V posledních letech přibývá v online marketingu tolik novinek, že se v nich můžete jednoduše ztratit. V té záplavě sofistikovaných nástrojů a postupů je totiž velmi snadné zapomenout na úplné základy. Podívejme se na ně.

Základní kameny jsou — podobně jako u domu — to, co drží celou vaši online strategii pohromadě. Bez těchto základních kamenů se totiž může poměrně snadno stát, že budete jen přidávat nové naleštěné vychytávky a vaše online strategie se zhroutí — podobně jako dům se špatnými základy.

Buďte užiteční

Chcete mít „dobré SEO“? — Pak musíte svým návštěvníkům připravit kvalitní a užitečný obsah, ne jen slovní vatu. Obsah, který je produkován rychle, levně a nedbale, není dobrý obsah dokonce ani tehdy, je-li ho hodně.

Možná vám někdo říkal, že stačí najmout „textaře“ za pár stovek přes nějaký copywriterský systém, vyprodukovat „nějaký“ obsah a máte to. Věřte mi, že to nefunguje. Internet je dnes plný „článků pro články“ a „e-booků pro e-booky“ (<sarkasmus>vlastně e-booků pro e-maily — jak říkají info-podnikatelé</sarkasmus>). Baví vás to číst? Vžijte se do role svého návštěvníka. Co potřebuje? Co potřebujete často vy sami, když hledáte?

Ano, hledáte kvalitní informace — kvalitní obsah — který vám pomůže řešit váš problém, či fundovaně odpovědět na vaše otázky.

„Sluneční brýle proti slunci“ — WTF? Dávejte návštěvníkům víc, než jen slovní vatu.„Sluneční brýle proti slunci“ — WTF? Dávejte návštěvníkům víc, než jen slovní vatu.

Podobně se snaží uvažovat i vyhledávače. Určitě je lepší napsat jeden fundovaný článek na základě analýzy dotazů vašich zákazníků, než kupovat „100 unikátních článků, které Vás posunou ve vyhledávačích, za zaváděcí cenu“. Věřte, že se takový přístup dlouhodobě vyplatí.

Víte, proč je Wikipedie velmi často na prvních místech ve vyhledávání? Především proto, že na prvním místě neřeší SEO, ale protože je svým návštěvníkům užitečná.

Když se bavíme o obsahu, nemusí to být vždy jen text. Mohou to být obrázky, grafy, infografiky a v roce 2016 určitě i videa. Pamatujte, že SEO je především o zkušenostech uživatele, a to i na malém firemním webu!

Mějte víc než lákavý title

Title tag rozhoduje o návštěvě vašeho webuTitle tag rozhoduje o návštěvě vašeho webu

Možná si myslíte, že psát o title tagu v souvislosti se strategií pro SEO v roce 2016 je hloupost. To, že titulek stránky je v SEO velmi důležitý, ví už od roku 2004 snad naprosto každý anebo alespoň ten, kdo už o SEO něco slyšel. Ale přesto, i když o důležitosti tohoto on-page faktoru každý ví, není to stále ideální.

Pominu naprosté ignoranty, kteří mají jediný cíl — nacpat do title ta klíčová slovíčka. A možná čím víc, tím líp. Promiňte, ale takto opravdu ne. Rychle od nich pryč.

Více klíčových slov s title = více SEO — Určitě ne! Takhle by title rozhodně vypadat nemělVíce klíčových slov s title = více SEO — Určitě ne! Takhle by title rozhodně vypadat neměl

Častým nevyužitým potenciálem title je jeho automatické generování redakčními systémy či e-shopy. Jasně, WordPress vygeneruje title z nadpisu článku za vás, tak proč to řešit? Nespokojte se s tím. Title má velkou sílu, a tím, že ho vyladíte, můžete jen získat.

Dalším častým neduhem jsou duplicitní title tagy. Ano, mluví se o tom, všichni to ví, ale mrkněte se do své Google Search Console. Co vidíte? Není tam náhodou nějaký potenciál na zlepšení vašeho SEO?

Duplicitní title je stále bolestí mnoha webůDuplicitní title je stále bolestí mnoha webů

Když už píšeme o title tagu, možná by nebylo od věci zopakovat, jak by měl ideální titulek vypadat. Nemá smysl se opakovat a tak raději odkážu na ty, co už o psaní title v minulosti publikovali:

Buďte přesně tam, kde vás hledají

Návštěvnost z mobilních zařízení roste. To je stále podstatnější fakt.

Vyhledávače jsou mosty mezi vámi a návštěvníkem. Respektive mezi vaším webem a zařízením uživatele. Na toto zařízení se nyní zaměřme.

Už loni jsme psali o aktualizaci, po které Google zvýhodňuje mobilní verze webů. Mobilní verze webu však není to jediné, o čem se chceme bavit. Určitě mi dáte zapravdu, že chování uživatelů mobilních zařízení je trochu jiné, něž chování těch za klasickým počítačem.

Google „zvýhodňuje“ mobilní verze webůGoogle „zvýhodňuje“ mobilní verze webů

Když se podíváme, jak uživatelé mobilních zařízení vyhledávají, můžeme vidět, že vedle klasického ručního zadávání dotazů využívá stále více lidí i tzv. voice search — tedy vyhledávání hlasem. Podle dostupných zdrojů roste tento typ vyhledávání meziročně o stovky procent a mění klasické krátké mobilní dotazy na dotazy několikaslovné — tedy na long tail. Oba způsoby chování je vhodné sledovat a zohlednit ve své strategii při vytváření nového obsahu.

Závěr

Myslím si, že řada lidí (i klientů) už pochopila, že SEO není žádná magie, ani podvádění vyhledávačů, a jednoduché triky dlouhodobě nefungují. Pochopili to i někteří, co „SEO optimalizaci“ nabízeli. Patrně si přiznali, že tak snadno už vyhledávače oklamávat nejde, navíc je s tím spousta práce, a tak se začali věnovat něčemu lukrativnějšímu. Na druhou stranu je skvělé, když se nám potvrzuje, že to, co se snažíme naše klienty dlouhodobě učit, naopak funguje stále. SEO prostě žije i v roce 2016!