Dokázali byste si před pár lety představit sledování videa orientovaného na výšku? Mnozí lidé jen stěží a i dnes to kde kdo bude brát těžce. Časy se však mění. Smartphony jsou velmi rozšířené a podobný formát dnes může mít své opodstatnění, na což poukazuje i nový konkurent YouTube - IGTV.

IGTVIGTV

Rostoucí trend sledování videa na chytrých telefonech je zcela zřejmý. Mladí lidé dnes mnohem více sledují video online než-li na televizi a mění se nejen cesta, jakou se k obsahu dostávají, ale také samotný obsah a forma. Vertikální formát videa je přitom opravdu novinkou. Zatímco jsme si nějakou dobu zvykali na přechod z klasického televizního 4:3 na 16:9 a další širokoúhlé varianty, od dob smartphonů máme na světě i formát vertikální a nejen my jsme určitě zvědaví, jak se takový formát ujme. Šance jsou přitom vysoké. Instagram samotný má nyní 1 miliardu uživatelů a dá se předpokládat, že mateřský Facebook tento formát podpoří.

Jaká jsou specifika IGTV?

  • Mobil na prvním místě: IGTV je navržen pro standardní užívání telefonu: vertikální orientace a fullscreen
  • Jednoduchý a intuitivní: Začíná přehrávat obsah od těch, které sledujete, jakmile zapnete aplikaci. Nemusíte nic hledat.
  • Kurátovaný obsah: IGTV se zaměřuje na producenty, které máte nejraději a už je sledujete na Instagramu.
  • Délka videa: Místo 60 sekund máte prostor celých 60 minut.

Co si o tom myslíte? Dáte IGTV šanci a zkusíte najet na vlnu, nebo je to podle Vás šílený nápad, který se prostě nechytne? Převáží velká nevole vůči vertikálnímu formátu, který se občas humorně nazývá také jako Vertical Video Syndrome"? Nebo se stane nemyslitelné a vertikální video si najde svoje místo? Do roka a do dne jistě budeme moudřejší. Skutečnost je taková, že náš zvyk konzumovat video v horizontální orientaci je prostě železná košile. Ale kolik takových košilí už jsme vyměnili? 

Je nám slibováno okamžité katalogové nakupování — pro skvělé nabídky stačí ukázat a kliknout. Budeme si přes síť objednávat letenky, rezervovat stoly v restauraci a vyjednávat obchodní kontrakty. Obchody se stanou zastaralými. Tak jak je tedy možné, že můj malý lokální obchůdek vydělá za odpoledne víc, než celý internet za měsíc? I kdyby tu byla důvěryhodná cesta, jak platit přes internet—což není—síť postrádá tu nejdůležitější ingredienci kapitalismu: prodavače."

Úsměvné, že?
Můžete se vertikálnímu videu smát, můžete být pohoršeni — ale nepodceňujte ho.