O tom, že Facebook v létě nelení a rozhodně nemá okurkovou sezónu, svědčí množství oficiálních sdělení, které pomalu nestačíme sledovat. A že se nejedná zrovna o maličkosti se můžete sami přesvědčit v dnešním článku, shrnujícím to nejzásadnější.

Autorův podpis jako slibné self-promo

K budování většího publika a reputace krále pisálků poslouží autorům článků Facebook Author Tag, neboli podpis autora. Do HTML kódu webu (blogu) lze tuto funkcionalitu vložit jednoduše. Při zveřejnění nebo sdílení článků na Facebooku se v rámečku pod perexem, úvodním odstavcem, objeví “od” a jméno autora, které je aktivní a při najetí myší se zobrazí náhled osobního Facebookového profilu či stránky (podle toho, co je v HTML). Když je uživatel po přečtení článku, jež se mu po kliknutí načte na nové záložce, uchvácen a vrátí se zpět na svůj Facebook, zobrazí se mu pod článkem možnost autora sledovat (osobní profil) nebo se stát fanouškem (stránka). Jedním kliknutím pak bude automaticky dostávat čerstvé aktualizace. Jak na to se dozvíte v oficiálním návodu Facebooku

Náhled užití Facebook Author TaguNáhled užití Facebook Author Tagu, zdroj: media.fb.com

Možná se vám právě vybavilo, že podobně se snažil propojit autora, resp. jeho profil na Google+ a článek ve výsledcích vyhledávání, před pár lety také Google pomocí služby Autorship. Přesto, že zhruba před rokem oznámil její ukončení, zanechal nejspíš odkaz v inspiraci pro Facebook.

Buy & Sell tlačítka v testovací fázi

Jelikož stále více uživatelů využívá sociální sítě pro nabídku a poptávku zboží i služeb, testuje Facebook funkci, která by měla celý proces běžným uživatelům ulehčit. V oblasti Aucklandu na Novém Zélandu zpřístupnil tlačítko Buy & Sell v oblíbených v levém panelu, prostřednictvím něhož se lidé dostanou do rozhraní, kde mohou sledovat nabídky a poptávky z dané oblasti a spravovat ty svoje. O tom, kam tím Facebook míří, resp. co z toho bude mít, se zatím spekuluje. I když na tom patrně nějakým způsobem utrží, pomůže uživatelům zbavit se nepotřebných věcí a vydělat nějakou korunu. 

Nastává éra komunikace firem skrze zprávy

Soukromá komunikace uživatelů směrem k přátelům i firemním stránkám roste na oblibě. Facebook chce tomuto trendu pomoci a přichází hned s několika novinkami. Za prvé, představuje nové call-to-action tlačítko "Poslat zprávu" pro reklamy. Uživatel tak bude moci přímo ze zobrazeného placeného příspěvku zahájit osobní konverzaci s obchodníkem. Firma v příchozích uvidí nejen dotaz či vzkaz, ale také to, která reklama jej iniciovala.

Za druhé Facebook rozšíří možnost zasílání soukromých zpráv firemním adminem na veřejný komentář. Tento počin má zefektivnit zákaznickou podporu, kterou se Facebook snaží předčit telefonní help linky. Dosud mohly firmy odpovídat na dotaz v komentáři komentářem a na soukromou zprávu soukromou zprávou. Jestliže firma odpoví na komentář zprávou objeví se pod ním tato informace. Jiní uživatelé si tak nebudou myslet, že dotaz zůstal bez odezvy.

No a nakonec se Facebook rozhodl odměnit firemní stránky, které v 90 % odpovídají na zprávy do 5 minut, veřejnou nálepkou “Very responsive to messages”. Kontroverzní známka kvality ale vzbuzuje mnoho rozpaků. Který obchodník dokáže pro svého zákazníka najít a smysluplně sepsat relevantní a plnohodnotnou odpověď do 5 minut?

Odznáček

Odznáček "Very responsive to messages", zdroj: facebook.com

Možné řešení se nabízí za situace, kdy firemní admin odpoví automatickou uloženou odpovědí např. “Děkujeme za dotaz. Tuto informaci pro Vás do 24 hodin zjistíme.” Právě uložené reakce na nejčastější dotazy a aktualizovaná správa příchozích jsou dalšími nástroji, jež mají adminům ulehčit komunikační éru patřící soukromým zprávám. Je ale ohodnocení, podmíněné nesmyslným požadavkem, uživatelům vůbec nějak ku prospěchu?

Pro zajímavost a pobavení doporučuji podívat se na video Davida Lörincze, který se k tomu vyjadřuje na svém Facebookovém profilu. “Pokud zákazník vyžaduje odpověď do 5 minut, opravdu musí používat Facebook?,” ptá se Lörincz a na obhajobu odpovědi, co je nasnadě, přihazuje vcelku zajímavé argumenty.
Více informací o chystaných novinkách můžete nastudovat přímo na oficiální stránce Faceboku.

Nové formáty reklam v Audience Network

Síť Facebook Audience Network nabízí pro inzerenty na Facebooku reklamní prostor v mobilních aplikacích třetích stran. Zásah uživatele je tak možný i v případě, že zrovna není na Facebooku, ale využívá některou z aplikací. Aby byla síť pro ty, co na ní kupují i prodávají reklamní prostor stále atraktivní, přichází s dalšími reklamními formáty. Nově jsou zde k mání videoreklamy s funkcí auto-play, carouselové reklamy, click-to-play videoreklamy a dynamické produktové reklamy. Jde převážně o reklamy využívající částečné nebo celkové překrytí obrazovky majitelů mobilních zařízení. Pro načerpání dalších informací o možnostech v Audience Network, doporučuji projít dva české zdroje, které se o tom vyjadřují podrobněji.

Otagujte si svůj profil

Poslední novinkou, na kterou chceme dnes upozornit, je tagování profilu. Stejně jako si na profesní síti LinkedIn přiřadíme ke své osobě nejrůznější skilly a charakteristiky, jež nám lidé v našich spojeních mohou potvrdit a okomentovat, pravděpodobně si podobnou perspektivou osvěžíme za chvíli také profil na Facebooku.

Tagy vypovídající o naší práci, vlastnostech, koníčkách, úchylkách atd. si můžeme sepsat sami, nebo nám je mohou navrhnout přátelé. Záleží pak na nás, které z nich schválíme a které ne. Přátelé budou moci jednotlivé tagy olajkovat, pokud s nimi souhlasí. Narozdíl od LinkedInu, kde tím defakto potvrdí naše profesionální schopnosti, mě tagování na Facebooku z pohledu běžného uživatele nechává chladnou. Anoncovaným cílem je, aby ostatní na první pohled poznali “kdo jste”. Na jednu stranu ulehčení, na druhou stranu nám Facebook bere možnost dopídění se vlastního dojmu o konkrétní osobě, jež máme v hledáčku zájmu. Sdílené a postované příspěvky a komentáře okolního dění mají podle mého názoru větší vypovídající hodnotu než samolibé ocejchování ve stylu “jsem čokoládožrout”.

Na obranu Facebooku musím ale namítnout, že z pohledu inzerenta - a o to tu jde pravděpodobně především, tagy umožní zase o něco přesnější zacílení reklamy. Nyní se jejich užití testuje na Novém Zélandu, ale je možné, že za několik měsíců je máme také v Česku.