Fenomén růstu české e-commerce a jeho důsledky

Češi v e-shopech utratili meziročně o 20 miliard více. Některé zdroje uvádějí ČR jako evropskou jedničku v rychlosti růstu e-commerce. Například data reshoper.cz jsou ovšem k boomu internetových obchodů kritičtější. Jednoduše podle nich přetekl přes okraj a ne každému se zadařilo. Jak se tedy k založení vlastního e-shopu postavit?

Fenomén růstu české e-commerce a jeho důsledkyFenomén růstu české e-commerce a jeho důsledky

Přijde na to

Některé obory zažívají rychlejší růst než ostatní. Z dat ČSÚ vychází, že oproti roku 2013 si nejvíce polepšili online prodejci potravin, stavebnin a kosmetiky. Většinový podíl si stále drží počítače a telefony spolu s elektrem. Koneckonců – kdyby nám někdo řekl, že chce otevřít kamenný obchod s elektronikou, byli bychom minimálně zaskočení. Zákazníci zkrátka některé druhy zboží objednávají raději přes internet.

Jednoduchá doprava a široká logistická síť

18,5 milionu. Přesně tolik objednávek doručila Zásilkovna v roce 2019. Někdejší start-up neustále roste a poptávka zákazníků nepřestává růst. Objednat si v dnešní době zboží přes internet je levné a jednoduché. Ve větších městech nalezneme pobočku Zásilkovny, České pošty nebo jiného dopravce snad v každé ulici a časová úspora zákazníka je značná. Kamenní prodejci, kteří na tento trend nenaskočili včas, ovšem mohou zažívat nepříjemný odliv svých zákazníků.

Rozšíření e-commerce mezi většinu oborů

Data Heureka.cz vykazují obecně rostoucí trend prodeje přes internet. Čísla však nestoupají plošně a ve stejných oborech. Trendy se postupně přesouvají i do oblastí, kde byl podobný vývoj méně očekávaný. Příklady mohou být již zmíněné stavebnictví, potraviny (růst služeb Rohlik.cz, Dáme jídlo apod.) nebo domácnost.

Komu se e-shop vyplatí?

Slovy zakladatele firmy ShopSys: „Ve hře o českou online ekonomiku jsou karty rozdány. Stejně jako v pokeru, náskok v podobě hromady žetonů znamená pro vedoucí e-shopy možnost víc riskovat a vyřadit jednoho po druhém konkurenci.“ Praxe tento výrok jen potvrzuje, vždyť obrat Alzy se v roce 2019 meziročně zvýšil o 4,3 mld. Velcí hráči budou postupně ovládat stále větší podíl na trhu a menší e-shopy budou mít mnohdy problém udržet se nad pomyslnou hladinou. Nejúčinnější strategie dnes již nespočívá v nejnižších cenách zboží, ale dlouhodobě budovaném dobrém jménu a vyšší míře zákaznického komfortu.

Máte eshop? A mohla bych ho vidět? Máte eshop? A mohla bych ho vidět?

Prosadit se na trhu mezi již „zajetými“ hráči může být obtížné a strategie musí být vytvořena pečlivě. Mnoho malých e-shopů bylo minulý rok zrušeno, statisticky měly nízký počet návštěv a nekladly dostatečný důraz na budování značky. E-shopy, které to zvládly již před mnoha lety, patří nyní mezi lídry trhu (Alza, Mall apod.). Proto je vhodné vyhledat pomoc agentury, která se specializuje na online marketing a zvládne e-shop posunout na vyšší level.

 


Data reshoper.cz

Zdroj úvodního obrázku: https://unsplash.com/

 
 

Blog Optimálně.net píše tým marketingových specialistů z digitální agentury Optimal Marketing

Optimal Marketing

Sledujte nás!