Také letos jsme se vydali na jednu z největších tuzemských konferencí zaměřených na e-commerce – ShopCamp. Organizátoři se, vzhledem k nelehké době a neustále se měnícím pravidlům pro pořádání hromadných akcí, rozhodli letošní ročník poprvé pořádat nejen offline, ale i online. A podle ohlasů zvládli vše na jedničku tak, jak se na e-commerce sféru patří! Já se na akci vydal osobně, ať mám všechno pěkně z první ruky.

Před vstupem do budovy nás všechny pečlivě změřili  (zdoj: Shopcamp)Před vstupem do budovy nás všechny pečlivě změřili (zdoj: Shopcamp)

Opatření byla na konferenci znát, řady návštěvníků viditelně prořídly a organizátoři museli také provést menší změnu v programu. Ale jak všichni dobře víme, i komornější atmosféra má své výhody. Věřím, že každý účastník akce si to opravdu užil a zároveň dostal dostatek prostoru k diskusi na přednáškách, workshopech či setkáních s kolegy.

Program ShopCampu byl jako již tradičně na vysoké úrovni. Pokud bych měl vypíchnout některé z hostů, nemohu nezmínit přednášky Petra Handlíře a Pavla Ungra či workshop Zbyňka Hyráka.

Pokud jste o Petru Handlíři ještě neslyšeli, jistě vám něco řeknou značky Vasky, Rybízák nebo Bernard, kterým se Petr stará o sociální sítě. Ve své přednášce návštěvníky nechal nahlédnout za oponu reklamního účtu Vasky.

I když na přednášce nezaznělo nic převratného, bylo pro mě inspirativní sledovat, jak do sebe věci zapadají, když se dělají opravdu dobře. Každý si mohl potvrdit, že bez kvalitní prezentace produktů a odpovídajících investic lze jen stěží využít plný potenciál sociálních sítí.

Sociální sítě jsou dneska „trendy“, ale obrat samy o sobě nezaručí. I proto jsem byl opravdu rád za přednášku Pavla Ungra, který krásně vystihl, co všechno e-shopům v oblasti SEO uniká. Jsem přesvědčen o tom, že tyto informace by – bohužel – ještě stále potřebovalo nasát velké množství českých a slovenských e-shopů.

Nadšený jsem byl i z workshopu Zbyňka Hyráka Jak číst a vyhodnocovat data z Google Analytics. Zbyněk krásně shrnul vše podstatné, co je pro práci s Google Analytics zapotřebí. Pokud si nejste jisti, zda nástroj opravdu dobře ovládáte, nahlédněte do jeho prezentace, kde je vše jednoduše a srozumitelně popsáno.

Za pozornost ovšem stály i další body programu. Všem, kteří se nemohli zúčastnit, doporučuji sledovat YouTube účet ShopCampu, kde během roku postupně přibydou jednotlivé přednášky.

Z Fakulty architektury ČVUT, kde se program jako již tradičně uskutečnil, zdraví spolu se mnou také Marek Horyna.