“Chci nový web a chci ho hned.” Tohle slýchává asi každý webdesigner a to poměrně často. “Ok. A co bude jeho cílem?” “To neřešte. Chci prostě web...” Stará známá písnička, které schází jediné. A to je důvod. Jako mraků špatných písniček, jsou i mraky špatných webů. Stejně šedivých a neúspěšných. Vyjděte z davu, dejte svému webu jasný smysl!

Dnes pokračujeme v sérii článků věnující se cílům a konverzím. Budeme se zabývat cíli webu a jejich měřením v Google Analytics. Podle červnové studie “Malé a střední podniky na internetu”, od společnosti Google, není situace v Česku zcela ideální.

Jak firmy využívají web, zdroj: Malé a střední podniky na internetu (Google, 2014)Jak firmy využívají web, zdroj: Malé a střední podniky na internetu (Google, 2014)

81 % těchto firem má sice webové stránky, ovšem jen zhruba třetina z nich se zajímá o aktivitu na svém webu a průběžně sleduje, jak si vede. Neřešit výkon vlastního webu je paradoxně horší než nemít web žádný. Jde totiž o práci odvedenou na půl, kdy vynaložíte úsilí a peníze, ale nikdy nebudete znát výsledky, a tedy i návratnost vynaložených investic.

Google Analytics jako neodmyslitelná podpora

Google Analytics umí mnohem víc než jen sledovat počet návštěvníků vašeho webu a je zdarma. Jeho rozhraní je velmi intuitivní, a tak ho zvládne i čerstvý nováček.

Na začátku je nutné vytvořit si účet a přiřadit k němu vaši webovou stránku. Google Analytics vygeneruje měřící kód, který webmaster jednoduše vloží do kódu vašich stránek. A můžete začít měřit, hodnotit a navrhovat změny — tzn.optimalizovat.

Co nedokážete změřit, nedokážete ani zlepšitCo nedokážete změřit, nedokážete ani zlepšit

Základní metriky v Google Analytics:

  • počet návštěv
  • počet návštěvníků/uživatelů
  • průměrná doba trvání návštěvy
  • počet stránek na 1 návštěvu
  • odkud uživatelé přichází
  • okamžitá míra opuštění
  • % nových a vracejících se návštěv
Přehled publika v Google AnalyticsPřehled publika v Google Analytics

Tyhle metriky sice samy o sobě nic neříkají, ale když je správně pochopíte a postavíte do souvislostí, dovedou vám ve zlepšování výkonu webu hodně napovědět.

Kromě bazálních ukazatelů, bez kterých se aktivní správce webu neobejde, je k dispozici také funkce pro stanovení a měření cílů webu. Zde se vracíme k úvodnímu odstavci tohoto článku. Před vytvořením webu doporučujme definovat ideální scénář návštěvy uživatele, který vstoupí na vaše stránky. Nutně si zodpovězte otázku: Co má návštěvník na webu udělat? Následně web poskládejte tak, aby pro něj byla cesta k tomuto cíli co nejjednodušší. Z toho plyne, že cíle vašeho webu by měly odpovídat cílům příchozího uživatele.

Povedený večírek mívá jasný cíl

Hleďte na web jako na hostitele. Na „zmateném webu“, který sám neví, co od své role očekává (natož co mají čekat jeho hosté), konverze nevydolujete (přátelství nevznikne). V opačném případě návštěvníka uspokojí (jeho poptávka se kryje s vaší nabídkou) a ten vám snadněji konvertuje.

Google Analytics nabízí (v době psaní tohoto článku) měření 4 typů cílů.

 Typ cílePopis cílePříklad
1. Cílové místo Načtení konkrétního místa Webová stránka nebo obrazovka aplikace s poděkováním za registraci
2. Doba trvání Návštěvy, které trvají konkrétní dobu nebo déle 10 a více minut strávených na webu podpory
3. Počet stránek nebo obrazovek na návštěvu Zobrazení konkrétního počtu stránek či obrazovek návštěvníkem Bylo načteno 5 stránek nebo obrazovek
4. Událost Je spuštěna akce definovaná jako událost. Doporučení v sociálních sítích, spuštění videa, kliknutí na reklamu

První bod si malinko rozebereme.

Cílem webu bývá nejčastěji odeslání poptávkového formuláře, registrace k zasílání newsletteru, stažení aplikace, vyplnění ankety, registrace uživatele, rezervace služby, odeslání objednávky, apod. Pro všechny tyto příležitosti je zvykem vytvořit poděkovací stránku za provedenou akci. Do zdrojového kódu takové stránky vložíte konverzní kód (např. přes Google Tag Manager), který začíná měřit konverze a tím i úspěšnost vašeho webu.

Přehledy uvidíte opět v Google Analytics.

Návštěvníkova cesta k cíli 

Konverzní trychtýř v Google AnalyticsKonverzní trychtýř v Google Analytics

V Google Analytics můžete také sledovat návštěvníkovu cestu k vámi definovanému cíli. Od vstupu na web až k uskutečnění konverze. Trasa, jež zahrnuje postupně všechny jeho kroky, se promění v tzv. konverzní trychtýř, skrze něhož projde nějaké procento až na konec. Každý provozovatel webu usiluje samozřejmě o co nejvyšší číslo. Ne vždy se ale zadaří. Díky rozfázování lze snadno objevit slabší místa, kde se cíl webu vzdaluje od cíle návštěvníka a ten v tomto bodě končí. Konverze nenastává a pro nás je to znamení, že bychom měli web nebo jeho určité místo optimalizovat neboli vylepšit.

V dalším pokračování seriálu Trefa do černého aneb startuj od cíle si povíme, jaké cíle nabízí Správce reklam na Facebooku a jak vybrat ten pravý pro vaši kampaň.