Je za námi další rok. Podařilo se nám v něm naplnit naše cíle a cíle našich klientů? Kam jsme se společně posunuli? Udělejme si jako již tradičně krátkou rekapitulaci, která bude odrazovým můstkem pro naši další práci.

V následující infografice nalezneme řadu čísel. Bez dalšího vysvětlení však není zcela jasné, zda jsou nízká, nebo vysoká. Pojďme se proto na ně podívat společně a v náležitém kontextu.

Začněme počtem projektů a klientů. Někomu se může 36 klientů zdát příliš málo, jinému naopak hodně. Podle nás je toto číslo optimální a nechceme jej ani v následujícím roce nijak dramaticky zvyšovat. Nesekáme tisíce projektů „jako Baťa cvičky”, ale stálým klientům věnujeme svůj čas dlouhodobě. S některými jsme už více než 10 let. Prohlubovat a rozšiřovat dlouhodobou spolupráci je pro nás prioritou.

Další číslo, které stojí za zmínku, udává meziroční nárůst tržeb e-shopů, o které dlouhodobě pečujeme. Za rok 2019 činí 29,6 %. Tento výsledek můžeme porovnat například s 16% meziročním nárůstem tržeb českých e-shopů, který pro rok 2019 uvádí APEK. Pro férovost je důležité podotknout, že do měření jsme nezapočítali nové e-shopy, ale pouze ty, o které jsme se starali i v roce 2018. Při započítání nových klientů by byl procentuální nárůst mnohem výraznější, ale nechceme vás šidit a podávat zkreslené informace.

Infografika Optimal Marketing 2019

Jednotlivé projekty pro vás pod hlavičkou Optimal Marketing realizovalo 16 specialistů pracujících z různých míst světa, které stejně jako v předcházejících letech doplňovala řada externistů. V naší infografice jsou seřazeni abecedně.

Povšimněte si i čísel v závěru. Bez soustavného vzdělávání by to v našem oboru zkrátka nešlo. Vědomosti si ale nenecháváme pro sebe. Všechny získané zkušenosti se snažíme prostřednictvím našich článků předávat dál.

Všem našim klientům tímto ještě jednou děkujeme za důvěru a spolupráci a těšíme se na další milníky společné práce. Ať se vám daří!