet produktů omezen někdy i na pouhý jeden kus. U dražších produktů se fotografie zaplatí, u produktů v cenové hladině od pár set do několika málo tisíc korun se pak investice může zdát jako neuvážená. Pravdou však je, že kvalitní fotografie velmi dobře poslouží v reklamě, obsahu pro čtenáře i jako ilustrace toho, co dokážete vyrobit na zakázku.

Ateliérová produktová fotografieAteliérová produktová fotografie

Kupříkladu projekt Atelier.cz poskytuje svým prodejcům možnost využít služeb profesionálního fotografa, neboť sami často nedisponují potřebným vybavením, dovednostmi ani časem.

Nejinak je tomu u produktů ve vyšších cenových relacích, například kuchyní z masivu. Ačkoliv je každá kuchyň jiná, kvalitní referenční fotografie je základem úspěchu. Jedině tak získá potenciální zákazník představu, jak může jeho interiér vypadat.

U interiérů a složitějších produktů s jednou fotografií určitě nevystačíte. Je lepší připravit celou sérii, která dobře dokreslí všechny důležité detaily.U interiérů a složitějších produktů s jednou fotografií určitě nevystačíte. Je lepší připravit celou sérii, která dobře dokreslí všechny důležité detaily.

Koneckonců, i proto se postupně prosazuje 360 stupňová fotografie nebo dokonce virtuální realita. Se zvyšující se dostupností VR headsetů v domácnostech je jen otázkou času, kdy bude každý e-shop nabízet možnost prohlédnout si produkty tímto způsobem.

Viditelné recenze obchodu i produktů

Recenze samotného obchodu i nabízeného sortimentu jsou uhelným kamenem důvěry zákazníka. Ať už se jedná o označení Ověřeno zákazníky od agregátoru Heureka, nebo video recenze vybraných produktů, vždy je důležité podpořit důvěryhodnost prodejce a kvalitu nabízeného produktu. Obchod se špatným hodnocením, například z důvodu špatné zákaznické péče, prodá jen velmi obtížně i sebelepší produkt.

Recenze by měly být snadno dostupné, viditelné a především důvěryhodné.

Systém zákaznické podpory

Zákaznická podpora skrze email nebo kontaktní formulář je samozřejmostí. Jak se dá ale jít lidem ještě více vstříc a především rychle a adekvátně reagovat na nespokojeného zákazníka? Velmi efektivně se pro kvalitní vedení zákaznické podpory využívají sociální sítě ve spolupráci s chatboty nebo jejich napojení na helpdesk. Mezi nejpokročilejší systémy zákaznické podpory se řadí např. Intercom, s jehož implementací máme v agentuře Optimal Marketing skvělé zkušenosti a rádi vám jej pomůžeme zapojit do vašeho vlastního workflow se zákazníky.

Existují k Intercomu alternativy? Ano, existují a umí více či méně napodobit některé z klíčových funkcionalit, zejména pak čím dál více oblíbený on-site chat.

Rychlost načítání webu

Rychlost načítání webu přímo ovlivňuje konverzní poměr e-shopu. Toto tvrzení podporuje celá řada průzkumů. Téměř polovina lidí očekává, že se na počítači nahraje web do 2 sekund, na smartphonu pak do 4 sekund. Každá jedna sekunda navíc vás přitom může stát přibližně 7 % z celkového počtu konverzí. Pokud váš e-shop denně zaregistruje prodeje v objemu 100 000 Kč, může se jednat o nezanedbatelných 7 000 Kč denně.

Ukázka z výše zmíněné infografiky, která popisuje vliv rychlosti načítání na obchodní výkon webů. Zdroj: skilled.coUkázka z výše zmíněné infografiky, která popisuje vliv rychlosti načítání na obchodní výkon webů. Zdroj: skilled.co

Jak jste na tom vy? Proveďte si technický audit a uvidíte sami.

Kompletní a čtivé popisy zboží

Kompletní popis zboží podporuje nejen lepší pozice ve výsledcích neplaceného vyhledávání, ale zejména pozitivní nákupní rozhodnutí. Útržkovité, nebo zcela chybějící detaily produktu jsou jedním z důvodů, proč lidé odcházejí na jiný e-shop, kde se o produktu dozví více a často tam rovněž provedou samotný nákup, neboť si internetový obchod získá jejich důvěru. Nepodceňujte investice do popisu zboží a dlouhodobě popisky vylepšujte nejen o psaný text, ale též o videonávody, recenze a další užitečné informace.

Jednoduchý nákupní proces

A to nejlepší na konec. Jistě si vzpomenete na doby, kdy někteří provozovatelé internetových obchodů měli v oblibě vynucovat si registraci. A dnes? Dnes jdou naopak některé e-shopy do opačných extrémů a pro nákup vyžadují jen nezbytné minimum informací a akcí. Nakoupit tak dnes lze v rámci jedné stránky, pokud to chytré řešení internetového obchodu umožňuje. Již není třeba projít pětikrokový nákupní košík a vyplňovat sáhodlouhé formuláře. Pohodlí pak pokračuje i při dalším nákupu díky zapamatování si platebních údajů, preferované metody doručení, a dokonce i možnosti opakovaného nákupu jedním kliknutím.

Pokud jste si vybrali možnost osobního odběru na prodejně a platbu v hotovosti, není např. na Alza.cz třeba zadávat žádné jiné údaje než e-mail a telefonPokud jste si vybrali možnost osobního odběru na prodejně a platbu v hotovosti, není např. na Alza.cz třeba zadávat žádné jiné údaje než e-mail a telefon

U nás jde tomuto trendu jasně naproti například Rohlík.cz nabízející oblíbený sortiment pomocí funkcionality Můj regál, která šije nabídku na míru podle nákupní historie a preferencí.

Co dalšího při optimalizaci e-shopu nepodcenit?

  • Viditelné garance a jasné benefity e-shopu
  • Rychlé a komfortní dodání — fungující logistiku
  • Bezproblémové a bezplatné vrácení zásilky
  • Personalizace a ponákupní péče o zákazníky
  • Jasnou marketingovou a komunikační strategii

Dnes a denně sledujeme, že provozování e-shopu není jednoduché, zvláště pro malou, začínající firmu. Internetový obchod musí hned při svém vzniku vše ošetřit podobně jako etablovaní velcí hráči, jinak nemá ve stávajícím konkurenčním prostředí šanci na úspěch. Tedy za předpokladu, že nepřichází s unikátním produktem s vysokou přidanou hodnotou. Jestliže se chcete v tvrdé konkurenci prosadit i vy, sledujte naše kanály nebo nás přímo kontaktujte. Nabízíte-li zajímavý produkt a nám budou zbývat nějaké volné kapacity, rádi vás vezmeme na palubu.


Mohlo by vás zajímat: