Fotografie, video, sekvence obrázků… to vše má na Instagramu své místo, záleží jen na kontextu. Během chvilky můžete podpořit online marketingovou kampaň, sdílet nový produkt nebo upozornit na slevu v e-shopu. Každý obsah však potřebuje vhodnou formu.

Příspěvky a fotky na Instagramu

Základní formát Instagramu – feed – byl navržen primárně pro čtvercové fotografie. Umožňuje však nahrávat obrázky libovolného formátu, jeden nebo více do jednoho příspěvku, včetně videí. Hlavní kanál příspěvků se zobrazí defaultně jako první při otevření účtu.

Instagramu feed; zdroj: instagram.com/optimalmarketingczInstagramu feed; zdroj: instagram.com/optimalmarketingcz

U příspěvků s větším počtem obrázků nebo videí lze vybrat první obrázek. Jestliže příspěvek začíná videem nebo sestává pouze z videa, můžete zvolit náhledovou fotku. U delších videí se vžil způsob rozdělení do většího počtu kratších sekvencí vložených v jednom příspěvku v navazujícím pořadí.

Ukázka příspěvku s větším počtem obrázků - obrázek 1; zdroj: instagram.com/fenderUkázka příspěvku s větším počtem obrázků - obrázek 1; zdroj: instagram.com/fender
Ukázka příspěvku s větším počtem obrázků - obrázek 2; zdroj: instagram.com/fenderUkázka příspěvku s větším počtem obrázků - obrázek 2; zdroj: instagram.com/fender

Kromě příspěvků lze vložit obrázky také do Reels, musíte však počítat s poměrem stran 9:16.

Video na Instagramu

Video je stále oblíbenějším prodejním tahem. Na Instagram jej lze umístit hned několika způsoby. Každá forma má svá vlastní specifika a hodí se pro něco jiného. Podstatnou roli hraje například délka videa a jeho formát, tedy poměr stran.

Rozlišení a velikost videa:

  • Můžete nahrát video s poměrem stran mezi 1,91:1 a 9:16.
  • Minimální snímkovací frekvence videí by měla činit 30 FPS (snímků za sekundu) a minimální rozlišení by mělo být 720 pixelů.
  • Maximální velikost souboru videa délky 10 minut nebo kratšího je 650 MB. Maximální velikost souboru videa délky až 60 minut je 3,6 GB.

Instagram Reels

Instagram Reels byly spuštěny v srpnu roku 2020 v reakci na značný úspěch TikToku, kde je také možné nalézt inspiraci pro vlastní příspěvky. Řada tvůrců sdílí stejná videa na obou sociálních sítích. Reels se hodí pro krátké představení produktů či událostí, vtipné skeče nebo sekvenci obrázků. Často jsou videa doplněna o text — výrazně prodloužený formát na výšku poskytuje dostatek prostoru pro krátká sdělení. Kromě Instagramu umožňuje sdílení Reels i Facebook.

Instagram Stories

Instagram Stories je formát příspěvků, které po 24 hodinách zmizí. Sdílet můžete videa i fotografie. I zde je díky formátu 9:16 dostatek prostoru pro text. Není však vhodné jej umístit příliš blízko dolnímu nebo hornímu okraji — v příspěvku se totiž zobrazí v horní části název účtu a ve spodní zase okénko chatu.

Vybrané Stories — tzv. Instagram Highlights — jsou příspěvky pod kulatými ikonami, které se trvale zobrazují hned pod úvodním textem (bio). Na rozdíl od Instagram Reels nebo Video není nutné rozkliknout další záložku. Při otevření profilu jsou okamžitě na očích. V podstatě se jedná o složky, do kterých lze přidávat již proběhlé Instagram Stories. Příspěvky se následně přehrávají jeden za druhým, přičemž fotky zůstanou chvíli statické, než prohlížeč plynule přejde na další. 

Instagram Highlights Optimal Marketing, zdroj: instagram.com/optimalmarketingcz/Instagram Highlights Optimal Marketing, zdroj: instagram.com/optimalmarketingcz/

Parametry: Maximální délka Instagram Stories činí 15 sekund (můžete nahrát video dlouhé 60 sekund, které Instagram rozdělí na 4 Stories)

Instagram Video

Formát Video umožňuje vkládat delší příspěvky než Reels a nabízí širší možnosti. Prostřednictvím jezdce můžete video libovolně posouvat, případně jej zvětšit na celou obrazovku. Do záložky je možné vkládat delší příspěvky, jako jsou rozhovory a další materiály, u nichž se předpokládá, že jim uživatel věnuje větší množství času.

Kromě předpřipraveného videa lze využít také formát Instagram Live, kdy je video nahráváno a vysíláno v přímém přenosu. Sledující mohou v průběhu vysílání přidávat komentáře nebo dávat srdíčka, obdobně jako u jiných příspěvků.

Instagram Průvodci

Záložka Průvodci umožňuje vytvářet kolekce příspěvků zaměřených na jedno téma. Vybírat můžete z vlastních i cizích příspěvků, které lze navíc doplnit o popisky. Pro vytvoření Průvodce je možné využít tři různé formáty:

Místa — příspěvky spojené lokalitou. Můžete přidat maximálně 5 příspěvků. Tento formát se hodí například pro restaurace, bary, posilovny, galerie a podobně.

Produkty — sem lze přidat produkty zveřejněné v rámci funkce Nakupování.

Příspěvky — sbírka vlastních i cizích příspěvků. Tento formát je omezen na 30 příspěvků a nelze přidávat Stories.

Ukázka záložky Průvodci influencerky Dewii, zdroj: instagram.com/dewii.veg/guides/Ukázka záložky Průvodci influencerky Dewii, zdroj: instagram.com/dewii.veg/guides/

Ukázka využití Instagramu v online marketingu

Závěrem se podívejme na ukázku vhodného využití instagramových kanálů v online marketingu.

Jednotný vizuál Příspěvků od Dedoles

Vhodnou ukázkou sladěných Příspěvků je například Dedoles. Jednotný vizuální komunikační styl je snadno rozpoznatelný a výborně podporuje jasně vytyčený designový směr produktů.

Instagramu feed Dedolescz; zdroj: instagram.com/dedolesczInstagramu feed Dedolescz; zdroj: instagram.com/dedolescz

Reels od Louise Vuittona

Instagram Reels využívá pravidelně ke své propagaci například značka Louis Vuitton. Úvodní fotka videa je všeříkající, krátká videa jsou výstižná a během chvilky představí produkt mnohdy lépe, než by to dokázala řada fotografií nebo dlouhý popis.

Reels od Louise Vuittona; zdroj:instagram.com/louisvuittonReels od Louise Vuittona; zdroj:instagram.com/louisvuitton

Úspěšná videa Sennelier

Vhodné využití videí nalezneme například u značky Sennelier, která vyrábí výtvarné potřeby. Formát videa je vhodný pro ukázku výtvarných postupů a předvedení jednotlivých potřeb pro výtvarníky.

Úspěšná videa Sennelier; zdroj: instagram.com/sennelier1887Úspěšná videa Sennelier; zdroj: instagram.com/sennelier1887

Forma je pokračováním obsahu

„Forma nikdy není ničím víc než pokračováním obsahu.“ Robert Creeley

Ačkoli je forma důležitá, bez obsahu pozbývá sama o sobě smysl (alespoň v online marketingu). Teprve s kvalitním obsahem se vyplatí hledat nosný nástroj, který kreativitu a nosné myšlenky dokáže předat vhodným způsobem okolí.