Koncem loňského roku jsme po úspěšné optimalizaci webu, která přinesla zdvojnásobení návštěvnosti, významně rozšířili spolupráci s firmou Kámen PLUS. I když jde o menší rodinnou firmu, rozhodla se k marketingu postavit zodpovědně a vytvořit marketingový plán a dlouhodobou strategii.

Jak k tomu došlo? Klient už několik let buduje svůj podnik, má jasnou vizi a nebojí se do rozvoje podnikání investovat. Máme-li v zádech důvěru klienta, který nepodceňuje důležitost marketingu a synergii jednotlivých komunikačních kanálů, je radost s ním pracovat.

Případová studie Kámen PLUSPřípadová studie Kámen PLUS

Kámen PLUS kamenem doslova žije

Kámen PLUS s.r.o. je rodinný podnik působící na trhu od roku 2007. Specializuje se na zpracování, třídění a prodej kamene. Provozovna je otevřena část jara, v létě a část podzimu. Zimní období klient využívá nejen k oddechu a dovolené, ale i k plánování podnikatelských strategií.

Náhled do prodejnyNáhled do prodejny

Ačkoli panuje i v „kamenickém“ průmyslu velká konkurence, Kámen PLUS má jasno. Cílem společnosti je nabízet velmi kvalitní sortiment a služby, na které se zákazníci mohou spolehnout. Tomu odpovídá i cena, která se na první pohled může zdát vyšší. Kámen PLUS má však spoustu předností, za které není od věci zaplatit nějakou tu korunu navíc. Společně s klientem jsme je definovali takto:

Stálost sortimentu
Máme za sebou kamenolom a ověřená ložiska, která nám umožňují dlouhodobě udržet daný sortiment.​ Stejný odstín kamene si u nás koupíte dnes i za 5 let.

Kvalita sortimentu
Kámen, který nabízíme, třídíme a pečlivě vybíráme ručně obvykle přímo v kamenolomu. Děláme to proto, aby na vaší zahradě vypadal skvěle prakticky navěky.

Velké objemy skladem
Potřebujete větší množství kamene najednou? Nebojte se, žádné množství nás jen tak nezaskočí.

Snadná nakládka a doprava
Můžete si přijet jak pro balený materiál, tak s vlastním vozíkem nebo rovnou s „tatrovkou“.

Odbornost a poradenství
Máme léta praxe a vzdělání v kamenickém oboru, dokážeme vám poradit a pomoct.

Kámen úrazu

Naše marketingová agentura se hlouběji seznámila se situací klienta a identifikovala klíčový nedostatek – absence jednotné komunikace napříč médii. Klient investoval do marketingu a reklamy spíše nahodile. V průběhu úvodní analýzy jsme měli k dispozici kvalitní web, připravoval se papírový katalog a pak zde ležela podepsaná nabídka na reklamu v Rádiu Čas. Všechny tyto prvky posloužily jako výborný odrazový můstek pro vytvoření celkové komunikační strategie.

Naší hlavní prioritou bylo rozšířit zákaznickou základnu klienta a zároveň udržet na palubě větší stavební a zahradní firmy. Při sestavování marketingového plánu jsme vycházeli z odborných znalostí, zkušeností, konzultací se zákazníkem a malého zákaznického výzkumu.

Co bylo potřeba dokončit a nastartovat?

  1. Navrhnout celkovou strategii
  2. Dokončit katalog
  3. Optimalizovat webový obsah, upravit a doplnit články na webu
  4. Nastavit komunikaci a remarketing na sociálních sítích (Facebook a Instagram)
  5. Rozběhnout e-mail marketing
  6. Vytvořit a spustit PPC kampaně
  7. Zajistit reklamní spot v rádiu (Rádio Čas)
Náčrt strategie pro Kámen PLUSNáčrt strategie pro Kámen PLUS

Úkol zněl jasně: Inspirovat, netlačit na pilu a vzdělávat

Katalog „Od inspirace k realizaci“

Ve spolupráci s Janem Kovaříkem, který se zaměřuje především na komplexní tvorbu firemní identity a branding, jsme dokončili katalog inspirativních realizací. Cílem bylo oslovit cílový segment zákazníků, a to především kvalitními fotografiemi a praktickými informacemi podanými srozumitelnou formou. Původním záměrem klienta bylo distribuovat katalog pouze v tištěné podobě. Doporučili jsme však poskytovat jej také v elektronické verzi na webových stránkách. Katalog zpřístupníme každému zájemci po zadání osobního e-mailu. Získané e-mailové adresy představují základ pro promyšlenou e-mailovou komunikaci a založení remarketingového seznamu pro Facebook.

Úvodní strana kataloguÚvodní strana katalogu

Reklama v Rádiu Čas

Běžně rádiové reklamy neděláme, ale hozenou rukavici jsme zvedli v rámci obsahové strategie. Klíčovým faktorem reklamy v rádiu je slogan. Stěžejní byla také doba spuštění naší kampaně, přelom zimy a jara. Hlavním cílem bylo probudit v lidech myšlenky na jarní zahradu, pohodu, ale i práci na zušlechťování svého pozemku. Vytvoření úderného, ale zároveň příjemného textu o pár slovech, představuje jednu z největších výzev copywritingu. Klient nám poskytl dostatek času, prostředků i podpory.

„Lidé se už těší na práci na zahradě, ale zatím je stále zima.“

„Zahrada. Voda. Kámen. Těšíte se na svůj letošní zahradní projekt? Rádi vám pomůžeme. Kámen Plus. Kámen přímo z kamenolomu. Více na www.kamenplus.cz“

Není to nic světoborného, ale nabrali jsme ten správný směr. Každý návrh jsme podrobili interní kritice a dohromady jsme nad těmi pár slovy strávili mnoho hodin. Abychom slogan dotáhli k naprosté dokonalosti, proběhlo s klientem i Janem Kovaříkem několik brainstormingů a testování. Každý přispěl svým jedinečným úhlem pohledu. Slogan jsme ještě několikrát překopali, než se zrodila jeho definitivní, vyleštěná verze:

„Plánujete novou zahradu? Inspirujte se na KámenPLUS.cz. Kámen PLUS. Kámen přímo z kamenolomu.“

Aby si posluchači vryli našeho klienta do paměti, musel název značky zaznít opakovaně. Z našich deseti sekund „na výsluní“ v Rádiu Čas jsme vytěžili maximum.
Slogan jste poprvé mohli slyšet začátkem jara v jihomoravském regionu, kde náš klient sídlí. Do zásoby jsme připravili několik dalších verzí, které se od té původní odlišovaly jen drobně.

Články a webový obsah

Články, které podtrhují výše zmíněné klientovy benefity, jsme pro Kámen PLUS připravovali již minulý rok. Nyní jsme je lehce optimalizovali a nastavili systematické sdílení na sociálních sítích, v obsahové síti PPC a částečně pomocí e-mailingu.

Webový obsahWebový obsah

E-mailing aneb Z nuly na pět (set)

Za pouhé tři měsíce jsme díky zájmu o katalog získali stovky e-mailových adres. Databázi jsme také obohatili o bývalé i aktuální zákazníky našeho klienta, nyní tak databáze dosahuje „tučného“ čísla. Vedle optimalizace a rozvoje prvotních automatických e-mailů připravujeme další personalizované automatické cesty. Snažíme se se zákazníkem navázat a udržet silný vztah. Dávat mu smysluplné a hodnotné informace, které pomohou vyřešit jeho problémy.

Hrdinou prvního dílu e-mailového seriálu byla kamenná dlažba. S napětím jsme očekávali reakci našich adresátů. Přece jen svůj e-mail nám poskytli především proto, aby získali katalog plný inspirací. A ten už mají. Náhled prvního dílu e-mailingového seriálu: Seriál Od Inspirace k realizaci | 1. Díl

Zlehka jsme se obávali, aby náš seriál nebyl větší propadák než 3 nindžové v zábavním parku a většina adresátů se z odběru neodhlásila. K naší radosti se při e-mailové kampani neodhlásil jediný uživatel. Navíc míra otevření i míra prokliku byly nadstandardní. Podtrženo, sečteno, adresáti, které jsme získali pomocí katalogu, jsou skutečnými zájemci i potenciálními zákazníky našeho klienta. Naše e-mailová kampaň je skutečně baví. Zájemci stále přibývají a databáze kontaktů pěkně roste.

Statistika e-mailingového seriáluStatistika e-mailingového seriálu

Vedle budování databáze jsme připravili další speciální e-mailing zacílený na segment firem, které s Kámen PLUS už v minulosti spolupracovaly. Partneři v e-mailu obdrželi odkaz na unikátní cílovou stránku. Jakmile na skrytou stránku vstoupili, naši specialisté s nimi přes Facebook a PPC reklamu navázali komunikaci „tělo na tělo“.

Sociální sítě: Facebook + Instagram

Hlavní tažnou silou našeho remarketingu byl e-mailing. Důležitou podporu představovalo duo sociálních sítí – Facebook a Instagram, doplněné o PPC remarketing. Cílili jsme na pečlivě zvolené publikum s vhodným zájmem (o dům a zahradu) ve vhodné lokalitě (pro kterou je kamenolom dostupný). Akvizice probíhala úspěšně, na web jsme přiváděli dostatek potenciálních zákazníků. V rámci akvizičních i remarketingových kampaní jsme využívali především fotografie úspěšných realizací.

Instagram Kámen PLUSInstagram Kámen PLUS

PPC – s mramorem opatrně

I tady jsme začínali od píky. Připravili jsme účty, Jan Kovařík sestavil bannery. PPC specialista Marek Horyna se postaral o akviziční i remarketingovou kampaň, která kráčí ruku v ruce s ostatními komunikačními kanály. Ve vyhledávací síti se soustředil na propagaci jednotlivých typů produktů firmy Kámen PLUS a realizací obsažených v katalogu.

Příklad remarketinguPříklad remarketingu

Když marketingové kanály táhnou za jeden provaz...

Prioritou naší agentury bylo doladění dlouhodobé strategie a sjednocení komunikace napříč médii. Věnovali jsme čas systematické analýze situace, cílové skupiny a zohlednili jsme možnosti klienta. Výsledky kampaně hodnotíme vzhledem k výši investice jako nadprůměrné. Na letošní investici je potřeba se podívat především z dlouhodobého hlediska. Práce, kterou jsme společně tento rok udělali, nemá jednorázový charakter. Po kampani zůstane celá řada kontaktů, vytvořených publik na sociálních sítích, v PPC reklamě, atd. Například v e-mailové databázi máme nyní stovky nových kontaktů, z nichž je nezanedbatelná část také na větší stavební, zahradní a jiné firmy. Tyto kontakty oslovujeme i po skončení kampaně v rámci nastavených automatických e-mailů.

Značka Kámen PLUS byla v regionu opravdu vidět a byla vnímána velmi pozitivně, což je taky dobrý příslib do budoucna. Získávat nové zákazníky a proměnit ty stávající ve stálé jsou základními předpoklady pro úspěšný rozvoj podnikání.