Blíží se zima a s ní Vánoce. Většina značek už má jasno, jak přesvědčí české “Ježíšky”, že právě jejich produkt je ten nejlepší dárek. V dnešním článku se podíváme na kreativní zpracování předvánočních online kampaní a nasajeme trochu té atmosféry.

Olympus fotí ve velkém stylu

Reklamy fotoaparátů PEN a OM-D od Olympusu, které jsem si tak oblíbila, mě baví také v předvánoční čas, i když postrádám vysokou laťku humoru, jenž nasadila fotocihla, fotomaják a fotomasáž. Pro uvedení do kontextu zmíním letní kampaň představující motostativ, jediný stylový doplňek pro fotografování. Pryč s robustními a neskladnými stativy, tak, jak je známe. Pod názvem MotoStativ nabízel Olympus v soutěži nablýskaný retro skútr. Sdělení kampaně se totiž odráželo ve faktu, že s novými, technologicky vyladěnými foťáky, díky dokonalé stabilizaci obrazu, už žádné stativy nepotřebujete.

Stylového módu se drží také zimní kampaň stylovyzivot.cz oslavující fotografie žen pořízené jejich partnery. Žádné profi ateliéry a zrcadlovky totiž nedokáží zachytit skutečný život, zatímco stylové fotoaparáty PEN a OM-D nabízí bezpočet možností. A kdo jiný, než známá blogerka a youtuberka Nicole, která již několik let stojí za obsahem s příznačným názvem A Cup of Style, by mohl propůjčit tvář průvodci světem tipů pro fotografování. Na základě poskytnutí e-mailové adresy si můžete stáhnout e-book 7 triků, jak nejlépe fotit svého partnera. Olympus generuje leed a vy možná vyhrajete jednu z cen. Kampaň, která byla spuštěna 2. listopadu a skončí 7. prosince, vytvořila opět Zaraguza.

Rozvržení kampaně kopíruje ověřený model - microsite s odkazem na produktové stránky, video, soutěž, sociální média (Facebook, YouTube a Instagram) a offline předváděčku ve vybraných prodejnách.

Zoot radí tvrdouše nebrat

Kampaň nákupního portálu Zoot se teprve rozjíždí, ale myslím, že to vzala za tvůrčí konec už od začátku. Za námětem nejspíš stojí “nečekané” zjištění loňského výzkumu, a sice, že s rostoucím věkem roste obliba měkkých dárků. V dětství jsme raději otevírali hranaté a tvrdé krabice, které vesměs ukrývaly hračky. Kamaše a svetry děti opravdu moc neberou. Preference se však mění a dospělí přijímají měkké dárky s radostí. A protože Zoot rozdává radost, komunikuje výhody “měkkoušů” ve vánoční kampani.

Krátká animovaná videa vtipně shrnují případy, kdy měkké dárky ze Zoot “nebolí”. Jde třeba o vrácení zboží, na něž máte 90 dnů, a nebolí ani, když na některého blízkého zapomenete, jelikož je tu garance doručení do druhého dne.

Centrálním bodem onlinu je stránka stastneamekke.cz, na které bude postupně přibývat veškerý content spojený s kampaní. Kromě videí se objeví i jiné důvody pro volbu měkkých dárků; tipy známých blogerů a blogerek směrující návštěvníky na e-shop; video návody, jak netradičně zabalit měkkouše a další. Lze čekat podporu na sociálních sítích a výkonnostní kampaně. S nápady přišel in-house tým Zootu ve spolupráci s kreativcem na volné noze Radovanem Grežem.

Maso vonící i přes monitor

Nebýt mé víkendové návštěvy Prahy, o řeznictví Múúú bych neměla ani páru. Maso a uzeniny z Písku se orientují na jihočeský a středočeský “trh”, Moraváka to tedy úplně mine. Když jsem spatřila ceduli Múúú nad výlohou, zastavila jsem se, abych se podívala o co jde (bylo to chvíli po tom, co jsem míjela obchod Nemorálně luxusní brýle). Zvědavost tedy zapříčinila, že jsem si všimla, že se jedná o masnu. O dva dny později narazím na jejich zbrusu novou online kampaň na netu. Náhoda? Nejspíš ano, ale pojďme si ji představit.

S kampaní vyrukovala agentura Lowe ve spolupráci s Nydrle, a i když se netváří prvoplánově vánočně, její načasování hovoří za vše, protože jedním z atributů Vánoc je obžerství. Anoncovaným cílem má být zvýšení povědomí o značce. Nejednoho ale napadne, že s tím jde ruku v ruce prodej.

Facebook značky MúúúZdroj: facebook.com/MUUUPisek

Ambasador značky, milovník masa Jirka, má k cílové personě hodně blízko. Jeho poselství “ať se sláva masa a uzenin šíří dál” se chytá. Pravý “Jihočech” s pořádným apetitem se jal hledat masovou hymnu a natočil k tomu videa, co přidal mj. na YouTube. Jelikož v jejich scénáři nepochodil, rozhodl se zapojit fanoušky na Facebooku. Lidé vkládali pokračování načatého textu a s chutí sdíleli dál. Mlsně se angažují i při lajkování a sdílení fotek. Kreativa se hodně opírá o hru se slovy a vizuální stránku. Na microsite masovakultura.cz je Jirka doma a dělí se o své tipy, recepty, videa a fotky, co to jde.

Závěr

Vánoce jsou pro obchodníky výzvou. Komerční potenciál je obrovský, ale také přímo úměrný schopnosti zaujmout. Oslovení zákazníka bez nápadu nefunguje. Je vidět, že (nejen) dnes to docela dobře zastane vtip a nadsázka. Jestli se tvůrcům podaří vymyslet originální sdělení, věřím, že kreativa pak jde sama. Ze zkušeností vím, že úplné “kraviny” jsou vůbec nejlepší a není vhodné je při brainstormingu hned vyškrtnout, ba je ani nevyslovit.