Influencer marketing se v poslední době skloňuje ve všech pádech. Spousta značek (malých i velkých) to s ním celkem pochopitelně a více či méně úspěšně zkouší. O čem influencer marketing vlastně je?

Jak sestavit vaši první kampaň pro influencer marketingJak sestavit vaši první kampaň pro influencer marketing

Jednoduchá myšlenka na úvod je taková, že najdete bloggery a další internetové celebrity, které jsou v kontaktu s vaší cílovou skupinou. S nimi poté vyjednáte podmínky, za nichž jsou ochotni šířit povědomí o vaši značce. A světe div se, ono to funguje.

Lidé nejsou hloupí. Sami si dokážou najít nejlepší produkty a služby na základě recenzí a dalších dat. Dnes již nestačí nabídnout to nejlepší na trhu”, protože to prostě není dost. Dnes hledáme spojení, chceme být součástí něčeho. Věci, které vlastníme, o nás něco vypovídají. Influenceři pomáhají tyto vazby a kontext utvářet.

Co stojí za oblíbeností Influencer marketingu?

Faktem je, že pracujete s lidmi, kteří i přes veškeré snahy o začlenění do automatizovaných procesů v marketingu zůstávají nadále lidmi. Zatímco v jiných oblastech dáte na vstup A a dostanete B, v influencer marketingu to tak úplně nefunguje. Je to osobní záležitost a to je právě důvod, proč influencer marketing funguje. Nedávná studie ukázala, že 92% lidí preferuje osobní doporučení nad doporučením od značky, a to i tehdy, pokud daného člověka neznají. Pochopitelně – žádná značka nebude o vlastním produktu říkat něco negativního. Ve světě masového marketingu je vše bezchybné a perfektní – ačkoliv všichni víme, že tomu tak ve skutečnosti nejspíše nebude.

I profesionální influenceři jsou stále lidé a jsou zákazníkům blíže. Zatímco jsme každý den masírování obchodními sděleními všude kam se podíváme a pomalu jsme se naučili selektivní slepotě nebo dokonce reklamu cíleně blokujeme, u influencerů je to jiné. Influenceři dělají marketing více osobní, přibližují se těm, kteří už mají klapky na očích a pomáhají lidem představit si, jak mohou produkty a služby zapadnout do života jedince či organizace. Nejsou to bannery a proklamace. Jsou to lidé, kteří zůstávají věrní své vlastní značce a komunitě. Vybírají si, s kým budou spolupracovat a jak budou pracovat s obsahem. A pokud tak udělají, zpravidla to dělají poctivě. Je to totiž správná cesta, jak se udržet na vrcholu. Člověk se pak snadno rozhodne, zda influencera sledovat a vědomě tak akceptuje možnost, že mu bude prezentován relevantní produkt či služba.

Influenceři moc dobře vědí co dělají, co chtějí oni a co chtějí jejich fanoušci. Je tedy velice důležité vědět, co jim můžete nabídnout a jaká máte očekávání.

Jak na influencer kampaň

Jasný cíl

Zaprvé – co od kampaně očekáváte? Máte nový produkt a chcete nastartovat prodej? Chystáte akci a potřebujete pozvat hosty? Ať už je váš cíl jakýkoliv, pevně jej stanovte a držte se jej, jako když se tonoucí stébla chytá. Jedině jasný a pevný cíl vám pomůže projít skrze celý proces bez frustrace.


Persony

Persona není jen z prstu vycucaná fiktivní postava, ideál zákazníka. Je to fiktivní postava založená na kvalitativním a kvantitativním výzkumu o skutečných lidech. Tvorba person není starostí pouze markeťáka. Přečtěte si o tom, jak se něco nepovedlo, protože se na tvorbě person nepodílelo více lidí.
Profilování person je poměrně věda, ne náhodou kolem budování person vznikají specializovaná řešení. Základní personu si však můžete sestavit i sami. Budou vás zajímat data jako věk, příjem, rodinný stav, vzdělání, zaměstnání, postoje, potřeby a další údaje. V dnešní době je to úkol hodný odborníka na data mining.


Identifikace & kontaktování Influencerů

Máte jasno v tom, kdo je váš zákazník? Výborně. Teď se můžete zaměřit na to, jaký typ influencerů hledáte. Výzkum se dá udělat i ručně, případně se můžete spolehnout na nástroje, které vám pomůžou tyto lidi lokalizovat. Skvělý nástroj pochází z dílny Socialbakers. Cílem je najít takové lidi, kteří mají velkou komunitu, jsou v souladu s hodnotami vaší značky a v neposlední řadě zapadají do tématu. Najděte 5 lidí, u kterých jsou tyto podmínky splněny a zjistěte, co by je mohlo zajímat. Očekávejte, že to nebude úplně snadné. Můžete se setkat i s odmítnutím – v tom případě zjistěte proč. Nenechte se odradit a hledejte ty správné influencery, případně si na jejich vyhledání najděte agenturu. Soustřeďte se na vyprodukování takového obsahu, který bude pro influencery dostatečně atraktivní.


Sdělení

Vaše kampaň musí jít za vašimi cíli a spadat do vize vaší značky, ale na straně influencera to nesmí vypadat jako umělý konstrukt, škrobená zpráva bez špetky vztahu k samotnému influencerovi. Řádná spolupráce na tom, aby kampaň vypadala autenticky, se vám bohatě vyplatí. A to nejen proto, že lidé budou mnohem pravděpodobněji reagovat na přirozeně vypadající záležitost. Blogger nebo jiná postava snažící se vydělat peníze publikováním okatých sponzorovaných příspěvků není to pravé ořechové.


Spuštění kampaně

Jste připraveni? Tak to vyzkoušejte! Nezapomeňte však přidat nástroje, díky nimž budete schopni monitorovat výkonnostní charakteristiky kampaně. Jen tak si můžete osvojit poznatky pro příští a úspěšnější kampaň.


Měření a optimalizace kampaně

Poslední, avšak neméně důležitý bod je sledování samotné kampaně. Pokud kampaň nebude fungovat jak by měla, budete pravděpodobně chtít realizovat určité změny – to se však nedozvíte, pokud o problémech nebudete vědět. Jakmile kampaň skončí, budete chtít zjistit, jak si kampaň vedla a co vám přinesla. To vám umožní vyhodnotit i příští kampaně – je důležité mít možnost srovnání.

Pokud už jste vlastní influencer kampaň zkusili, budeme moc rádi za vaše postřehy. A nezapomeňte, pokud chcete pomoci s jakýmkoliv z výše uvedených bodů, můžete se s klidem obrátit na Optimal Marketing. Nabízíme také PPC konzultace a další služby v oblasti online marketingu.

Tak zase příště!