Jak neztratit rytmus a pravidelně sdílet příspěvky, o které si aktuálně Instagram říká? Jak udržet správný směr, aby si váš profil našel své sledovatele a nezapadl v množství jiných profilů? Použijte plánovač.

Pokud nechcete u tvorby příspěvků trávit pravidelně několik hodin týdně, instagramové plánovače jsou to pravé. Díky nim je totiž možné si svůj feed naplánovat klidně i na měsíc dopředu. Rozhodli jsme se vybrat 5 nejvyužívanějších plánovačů, vypsat jejich klady a zápory a usnadnit vám tím cestu ke zvolení toho pravého.

1. Later

https://later.com/

Výhodou tohoto plánovače je jeho přehlednost a příjemné uživatelské prostředí. Ideální je přístup k plánování – je možný jak z mobilní aplikace, tak i z počítače, na kterém je plánování výrazně jednodušší.

Later - kalendář pro plánování příspěvků na sociální sítěLater - kalendář pro plánování příspěvků na sociální sítě

Pokud máte více sociálních sítí, Later vám umožní plánování vašich příspěvků nejen na Instagramu, ale zároveň i na Facebooku, Twitteru a Pinterestu.

Hlavní nevýhody jsou pak spojeny hlavně s měsíčním poplatkem za užívání aplikace. Zdarma je pouze základní plánování pro jeden účet. Za plánování stories, videí či třeba série fotografií si už musíte připlatit. Model s variací pro firmy, tedy s více profily na spravování, se už poměrně prodraží.

+ Nejpřehlednější možnost vizuálního plánování feedu a funkce linkin.bio

 Nahrávaná fotografie nesmí přesáhnout určitou velikost

Later - analytika publikovaných příspěvkůLater - analytika publikovaných příspěvků

2. Buffer

https://buffer.com/

Buffer funguje opět v rozhraní aplikace i webu, přičemž je možné si ho nainstalovat přímo do webového prohlížeče pro rychlejší přístup. Oproti předchozímu plánovači je navíc schopen naplánovat i příspěvky pro LinkedIn. V jeho prospěch hraje také jeho jednoduchost, kterou uživatelé přirovnávají k prostředí Twitteru.

Buffer - ukázka naplánovaného příspěvku pro InstagramBuffer - ukázka naplánovaného příspěvku pro Instagram

V základní verzi a správě 3 účtů s maximem 10 naplánovaných příspěvku je dostupný zdarma. Bez rozšíření v Google Analytics a s až 8 profily na správu vychází aktuálně měsíční tarif na 15 dolarů.

Relativní novinkou Bufferu je nástroj Stories Creator, která vám pomůže rychle a jednoduše stories vytvořit.

+ Možnost instalace do webového prohlížeče pro rychlejší přístup, čisté prostředí

 Ne vždy správně vyskakující okna v plánovači

Buffer - ukázka naplánovaného příspěvku v kalendářiBuffer - ukázka naplánovaného příspěvku v kalendáři

3. Planoly

https://www.planoly.com/

Tento plánovač se vyznačuje především svou jednoduchostí, čistotou a snadnému používání. Zakládá si především na vizuálním plánování, tedy udržování jednotného feedu. Pro jednotlivce nabízí plánovač designově upravené prostředí s kalendářem, ve kterém se dá vracet k minulým příspěvkům.

Planoly - kalendář pro plánování příspěvků na sociální sítě a náhled předchozích postůPlanoly - kalendář pro plánování příspěvků na sociální sítě a náhled předchozích postů

Nevýhodou je, že v základní verzi můžete naplánovat pouze fotky a stories bez videí a gifů. Pro jednoho uživatele se dá zakoupit i rozumné měsíční členství, nicméně pro správu více účtů je cena členství mnohem vyšší.

+ Příjemné designové prostředí, neomezený počet postů pro jednoho uživatele za dosažitelnou cenu

 Vyšší cena pro firmy s více účty

Planoly - ukázka publikovaného příspěvkuPlanoly - ukázka publikovaného příspěvku

4. Kontentino

https://www.kontentino.com/

Plánovač Kontentino je oproti ostatním mnohem více přizpůsobený firemnímu užívání. Naleznete v něm funkce jako reálný náhled na to, jak bude příspěvek po přidání vypadat, nebo i možnost vyjádření všech lidí z týmu k danému příspěvku. Další výhodou Kontentina je příprava přehledných reportů. Jako plus můžeme brát i to, že tento plánovač vytvořili naši slovenští sousedé.

Nevýhodou Kontentina je to, že i za základní verzi je nutné zaplatit. Ke každé úrovni využití aplikace je ale 30 denní verze na vyzkoušení zdarma. 

+ Koncipováno pro agentury a větší firmy, reálný náhled na vzhled příspěvku po sdílení

 Z výše zmiňovaných srovnávačů je členství pro firmy nejdražší

Kontentino - náhled příspěvku v mockupu a ukázka možnosti komentování připraveného příspěvku agenturou a klientemKontentino - náhled příspěvku v mockupu a ukázka možnosti komentování připraveného příspěvku agenturou a klientem

5. Hootsuite

https://hootsuite.com/

V Hootsuite je mimo sociální sítě zmíněné výše možnost spravování i YouTube. Kromě plánování nabízí také monitoring a možnost týmové spolupráce za příplatek. Uživatelé též vyzdvihují pomoc při tvorbě klíčových slov a uživatelsky příjemné prostředí.

Nevýhodou je nemožnost úprav textů u fotografií a videí u kterých je již napsaný text.

Také Hootsuite bez příplatku nabízí pouze 30 denní program na zkoušku. Nejzákladnější verzi programu je možné využívat od 19 dolarů měsíčně se správou 10 profilů a nelimitovaným počtem příspěvků.

+ Možnost týmové spolupráce za příplatek, založen už přes 10 let

 Velikost nahrávaných obrázků v základí verzi musí být pod 5MB

Hootsuite - ukázka rozhraní plánovačeHootsuite - ukázka rozhraní plánovače

Závěr

Plánovače šetří čas, umožňují lépe se držet konceptu a často nabízejí zajímavý pohled do analytiky. S Instagramovým vývojem jde ruku v ruce i zlepšování plánovačů, a proto je důležité pozorně sledovat jejich aktualizace.