V době covidové namísto čekání na zázrak chytil příležitost za pačesy a začal jednat. Měl správný produkt, správné načasování a správně zapálený přístup. Stačilo jen navázat spolupráci s agenturou, která dovede pohotově zareagovat a z omezeného budgetu vytáhne maximum. Podařilo se? Přečtěte si případovou studii o naší spolupráci s prodejcem ochranných pracovních pomůcek, společností WBS Safety.

Pečení holubi e-shopařům do úst nelétají

Dovolte nám na začátek krátké zamyšlení. Začít provozovat vlastní e-shop není v dnešní době žádná věda. Na trhu existuje nespočet e-shopových řešení, do kterých si za nevelké peníze zvládne nahrát vlastní produkty i samouk. Problém ale nastává v momentě, kdy prodejce nepřemýšlí nad tím, co jej čeká po vypuštění internetového obchodu do světa. Jak se prosadím mezi konkurencí? Proč by měl zákazník koupit produkt právě u mě? A kde vezmu peníze na marketing? Často se setkáváme se situací, kdy tyto zdánlivě samozřejmé otázky zůstávají nezodpovězeny

Provozovat vlastní e-shop je sice jednoduché, ale vybudovat úspěšný a výdělečný e-shop už nikolivProvozovat vlastní e-shop je sice jednoduché, ale vybudovat úspěšný a výdělečný e-shop už nikoliv

V Optimal Marketingu proto tvrdíme, že začít provozovat vlastní e-shop je sice jednoduché, ale vybudovat úspěšný a výdělečný e-shop už nikoliv. Konkurence je obrovská a zákazníci jsou čím dál (a právem) náročnější – nenechají se obalamutit prázdnými frázemi, dbají na kvalitu a především požadují prvotřídní servis.

Jakými změnami prošlo spotřebitelské chování a jak by měl vypadat kvalitní e-shop?
Čtěte také:
E-commerce v době covidové

Jsme přesvědčeni, že e-shop není vhodným řešením pro každého. Naším cílem je tvořit a podporovat dlouhodobé, stabilní projekty, nikoliv záměry vytvořené za účelem krátkodobého zisku. Nedávají nám vaše plány smysl? Řekneme vám to. Ne s každým, kdo uvažuje o přesunu byznysu na e-shop, navážeme spolupráci – a věříme, že je to takto v pořádku.

Když se ale objeví vhodný produkt, příhodný čas a zapálený klient, jsme naopak připraveni hbitě reagovat a vytěžit pro něj maximum. A přesně to byl případ prodejce ochranných pracovních pomůcek, pana Vladimíra Schwarze z WBS Safety s. r. o.

O WBS Safety

Vladimír Schwarz působí na trhu již od roku 1995. Hlavními přidanými hodnotami jeho společnosti jsou mnohaleté zkušenosti, špičková odbornost a především skutečný zájem o klienta. Jedná se o menší lokální firmu z Kopřivnice, pro kterou zákazník není jen číslo objednávky. Majitel se distancuje od automatických odpovědí a robotů na telefonu. Nerozlišuje mezi malými a velkými zákazníky, všichni jsou pro něj stejně důležití. A přesně za takové klienty rádi kopeme. V době konsolidace e-shopů a velkých marketplaců je sice složitější dostat je do obecného povědomí, o to větší radost však následuje, když se zadaří.

Nákup u velké firmy vs. malého podnikatele. Vypůjčeno od Terezy Semerádové (@terezap)Nákup u velké firmy vs. malého podnikatele. Vypůjčeno od Terezy Semerádové (@terezap)

Myšlenka na e-shop

Majitel WBS Safety pamatuje doby, kdy jedinou možností objednání zboží byla osobní schůzka, fax, telefonát nebo kamenná prodejna. Pomineme-li fax, ještě začátkem roku 2020 šlo o jediné možnosti, jak ochranné pracovní pomůcky u prodejce zakoupit. Čáru přes rozpočet ovšem udělala pandemie onemocnění Covid-19. Po dlouhých letech, kdy se majitel obešel bez místa v online prostoru,  si začal pohrávat s myšlenkou na vlastní e-shop – a začal jednat

Poptávka na doladění e-shopu a jeho propagaci se později dostala k nám, do agentury Optimal Marketing. Velmi rychle jsme si dali dvě a dvě dohromady. WBS Safety má totiž kromě běžných pracovních pomůcek, jako jsou montérky, helmy a pracovní brýle, i poměrně bohatou nabídku roušek, respirátorů, dezinfekcí, jednorázových obleků a dalšího zboží, které se právě dostávalo na výsluní. Plácli jsme si a pustili se do práce.

Jak jsme postupovali?

Krok 1 – Analýza návratnosti investice

Na základě analýzy trhu a zkušeností jsme odhadli, jak by se e-shop WBS Safety mohl vyvíjet a kdy může klient očekávat bod zlomu – tedy situaci, kdy se investice začne vracet a e-shop se stane výdělečným. 

Krok 2 – Doporučení redesignu e-shopu

Po navázání spolupráce se nám dostal do rukou již hotový e-shop, kterému jsme navrhli několik dílčích úprav – na dlouhé měsíce redesignu nebyl čas. Cílem bylo za krátkou dobu a rozumný rozpočet podrobit internetový obchod úpravám, které zvýší důvěryhodnost a zlepší UX. Nasadili jsme také sledovací scripty, abychom mohli měřit výsledky a vyhodnocovat je.

Doporučení pro lehký redesign, který měl za cíl zvýšit důvěryhodnost a zlepšit použitelnost e-shopuDoporučení pro lehký redesign, který měl za cíl zvýšit důvěryhodnost a zlepšit použitelnost e-shopu

Krok 3 – Branding

Upravili jsme i původní logo a začali pracovat i na dalších pilířích brandingu. Cíl byl jasný:  zvýšení důvěryhodnosti a srozumitelná komunikace e-shopu tak, aby bylo na první pohled zřejmé, jaké zboží prodejce nabízí. 

Vizuální identitu klienta obvykle respektujeme, ale zde jsme se po malém testování rozhodli pro změnuVizuální identitu klienta obvykle respektujeme, ale zde jsme se po malém testování rozhodli pro změnu

Krok 4 – Vylepšení a rozvoj obsahu

Zpřehledněné kategorie jsme doplnili o popisky, které jsou nejen funkční a provyhledávačské, ale také obsahují důležité informace pro zákazníky. Zároveň jsme zapracovali na přefocení produktových fotek, popřípadě upravili stávající snímky. 

Krok 5 – Výkonnostní online kampaně

Spustili jsme zbožové srovnávače (Heureka apod.), PPC reklamy na Google Ads a Sklik, abychom o klientovi dali vědět na všech místech, kde by jej mohli zákazníci hledat. Veškerou placenou reklamu jsme pravidelně vyhodnocovali a optimalizovali tak, abychom za málo peněz získali hodně muziky.

Ukázka banneru pro PPC kampaněUkázka banneru pro PPC kampaně

E-mailing, optimalizace a další kroky následují…

Z pohledu zkušeného marketéra nebo agentury se může zdát, že se jedná pouze o několik drobností, základních úprav a že tedy na naší práci nebylo nic zvláštního. A skutečně tomu tak bylo. Vzpomínáte ale, že majitelé e-shopů často nepřemýšlejí v souvislostech a spuštěním internetového obchodu pro ně vše končí? Ve WBS Safety naštěstí rychle pochopili, že cesta zde teprve začíná a že jednotlivé kroky a marketingové nástroje je třeba namíchat tak, aby dávaly smysl a vedly ke kýženému výsledku.

Výsledek? Nad očekávání

Při tvorbě analýzy návratnosti investice jsme se drželi při zemi. Věděli jsme, že prodávané zboží má v současné době velký potenciál, situaci však zkomplikoval i fakt, že se objevovalo také na e-shopech, jejichž běžný sortiment s ochrannými pomůckami ani vzdáleně nesouvisí. Konkurence je obrovská.

Výsledky ale předčily naše očekávání mnohonásobně.

Z grafu je patrné, že předložený plán transakcí jsme překročili o 247,8 %Z grafu je patrné, že předložený plán transakcí jsme překročili o 247,8 %

Z grafu je patrné, že předložený plán transakcí jsme překročili o 247,8 % a plán tržeb dokonce o 274,9 %.

Závěrem

Mohlo by se zdát, že za úspěchem e-shopu WBS Safety stojí pouze náhoda a dobré načasování. Tyto faktory samozřejmě sehrály obrovskou roli. Svezli jsme se na covidové vlně, kdy hledanost klíčových slov jako roušky a respirátory stoupla o stovky procent. Klient byl ale na situaci připraven. Věděl, co prodává a měl skladové zásoby, aby bylo co prodávat. Chytil příležitost za pačesy a nečekal na zázrak v podobě rozvolnění opatření. Nevěděl, jak e-shop provozovat a nebál se obrátit na specialisty. Důvěřoval nám a každých 14 dnů byl přítomen na online schůzce, aby s námi zkonzultoval další kroky. 

V Optimal Marketingu jsme naopak věděli, jak vytěžit z omezeného budgetu maximum a jaký komunikační mix namíchat pro maximální výsledky. Vytvořili jsme řešení, se kterým možná nebudeme aspirovat na vítěze WebTop100, ale které přineslo klientovi užitek i přes náročné období. A to je pro nás největší odměnou.