Spolupráce s marketingovou agenturou se v mnohém podobá budování jakéhokoliv jiného vztahu. I zde totiž hraje prim častá a transparentní komunikace, zdaleka však není tím jediným, čemu byste při výběru měli věnovat pozornost. Správný marketingový partner vám může pomoci dosáhnout vašich obchodních cílů – jak jej ale rozpoznat?

Pokud pro vaši společnost nedává smysl zakládat in-house marketingové oddělení, nabízí se nespočet externích dodavatelů, kteří s vámi rádi navážou spolupráci.

Jak si vybrat agenturu: 6 otázek, které byste si měli položitJak si vybrat agenturu: 6 otázek, které byste si měli položit

Pro učinění dobrého rozhodnutí ohledně agentury byste měli mít metodiku, jak jednotlivé nabídky vyhodnocovat. Pro každého mají jednotlivé faktory jinou váhu, která pomáhá celé rozhodování rozseknout. Spadá sem samozřejmě i cena, u marketingových služeb však často tím nejpodstatnějším faktorem nebývá.

V případě, že se do podobného procesu nemáte chuť/čas pouštět, můžete požádat jiného podnikatele nebo společnost o pomoc s tvorbou zadání a následným výběrem. Často také stačí výběrové řízení konzultovat s vaším týmem, protože víc hlav víc ví. 

6 otázek, které byste si měli položit při výběru marketingové agentury

1. Co přesně potřebujete?

Na stránkách spousty „marketingových“ a „reklamních“ agentur se dočtete, že umí snad všechno. Některé dělají reklamní polepy na auta, vedle toho spravují úspěšné PPC kampaně, tvoří „dokonalé weby“ a možná vám i „upletou ponožky“.  Vše kvalitně, rychle a levně :)

Do spolupráce s nimi však nevstupujte, pokud jsou vaše úkoly specifičtější a s vašim marketingem to myslíte vážně. Potřebujete rozsáhlé kampaně na Instagramu? Instagramoví profíci by mohli být vhodnou volbou. Potřebujete automatizovat procesy? Zvolte ty, kteří mají s automatizací ověřitelné zkušenosti.

Agentura s certifikací vám může garantovat odbornost v dané oblastiAgentura s certifikací vám může garantovat odbornost v dané oblasti

Díky tomu je pravděpodobné, že se agentura touto činností pravidelně zabývá. Může sledovat trendy a přicházet s inovativními cestami, jak z jednotlivých aktivit vytěžit maximum.

2. Rozumí agentura vašemu byznysu?

Ideální dodavatel se zajímá o odvětví vašeho byznysu. Hned při prvním hovoru se ho ptejte, jaký má k němu vztah a zda mu vaše produkty či služby dávají smysl.

Plusovým bodem je pracovní zkušenost v této oblasti. V prvních fázích vám o ní mohou napovědět reference uvedené na webu agentury. Zeptejte se jí však, zda ji případné konkurenční doložky nezavazují ke spolupráci pouze s jednou firmou daného zaměření.

Agentura by v takovém případě neměla spolupracovat s vašim přímím konkurentem.

3. Chápe agentura vaše byznysové cíle?

V diskuzích s dodavatelem si můžete udělat představu o tom, zda chápe vaše krátkodobé i dlouhodobé cíle. Možná tušíte, jak jich dosáhnout, ale než mu to sdělíte, nechte ho přijít s vlastními návrhy.

A samozřejmě: vaše priority by pro něj měly být na prvním místě. Spolupráce by měla dávat smysl oběma stranám,v opačném případe bude lepší se rozloučit.

4. Jaké má agentura reference?

Každá lepší marketingová agentura má na svém webu publikované reference či případové studie z projektů, na kterých pracuje či pracovala. Díky nim si uděláte představu, jak by mohla spolupráce (v ideálním případě) vypadat. Jedná se o jeden z nejsilnějších prodejních argumentů, a tak jsou reference často tím prvním, s čím se na webu setkáte.

Vždycky je však lepší ověřovat si reference na vlastní pěst, agentura si totiž může sem tam něco přibarvit (nebo si dokonce úplně vymýšlet). Nejlepší bude kontaktovat její klienty napřímo. Zeptejte se jich, zda se jim díky spolupráci podařilo dosáhnout svých cílů nebo klidně kolik je to stálo.

Také se nenechte zmást, když je referencí na webu až příliš. Je totiž otázkou, zda by na vás agentura při takovém vytížení vůbec měla čas.

5. Má agentura zvládnuté procesy?

Tuto informaci se asi nedozvíte na agenturním webu, ale rozhodně se vyplatí ptát se na ni při osobních i online setkáních. Efektivní řízení procesů je dalším znakem dobré agentury – a ta, která je má zvládnuté, se tím ráda zaslouženě pochlubí. 

Pokud totiž „specialisté“ uplatňují metodu pokus-omyl, může vás to stát hodně peněz. Ve finále tedy mohou být levnější, ale ve skutečnosti ztratíte násobně více, než kdybyste si připlatili za dodavatele, který má tento základ v malíku.

V Optimal Marketing kromě vlastních procesů používáme marketingové mapy, které sestavovala řada odborníků v marketingu. Na těch se zobrazují přehledné checklisty jednotlivých činností, a tak máte stále na očích, jak se vašemu projektu daří.

6. Sedli jste si lidsky?

Posledním faktorem, který byste měli zvážit při výběru marketingové agentury, je vzájemná chemie. Přece jen s jejími zástupci budete v pravidelné komunikaci, měli byste si tedy sednout a vycházet spolu i na lidské úrovni. 

V opačném případě se totiž budete muset nutit do komunikace. Nebudou se vám chtít psát e-maily, telefonovat ani se scházet. Pro úspěšnou spolupráci by však obě strany měly být sehrané a hovořit stejnou řečí.

Poměr ceny a kvality

Po zvážení předchozích otázek byste také neměli opomenout srovnání jednotlivých agentur na základě jejich ceny. V rámci hodinové sazby můžete dostávat nabídky od pár stovek až po několik tisíc korun. 

Srovnávat na základě jejich výše rozhodně dává smysl, měli byste však mít představu, jak je agentura časově efektivní. Zkuste každé z nich poslat jednoduché a přímočaré zadání a poté se zeptat, kolik na tom strávily času.

Tak si uděláte přesnější představu o tom, kolik vás celková spolupráce bude stát a jak kvalitní budou její výstupy. 

Rozhodovací matice může přijít taky vhod

Slyšeli jste o rozhodovací matici? Jedná se o jednoduchý způsob, jak si udělat jasno ve svých prioritách a analyzovat výhody a nevýhody jednotlivých možností. Postup její tvorby je jednoduchý: 

  1. Určete možnosti. Tedy společnosti, se kterými zvažujete spolupráci.
  2. Určete kritéria pro analýzu. Například kvalita referencí, komunikace nebo cena.
  3. Vytvořte matici. Vytvořte mřížku a po její levé straně do každého řádku vepište jedno kritérium. Následně vytvořte sloupce a do každého z nich vepište jednu společnost.
  4. Vyplňte matici. Začněte jednotlivé možnosti hodnotit podle kritérií. Použít můžete stupnici od 1 do 5, kdy 1 je nejhorší a 5 nejlepší.
  5. Přidejte kritériím váhu. Ke každému kritériu přidejte váhu – tedy jak je pro vás důležité. Použijte zde stejnou stupnici jako v předchozím bodě, viz tabulka níže.
  6. Vynásobte skóre. Váhu kritérií nyní stačí vynásobit číslem v každé buňce. 
  7. Vypočítejte celkové skóre každé možnosti. Ta, která má nejvyšší skóre, se dostala do nejvyššího souladu s vašimi prioritami.

Příklad rozhodovací matice

 Agentura č. 1Agentura č. 2Agentura č. 3
Kvalita referencí (4) 5 (4×5=20) 4 (4×4=16) (4×3=12)
Komunikace (4) (4×3=12) (4×5=20) (4×2=8)
Cena (2) (2×4=8) (2×1=2) (2×2=4)
Zkušenosti v oboru (3) (3×2=6) (3×4=12) (3×1=3)
Reputace společnosti (5) (5×3=15) (5×4=20) (5×2=10)
Dobře zpracovaný web (1) (1×3=3) (1×3=3) (1×5=5)
Výsledek rozhodnutí 64 73  42

Na co si dát pozor?

Na trhu je řada marketingových agentur a další přibývají. To vytváří mimo jiné prostor pro nesolidní nebo nešikovné „specialisty“, od kterých bude lepší odstoupit.

Pokud vás agentura vyloženě tlačí do spolupráce, nemůže to značit nic dobrého. Přemlouvání nemá rád nikdo, čehož by si měla být vědoma. Jestliže není, pravděpodobně jste si nesedli ani lidsky.

Jiné agentury se mohou dokonce uchylovat k pomlouvání konkurence či strašení, co vám hrozí, když spolupráci nenavážete.

Píše vám potenciální dodavatel deset e-mailů denně a 20× volá? Tak to asi nemá do čeho píchnout, což také není zrovna dobrou vizitkou.

V poslední řadě je také vhodné dávat na svou intuici. K odmítnutí spolupráce nemusíte mít vždy racionální důvod. 

Závěr

Výběr vhodné marketingové agentury byste neměli uspěchat. Když vyberete nevhodného kandidáta, nejenže svoje prostředky nevyužijete tak efektivně, ale také budete muset celé výběrové řízení opakovat.

S dodavatelem budete možná navazovat dlouhodobé partnerství – ujistěte se tedy, že si ho dokážete představit už v prvních fázích. 

A co se osvědčilo při výběru marketingové agentury vám? Budeme rádi, když se s námi o své zkušenosti podělíte v komentářích.