To, že jsou fotografie důležitým prvkem online obsahu, už víme. Ať už se jedná o snímky produktů, vizuály na webových stránkách či ilustrační fotky k článkům a textům – fotografie má v online i offline světě své, často nenahraditelné, místo. Ačkoliv se v dnešní době nabízí možnost využívat spíše služeb fotobank než investovat do vlastního materiálu, níže si ukážeme, že přehnané nákupy nepersonalizovaných fotografií rozhodně nejsou trefou do černého.

Vlastní fotografie vs. fotobanky aneb Proč se vyplatí investovat do fotek na zakázkuVlastní fotografie vs. fotobanky aneb Proč se vyplatí investovat do fotek na zakázku

Picture superiority effect říká, že obrázky a fotografie jsou pro lidi obecně lépe zapamatovatelné než slova. Fakt, že lidská paměť je mimořádně citlivá na symbolické vnímání informací, jen podtrhuje význam vizuálního storytellingu. Tohle už mnoho značek ví, ale jen málokomu se chce vkládat čas nebo peníze do fotek, když se přece dají tak jednoduše získat prostřednictvím fotobank. Pojďme se podívat na několik důvodů, proč by tyto snímky měly tvořit pouze minimální část vašeho vizuálního obsahu.

Jedna fotka patří všem

Při pátrání po vhodných fotografiích jsou firmy často v pokušení hledat podle podobných klíčových slov. Pokud se vám zalíbil určitý snímek, je velmi pravděpodobné, že jste nebyli jediní. Jelikož si tento fakt většina značek neuvědomuje, kolují na internetu stovky až tisíce stejných fotografií lišících se pouze názvem brandu a vizuálem. Tím však ta vaše ztrácí svou hodnotu. Řekněme si to upřímně – jedinečnost a neokoukanost – to jsou vlastnosti, které se v byznysu cení zlatem. Na tomto místě se zároveň můžeme vrátit zpět k efektu nadřazenosti obrázku.

Vzhledem k tomu, že potenciální zákazník má tendenci vnímat obrázky spíše než slova, co se asi stane, pokud bude tím prvním, co uvidí, snímek, se kterým má tu čest už podesáté? Tuto fotografii mohla použít firma, s níž měl náš zákazník špatnou zkušenost, kterou si prostřednictvím fotky přesouvá na vaši značku. Dochází tak ke snížení vaší důvěryhodnosti a zákazník se raději poohlédne jinde.

Oblíbeným příkladem, který demonstruje problematiku fotobank, je případ „Everywhere Girl“. V roce 1996 se Jennifer Anderson stala modelem pro snímek určený do fotobanky. A protože firma, která použila fotografii jako první, neměla výhradní licenci (snímek tedy mohl použít každý), Jennifer se postupně začala objevovat stále častěji a častěji. Zdroj: Cxl.comOblíbeným příkladem, který demonstruje problematiku fotobank, je případ „Everywhere Girl“. V roce 1996 se Jennifer Anderson stala modelem pro snímek určený do fotobanky. A protože firma, která použila fotografii jako první, neměla výhradní licenci (snímek tedy mohl použít každý), Jennifer se postupně začala objevovat stále častěji a častěji. Zdroj: Cxl.com

Neoriginální, neosobní a klišé

Fotografie mají to kouzlo, že lze jejich prostřednictvím propojit brand se zákazníky a vytvořit vytoužený ideál – lovebrand. To však platí pouze u fotek z vlastní produkce. Jen ty totiž dovedou sdělit osobní příběhy a vytvořit hlubší propojení s publikem. Vlastní snímky a obrázky vám pomohou značku personalizovat a pro zákazníky bude jednodušší se s ní ztotožnit. A rozhodně k tomu nepotřebujete nákladné vybavení. Stačí fotografovat srdcem. V mnoha případech je autenticita hodnotnější než perfektní technické parametry.

V souvislosti s tímto bodem vyvstává na mysl hned několik nevýhod „fotobankových” fotek, které úspěšně zničí vaši snahu o budování příběhu značky:

  • Fotografové poskytující své produkty do fotobank se snaží, aby byly snímky co nejuniverzálnější, což pro vás rozhodně není přínosné. Takové fotky bývají vágní a nejsou nikdy pořizovány s konkrétními produkty, nejsou zkrátka personalizované. Zahrnují vše a zároveň nic.
  • Jedno velké klišé – některé výjevy obrázků z fotobank jsou natolik známé, že každý na první pohled pozná, že se nejedná o zachycení reálné situace. Webové stránky nás bombardují falešnými úsměvy, neosobními výrazy a až moc šťastnými miminky. Dalšími příklady za všechno jsou skupinky lidí debatující o neurčitém tématu, lidé nesmyslně ukazující na něco v dálce a další stovky podobně nicneříkajících obrázků. Takto se brand zkrátka netvoří.
Při zadání klíčového slova „office life“ se vám v jakékoliv fotobance zobrazí podobné výsledky – neosobní, nahrané, klišé fotografie neznámých lidí, kteří vypadají až moc dokonale na to, aby se s nimi publikum nějakým způsobem ztotožnilo.Při zadání klíčového slova „office life“ se vám v jakékoliv fotobance zobrazí podobné výsledky – neosobní, nahrané, klišé fotografie neznámých lidí, kteří vypadají až moc dokonale na to, aby se s nimi publikum nějakým způsobem ztotožnilo.

Podívejte se na obrázky níže, které pocházejí z eye-trackingového výzkumu Jacoba Nielsena. Studie ukazuje, že snímky reálných zaměstnanců firmy jsou pro čtenáře atraktivnější. Zatímco obrázek z fotobanky lidé ignorovali (protože jej už třeba někde viděli), obličeje zaměstnanců pro ně byly něčím zajímavé, a proto jim věnovali svou pozornost.

Modré linie a body zaznamenávají střídání pozornosti respondenta.Modré linie a body zaznamenávají střídání pozornosti respondenta.
Ačkoliv fotografie má z principu, dle výzkumů, přitáhnout nejvíce pozornosti, tento neosobní snímek byl respondentem ignorován.Ačkoliv fotografie má z principu, dle výzkumů, přitáhnout nejvíce pozornosti, tento neosobní snímek byl respondentem ignorován.

Pořízení vlastních fotografií vám umožní vytvořit přesně takový obraz, jaký by měli vidět vaši klienti. Převzetí plné kontroly nad prezentací firmy vám jednoznačně přinese pozitivní výsledky. Jedna kvalitní, jedinečná fotografie je pro vaši prezentaci mnohem přínosnější než deset snímků, které najdeme na stovce jiných webů.

Kdy říct „ano” fotobankám

  • Máte omezený rozpočet a snímky potřebujete ideálně ihned. Je pravda, že fotobanky nám často šetří čas a peníze – jsou totiž k dispozici okamžitě a jejich pořízení příliš nezahýbe s rozpočtem.
  • Máte kreativní nápad a na jeho realizaci potřebujete například letecké snímky či fotografie z dronu – v těchto případech je využití fotobank naprosto v pořádku. Daný obraz si totiž přizpůsobujete vlastním potřebám a od původního snímku se často posunete tak daleko, že je na první pohled nerozpoznatelný. Jen si dávejte pozor, zda si fotografii či obrázek kupujete s licencí, která umožňuje dodatečné úpravy.

Když už nakupujete z fotobank, mějte na paměti, že internet je zásobárna milionů obrázků a fotografií. Předtím, než utratíte peníze za vybraný snímek, podívejte se, kde všude se objevuje a hlavně v jakém množství. Užitečným nástrojem pro tuto rešerši je platforma TinEye, která provede vyhledávání obrázků a zjistí, kde jinde byla daná fotografie použita. A kdyby náhodou selhala, stále je zde i staré dobré Google vyhledávání.

Několik závěrečných rad

Před kliknutím na „koupit“ u vybraného snímku se zamyslete nad tím, zda potřebný snímek opravdu nejste schopni získat vlastními silami. Často se stává, že ve firmách dochází k nadužívání produktů fotobank, a to i v případech, kdy se pořízení vlastní fotografie doslova nabízí. S technologickým vývojem už často nepotřebujete ani drahé vybavení a v mnoha případech (pokud například potřebujete pouze fotku na web či sociální sítě a nebudete vytvářet plakáty a velkoformátové billboardy) si vystačíte s obyčejným fotoaparátem, ne-li kvalitním mobilním fotoaparátem (profesionální fotografové jistě prominou). Nejenže získáte unikátní obrázek, ale zároveň budete mít šanci pořídit snímek přesně podle svých představ. Mnohokrát se totiž může stát, že strávíte dlouhé hodiny prohledáváním desítek fotobank, aniž byste úspěšně nalezli obrázek korespondující z vaší vizí.

V portfoliu vždy používejte vlastní fotografie. Jestliže provozujete e-shop s nábytkem a na homepage potenciální zákazníky víta fotka obývacího pokoje z fotobanky, návštěvník si o vás patrně neudělá zrovna nejlepší obrázek. Investujte raději do nafocení reálných prostorů využívajících vaše produkty nebo poproste své zákazníky o sdílení fotek produktů v reálném prostředí. Nižší uměleckou úroveň snímků vyváží jejich autenticita. Kvalitní fotky můžete ocenit kupříkladu slevovým kódem k nákupu či jinými bonusy.

Shrnutí

Jsou případy, kdy budete nuceni sáhnout po snímcích z fotobank – nízký rozpočet, nedostatek času či kapacity, případně situace, kdy je investice do vlastních fotografií zbytečná (například pokud píšete článek a potřebujete k němu jeden ilustrační obrázek, zřejmě spíše zapátráte v databázích, než abyste povolávali profesionála). Pokud to ale situace umožňuje, snímky vlastní produkce budou pro vaši značku vždy přínosnější a hodnotnější. A při budování brandu se to rozhodně vyplatí.