Instagram se v uplynulých letech stal zajímavou platformou nejen pro jednotlivé uživatele, ale i pro firmy. Jeho prostřednictvím mohou propagovat své produkty a služby, posílit svůj brand a přímo komunikovat se svými zákazníky. Na následujících řádcích se s vámi podělíme o několik rad, jak můžete na této neustále rostoucí sociální síti vytvořit užitečný a zajímavý obsah.

Jak na kvalitní obsah pro Instagram?Jak na kvalitní obsah pro Instagram?

Pro mobilní zařízení na výšku

Instagram nejlépe funguje na mobilních zařízeních. Ačkoliv jej můžete sledovat také na desktopu, musíte v tomto případě počítat s omezením některých funkcí. Této skutečnosti by měl odpovídat i váš přístup k tvorbě obsahu. Uživatele je zapotřebí zaujmout především vizuálně. Vzhledem k charakteristickým parametrům displeje mobilních zařízení se snažte všechny vkládané materiály orientovat na výšku.

Instagram vybízí ke kreativitě. Nebojte se proto si s obsahem trošku pohrát a promyslet vlastní strategii vkládání příspěvků. Vhodné je sladit obsah i formu sdělení, barvy, formát fotografií tak, aby jednotlivé příspěvky ladily a vytvářely pomyslný příběh. Váš instagramový účet je galerií, která by měla mít jednotný styl. Atraktivní obsah samozřejmě představuje jen část úspěchu. Pro firmy je důležitá aktivní komunikace s fanoušky a podpora vzájemné interakce nejen ve zprávách, ale i prostřednictvím komentářů pod příspěvky.

Před samotnou tvorbou obsahu a stanovením vlastní strategie je nutné znát dokonale své cílové publikum a také základní principy této sociální sítě. Inspiraci můžete čerpat i u konkurence, ale určitě nedoporučujeme opisovat. Vyplatí se také promyslet označení stěžejními hashtagy a prozkoumat, jaký obsah se pod nimi skrývá.

Vyvarujte se duplikování obsahu na Facebooku a Instagramu. Vzhledem k tomu, že na Instagramu uživatelé neustále hledají nové podněty, nemají potřebu prohlížet obsah, který již mohli zhlédnout na jiné sociální síti.

V krátkosti se představte ve svém „biu”, několika slovy popište svůj záměr a uveďte odkaz na své produkty, služby nebo blog. Podle toho, kam chcete své potenciální zákazníky nalákat.

Jako příklad pro inspiraci mohou posloužit například firemní profily Kámen PLUS s.r.o., Atelier.cz. Z osobních profilů můžeme zmínit například prezentaci známého moderátora Leoše Mareše.

Instagramový účet firmy Atelier.czInstagramový účet firmy Atelier.cz
Instagramový účet firmy Kámen PLUS s.r.o.Instagramový účet firmy Kámen PLUS s.r.o.
Osobní instagramový účet známého českého moderátora Leoše MarešeOsobní instagramový účet známého českého moderátora Leoše Mareše

Správné množství ve správný čas

Toť otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Aby příspěvky měly dosah, je zapotřebí mít dostatečné povědomí o vlastním publiku. Věnujte proto čas a energii experimentům, publikujte obsah v různé množství v různé časy a sledujte, kdy jsou vaši fanoušci nejvíce aktivní. Pro analýzy aktivity publika můžete využít například aplikaci Iconosquare. Po zmapování aktivity vašeho publika přidávejte příspěvky pravidelně, v podobné dny a časy.

Aplikace Iconosquare vám také umožní vytvořit a sdílet obsah podle naplánovaného rozvrhu.

Aplikace IconosquareAplikace Iconosquare
Plánování příspěvkůPlánování příspěvků
Monitorování příspěvkůMonitorování příspěvků

Co je dále potřeba zvážit? Jsou to například dny v týdnu, svátky, pracovní pauzy, časová pásma.
Sledovanost se může měnit velmi rychle v závislosti na dnech, týdnech i hodinách. Některé aplikace doporučují přispívat například už v pět hodin ráno. Důvodem může být například skutečnost, že se lidé vracejí z nočních směn a před ulehnutím kontrolují novinky, jiní zase do práce vstávají a Instagram sledují při snídani. Mnoho uživatelů tráví čas na Instagramu během obědové pauzy. Pokud je základna fanoušků v jednom časovém pásmu, je potřeba brát v potaz, že komunikace funguje v jejich časové zóně. Podle toho je pak možné vysledovat nejlepší čas pro přidávání příspěvků. I na Instagramu platí, že když známe potřeby svých fanoušků, dokážeme jim lépe poradit.

Instagramový business účet dává možnost nahlédnout do statistik (v záložce Insight), kde po kliknutí na „sledující” naleznete informace o tom, kdy jsou fanoušci stránky nejčastěji aktivní. Můžete tak snadněji plánovat aktivity spojené se sdílením obsahu.

Počet sledujícíchPočet sledujících
Věk a pohlaví sledujícíchVěk a pohlaví sledujících

Instagram Stories rozhodně nepodceňujte

Nejatraktivnější sdělení uveďte na předních místech během prvních sekund zobrazování, aby byli diváci polapeni a chtěli se dívat dál. Zajistíte si tak, že vaše sdělení uvidí v příběhu co nejvíce diváků. Nebojte se do Instagram Stories přidat i obsah ve formě krátkých videí nebo fotografií. Opět platí – vše na výšku.

Instagram Stories nabízejí širokou paletu kreativních funkcí. Mohou to být samolepky, GIFy, různé druhy písma, sdělení může atraktivním způsobem oživit i funkce Boomerang. Pro Instagram Stories nemusíte vymýšlet nový obsah, lze snadno použít již existující. Díky funkci „podpora formátu na celou obrazovku” jej navíc můžete sdílet na výšku.

Ukázka Stories časopisu Forbes s přímým odkazem na článek na webuUkázka Stories časopisu Forbes s přímým odkazem na článek na webu
Stories BESIPu a ukázka komunikace s fanoušky přímo ve StoriesStories BESIPu a ukázka komunikace s fanoušky přímo ve Stories
Výsledek ankety ve storiesVýsledek ankety ve stories

Využijte Instagramu ve svůj prospěch

Věděli jste, že Instagram má účet na Instagramu? Věděli jste, že jej sledujte 317 milionů lidí? Takovému počtu uživatelů se váš profil může ukázat nebo jim být doporučen. Nebojte se proto Instagram zahrnout do své marketingové strategie a věnujte odpovídající péči jeho správě.

Prohlížejte a nechte se inspirovat. Promyslete si svou strategii. Založte si firemní účet, ukažte se široké veřejnosti, věnujte čas tvorbě kvalitního obsahu a jeho publikaci a také nezapomínejte komunikovat se svými fanoušky. Rozhodně se nebojte využít nástrojů jako Stories nejen pro propagaci, ale i pro komunikaci. Pomocí průběžného sledování a analýzy obsahu lépe poznáte své fanoušky a zjistíte, jak je efektivně oslovit. S promyšlenou prezentací na sebe noví zájemci o váš produkt či služby nenechají dlouho čekat.

Ani my se Instagramu nebojíme. Sledujte náš profil @optimalmarketingcz, hashtag #optimalmarketingcz a nic vám neunikne!

Instagram Optimal MarketingInstagram Optimal Marketing