Na protokol HTTP narazíme na webu stále řídčeji. Většina současných webů již používá HTTPS. Jak jsme se již dříve zmínili, tak Google ve svém prohlížeči Chrome od verze 68 označuje weby fungující na HTTP nenápadným nápisem „Nezabezpečeno“. Nová aktualizace zajde ještě dál.

HTTPS využívá protokol HTTP spolu s SSL nebo TLS certifikátemHTTPS využívá protokol HTTP spolu s SSL nebo TLS certifikátem

Co je HTTPS a proč je lepší než HTTP

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je protokol umožňující zabezpečenou komunikaci v počítačové síti. HTTPS využívá protokol HTTP spolu s SSL nebo TLS certifikátem. Vaše data tak chrání před třetími stranami a ztěžuje možnost získávání soukromých informací (např. z webových formulářů). Šifrované připojení je podstatné v momentě, kdy z webové stránky na server posíláte citlivé osobní informace — typicky v e-shopu, v bance nebo na sociální síti.

Jak Google Chrome přistupuje k zabezpečení v čase

24. červenec 2018

Prohlížeč Google Chrome zavedl označení „Nezabezpečeno“ pro weby bez certifikátu SSL. Toto
označení si přečteme hned vedle názvu domény webové stránky.

16. říjen 2018 (aktualizace v Evropě začíná probíhat až v noci)

Nový Google Chrome 70 přestane důvěřovat některým certifikátům (Jde o SSL certifikáty vydané společností Symantec — tj. Symantec, GeoTrust, RapidSSL a Thawte) a současně i při vstupu na stránky, které nemají protokol HTTPS, se zobrazí upozornění. U neplatných certifikátů bude návštěvník nucen kliknout na odkaz „Pokračovat na web (nespolehlivý)“.

Návštěvník je nucen kliknout na nabídku Advanced/Rozšíření, dále na odkaz „Pokračovat na web (nespolehlivý)“Návštěvník je nucen kliknout na nabídku Advanced/Rozšíření, dále na odkaz „Pokračovat na web (nespolehlivý)“

Přechod webu na HTTPS poskytuje bezpečí uživatelům webu, kteří vyžadují zvýšené soukromí. Pokud
jste přechod na HTTPS stále nerealizovali, nyní je skutečně nejvyšší čas to napravit. Prohlížeč Google
Chrome používá bezmála 60 % uživatelů a s jeho novou verzí tak můžete zbytečně přijít o velkou
skupinu vašich návštěvníků.