Co je to ochranná známka? Potřebuji ji vůbec? Vím, co mám dělat, když někdo zneužije moji značku? Kladli jste si někdy tyto otázky? A zjistili jste, že na ně vlastně neznáte odpověď? V následujícím článku se pokusím stručně vystihnout, jak svou značku vymyslet, chránit a udržet.

Všechny uvedené informace zazněly na lednovém školení od advokátky Petry Dolejšové, která se specializuje na oblasti marketingu, médií, e-commerce světa, GDPR, ochrany značky a autorských práv. Petra nás nezatěžovala žádnými paragrafy ani zákony, všechny poznatky předávala prakticky a srozumitelně. Školení bylo rozděleno do tří částí – jak značku tvořit, jak ji chránit a jak ji udržovat.

Jak vymyslet a vytvořit vlastní značku?

Přemýšleli jste dlouhé hodiny nad názvem své nové značky a konečně vás něco napadlo? Ještě předtím, než se začnete radovat, navštivte webové stránky: https://www.justice.cz/, https://upv.cz/cs.html a https://tmdn.org/tmview/#/tmview. Ověřte si, jestli již takový nebo podobný název někdo nepoužívá a zjistěte, zda jsou pro něj volné domény. Jestliže na něco podobného skutečně narazíte, ihned svůj nápad vymažte z paměti a pusťte se do vymýšlení nového názvu. Vyhnete se tak jakémukoliv pochybení, v horším případě i nákladným právním sporům. V marketingu je důležité, aby vás lidi znali a nikdy si vás nespletli s konkurencí. Nesnažte se nikoho napodobit.

Přečtěte si také: Jak si vybrat vhodnou doménu?

Podobnosti názvu, loga, klíčových slov a dalších prvků se vyhnete také tím, že pro název své značky nepoužijete obecný pojem. Pokud přijdete s něčím originálním, stanete se pro své zákazníky nezaměnitelnými.

Jakmile vymyslíte a prověříte vhodný název, kupte si domény. Jestliže se název skládá z více slov, zaberte rovnou všechny možnosti včetně pomlček. Do budoucna se vyhnete tomu, že by se někdo pokusil podobným názvem odklonit vaše zákazníky, případně vám chtěl doménu draze prodat. Jistota je jistota.

Máte název a domény? V tom případě potřebujete ještě logo a vizuál firmy. S největší pravděpodobností zadáte realizaci grafikovi nebo grafické firmě. Hned na začátku spolupráce si vyjasněte vzájemné představy a uzavřete smlouvu, ve které si podrobně definujte, za co budete platit. Ujasněte si, jak budete schvalovat vícepráce, kde využijete hodinovou a kde zase úkolovou sazbu apod.

Proces tvorby loga agentury Optimal MarketingProces tvorby loga agentury Optimal Marketing

Každý z nás má jiné představy, požadavky a vkus. Snadno se můžete dostat do situace, kdy se vám návrhy nebudou líbit. Jak se hodnotí subjektivní názor? Určete si ve smlouvě, jak budete dílo zadávat a kritéria, podle kterých jej budete hodnotit. Ujasněte si, kolikrát můžete dílo vrátit k přepracování, abyste se poté nedivili, že vám přistála faktura na dvojnásobnou sumu. Přesné zadání je základ úspěšné a poklidné spolupráce.

Dohodněte si s grafikem i následné používání loga. Budete mu platit za licenci? Bude možné logo časem upravit nebo jej použít pro potřeby dceřiné společnosti? Ne vždy můžete se zakoupeným dílem nakládat podle libosti. Často je k tomu zapotřebí grafikův souhlas.

Komunikujte svou značku jednotně v logu i barvách. Snažte se zajistit stejný název domén, účtů na sociálních sítích, e-mailů apod.

Jak ochránit svou značku

Napadlo vás zabezpečit svou značku ochrannou známkou? Ne vždy je jí potřeba, jelikož jste ji získali již zápisem do obchodního rejstříku. Někdy ale sama o sobě nestačí a nezbývá než zakoupit samostatné ochranné známky pro slogany, vizuál, komunikaci apod. K dispozici je celkem 45 tříd ochranných známek, přičemž jedna registrace do tří tříd na český trh vyjde na 5 000 Kč (další jsou za příplatek). Každá registrace slouží pouze pro váš segment trhu a chrání něco jiného. Pokud tedy někdo použije podobný název, ale nabízí jiný druh zboží nebo služeb, vaši ochrannou známku tím neporuší. Ochranná známka vás chrání před konkurenci a zajišťuje, že jste na daném trhu nezaměnitelní. Přidělené číslo umožňuje rychleji vyřídit případné spory.

Vždy si ujasněte, co vlastně chcete na značce chránit. Stejně tak se zamyslete nad tím, zda si vystačíte s českou ochrannou známkou, nebo sáhnete raději po mezinárodní – samozřejmě za příplatek.

Jaké jsou nejčastější chyby?

  • Registrujete špatný typ ochranné známky.
  • Registrujete svou značku pro všechny třídy. Vždy vyberte jen ty, které opravdu využíváte a potřebujete.
  • Nepište do přihlášky všechny detaily. Pamatujte, že v jednoduchosti je síla. Vše popište jasně a stručně.
  • Nemáte strategii pro ochranu své značky.

Jak udržovat značku

Vytvořte si strategii, jak budete svůj brand chránit a udržovat. Mějte přehled o typu zakoupených ochranných známek, datu jejich expirace a o tom, kdo má vaši licenci k používání značky. 

Ještě předtím, než začnete značku používat, podejte včas přihlášky svých ochranných známek – tedy pokud jsou zapotřebí.

Důležitou oblastí je také konkurenční boj. Jestliže zjistíte, že někdo používá podobnou doménu, kterou jste si nestihli koupit a je vám jasné, že se tímto snaží negativně zasahovat do vašeho podnikání, snažte se problém vyřešit mimosoudní cestou. Vyjde to levněji. V reklamách nemluvte o konkurenci a ani ji neurážejte. Pokud vás někdo svou reklamou nepřímo naštve, oplaťte mu to slušně a eticky. Vtip v reklamě je rozhodně na místě, viz reklamní přestřelka mezi Apple a Blackberry.

Čas na shrnutí

Při tvorbě, ochraně a udržování značky pamatujte na následující pravidla:

  • Při vymýšlení názvů se vyhněte obecným pojmům.
  • Pokud budete zadávat tvorbu vizuálu grafikovi, mějte v ruce propracovanou smlouvu.
  • Důkladně si promyslete a prostudujte možnosti ochranných známek.
  • Komunikujte svou značku jednotně.
  • V konkurenčních bojích se chovejte slušně a myslete na etiku.

Problematika tvorby a udržování značky je mnohem složitější a rozhodně ji nedovede v plném rozsahu pojmout ani sebelepší přednáška. Pokud potřebujete další informace, rady a tipy, přidejte se na Facebooku do skupinu „Právo v marketingu“.