V nedávné době proběhla jedna z dalších informačních vln o změně trendů ve využívání sociálních sítí. Přelévání marketingových rozpočtů z jednoho kanálu do druhého na sebe nenechalo dlouho čekat. Vždy, když se hovoří o sociálních sítích, hovoří se hlavně o Facebooku.

Jaká budoucnost čeká Facebook a jeho inzerentyJaká budoucnost čeká Facebook a jeho inzerenty

Současný hegemon sociálních sítí a nástrojů pro messaging je očima marketérů i inzerentů ostře sledován už mnoho let, jak ostatně ukazuje i článek Marka Rolného z roku 2010. Již tehdy se řešila efektivita a budoucnost této sociální sítě. Podobná otázka je tu možná i dnes: Není již Facebook u konce svých sil? Odpověď je jednoznačná: Není!

V očích smrtelníků vysoká, ale pro Facebook směšná pokuta spolu s negativní reklamou v podobě The Great Hack nejsou pro zvyšující se příjmy z reklamy žádnou větší překážkou. Jen oproti loňskému roku vzrostly příjmy z reklamy o 26 %, což předčilo i očekávání Wall Streetu. Inzerenti stále přibývají a s pomyslnou „únavou materiálu Facebook timeline“ se tento kolos snaží velmi úspěšně přesouvat peníze inzerentů tam, kam směřuje zájem koncových uživatelů.

Akvizice WhatsApp a Viberu, ale i dalších technologií (především pak Oculus Rift) se Facebooku začíná vyplácet a z investic se postupně stávají zdroje zisků pro budoucnost.

Nic přitom nenasvědčuje tomu, že by se na trendu strmě rostoucích příjmů mělo něco změnit.
Právě naopak. Od chvíle, kdy si Facebook pro svoji síť Instagram od Snapchatu vypůjčil formát Stories, rostou spolu s jeho oblibou i zisky společnosti. COO Sheryl Sandberg v dubnu 2019 oznámila, že v prvním kvartále formát nakoupily 3 miliony inzerentů. Podle CEO Marka Zuckerberga přitom Stories každý měsíc používalo půl miliardy lidí. Oblíbenost formátu stoupá i v dalších kvartálech a Cost-per-mile se pochopitelně v reakci na zvýšenou poptávku zvedá, což nadále zvyšuje příjmy společnosti.

A nejsou to jen příjmy, které nasvědčují tomu, že Facebook drží krok s dobou. Mezi druhým kvartálem 2017 a druhým kvartálem 2019 mu celosvětově přibylo přes 400 milionů aktivních uživatelů. Tento trend se projevuje i v Česku, viz graf níže. Je ovšem nutné brát v potaz demografii uživatelské základny. Přestože Facebook značně převyšuje kupříkladu Instagram v absolutních číslech, ve věkové kategorii 13–25 let činí rozdíl jen zhruba 400 tis. uživatelů ve prospěch Facebooku.

Uživatelé sociálních médií v České republice (11. listopadu 2018)Uživatelé sociálních médií v České republice (11. listopadu 2018)

Facebook Watch - Facebook se pokouší vkročit do sféry konvenčních médií a oslovuje nákupčí TV reklamy, kde se inzertní prostor získává rezervací předem. Již od 200 000 USD rezervovaného spendu si tak dnes můžete nechat zafixovat cenu CPM na 25 dolarech. Otázka kvality obsahu Facebook Watch nebo Instagram TV přitom není tak důležitá, neboť Facebook dokáže její případnou nižší úroveň vykoupit velmi dobrým cílením. To představuje velmi silný argument pro ukrojení obrovské porce koláče z investic do TV reklamy. Otázkou zůstává, nakolik budou mít nákupčí zájem o takovou službu, pokud Facebook kouzlí s metrikami zhlédnutí videa tak výrazně, že musí zaplatit 40 milionů dolarů vyrovnání. Zkreslit metriku až o 900 % už opravdu představuje kouzlení s čísly. A kdo to nakonec zaplatí? Nejspíše inzerenti.

Facebook Spark - VR platforma, které dala vzniknout i akvizice Oculus Rift, se více otevírá tvůrcům obsahu. Připravuje se tím podhoubí pro nový kanál příjmů nejen z inzerce. Domněnka, že VR je jen hračka, která zatím nemá budoucnost, by se mohla mnohým kritikům stát osudnou. Ostatně jako již mnohokrát v minulosti.

Facebook SparkFacebook Spark

WhatsApp produktový katalog - V některých zemích využívá více lidí WhatsApp než bankovní účet. Přímo se tak nabízí, aby se tato aplikace stala nákupním centrem. Jak se zdá, tato myšlenka není daleko od pravdy, neboť WhatsApp přidává produktový katalog. Nákupy přes Messenger například prostřednictvím chatbotů pomalu, ale jistě směřují i na WhatsApp prostřednictvím WhatsApp Business API.

Expanze Instagram Shopping - Instagram Shopping se rozšiřuje. Atraktivní výloha obchodu, sdílení doporučených produktů, objevování pomocí funkcí hledat a prozkoumat. Již nyní si můžete požádat o zařazení do čekací listiny na pokladnu Instagram Shopping, ačkoliv sama pokladna pro přímý nákup uvnitř platformy je zatím jen uzavřenou testovací funkcí. Ano, poplatky za zprostředkování obchodního styku jsou dalším velkým zdrojem zisku.

Tolik změn a ještě více možností. Jak s tím naložit?

Facebook samotný má nemalé potíže vyrovnat se s přidáváním nových reklamních formátů. Nekonzistentní a velmi komplikovaný Facebook Business Manager vykazuje chyby a technické potíže znesnadňující, či dokonce znemožňující správu inzerce. Koneckonců i proto vzniklo nové „Creators Studio”. Nemusíte se tedy děsit, pokud se cítíte bezmocní. Online marketing je vysoce turbulentní prostředí a není v silách jednoho zaměstnance zvládnout vše, když to dává zabrat i mnohem větším firmám, včetně profesionálních marketingových agentur.

Kudy jít a jak se neztratit ve světě online inzerce?

Růstová ekonomika, více obrazovek, více informací. To vše vede k růstu online inzerce ruku v ruce s rozšiřující se audiencí. Čím větší audience, tím více inzerentů si najde svůj cíl a trh se dále diverzifikuje.

Facebook’s top 100 advertisers in the first-quarter of 2019 accounted for less than 20% of Facebook’s total ad revenue.
This means that our advertising base is more diverse than it was this time last year.

Sheryl Sandberg, Q1 Earnings Call

Je vůbec v silách malých a středních podniků být v obraze a včas nastupovat do ještě ne zcela rozjetých vlaků? Česko je v oblasti e-commerce na špici a bezesporu zde vznikají trendy i velmi slibné technologické společnosti jako Shoptet či Samba.ai, které budou v souvislosti s nově přicházejícími příležitostmi hrát stále větší roli. Být na vlně si vyžaduje široký přehled a řadu specializací od stratéga přes vývojáře po datového specialistu.

Byly doby, kdy cestující z daleka dostali za přinesené informace jídlo a postel. Dnes je konzultant online marketingu placen za to, aby se k vám dostalo menší množství velmi cenných informací. V současnosti již není tak těžké být na několika místech zároveň jako být přítomen doopravdy. Když spíte, váš chytrý a automatizovaný online marketing všude být může. Za jakou cenu to však bude?

Být mobilní a všude, především pak na svém hřišti

Celosvětové statistiky v přístupech na internet Desktop Vs. Mobil Vs. TabletCelosvětové statistiky v přístupech na internet Desktop Vs. Mobil Vs. Tablet

93 % příjmů Facebooku jde z mobilní reklamy. Google zná čísla o poměru sil velmi dobře i díky Google Analytics rozprostřeném po celém prostoru World Wide Web. Firma se trendům přizpůsobuje a nabízí například poměrně nový formát Google Shopping Showcase (výlohová reklama) vytvořený pro mobilní zařízení.

Z pohledu kritika ochrany soukromí

Pokud jste ještě The Great Hack neviděli, určitě se podívejte. Sběr a především zpracování neskutečného množství dat se bude i nadále prohlubovat s tím, jak bude navzájem prorůstat podhoubí jednotlivých služeb. Svědčí o tom i cíl Facebooku spojit messengery pod jednu infrastrukturu.

V tomto ohledu nemohou být v klidu ani lidé, kteří se domnívají, že algoritmy jsou ještě hloupé. Poslechněte si, co k tématu říkají například hosté pořadu Dataři. Každý nástroj používáme trošku jinak. Facebook timeline už je hlavně o chvílích prokrastinace a „binge-watchingu” s jediným smyslem, jímž je ukrácení času. Facebook Workplace, chybějící část skládačky, však již úspěšně funguje a zaplňuje další informační mezeru. Tentokrát v oblasti firemní komunikace.

Je čas na paniku?

Zatím ještě nemusíme přepisovat pravidla online marketingu. Ze získaných dat vychází, že v blízké době ke kolapsu Facebooku nedojde, naopak počet jeho uživatelů neustále narůstá. Musíme si však dát pozor na cílení inzerce, jelikož dochází k postupnému přesunu mladší demografické skupiny na jiné sociální sítě, například Instagram. Situace se může zdát složitější, než ve skutečnosti je, ovšem řešení je v tomto případě ryze prozaické – stačí pravidelně sledovat trendy a nenechat si ujet vlak. Koneckonců už dnes je mezi mladšími čím dál oblíbenější dynamický TikTok a Facebook už není tak trendy, jako býval.

Mohlo by vás zajímat: