Na začátku roku 2015 publikovala konzultační společnost Idealisti výsledky své pravidelné studie o vývoji trendů v českém marketingu. Studie se tentokrát účastnilo 283 respondentů z oborů marketing, branding a příbuzných oborů.

I když je zkoumaný vzorek poměrně malý, přesto jsou výsledky této studie poučné a inspirativní. Studie se nevěnuje pouze on-line aktivitám, ale z následující infografiky lze vidět, že jsou tyto taktiky považovány za zásadní.

Marketingové trendy 2015

Mezi vedoucí trendy patří zejména reklama na sociálních sítích a jejich monitoring. Dalším silným trendem je mobilní web, který je zcela pochopitelný. S ním je ale trošku v rozporu mizející a nepochopený trend SoLoMo. Jeho další části jsou totiž stále mezi aktuálními trendy. Za dlouhodobou stálici je logicky považován e-mailing, jehož pozice a význam v českém marketingu pomalu sílí.

Sledujte rostoucí trendy

Rostoucí marketingové trendy

Od roku 2013 můžeme vidět rostoucí trend obsahového marketingu a mobilního nakupování. Mezi trendy jsou zařazeny také big data, ale je otázkou, jestli je už v marketingu opravdu dokážeme uchopit a nebo jde stále ještě spíš o buzzword.

Zapomeňte na to

Upadající marketingové trendy

To, co je nepochopeno a odchází, jsou QR kódy. Škoda, já jsem jim před několika lety hodně fandil a viděl jsem v nich skvělé spojení off-line a on-line marketingových aktivit.

Poslední části studie se týkají marketingových rozpočtů. Podle výsledků by měly růst. Je otázkou, jestli to není jen zbožné přání pánů marketérů. Uvidíme.

Marketingová strategie v roce 2015

To, co z této studie plyne je, že bychom měli věnovat vývoji trendů určitou pozornost. Nesmíme však zapomenout na velikost zkoumaného vzorku a to, že základem úspěšné marketingové strategie je promyšlené kombinování řady marketingových nástrojů s ohledem na definované cíle a cílovou skupinu.

Celou infografiku Trendy v českém marketingu pro rok 2015 si můžete prohlédnout zde.

Zdroj: Idealisti