Sníte o provozu vlastního, úspěšného e-shopu? Nejste jediní. V českých končinách je podle nejaktuálnějších dat okolo 42 000 aktivních internetových obchodů. Na počet obyvatel jich pak máme vůbec nejvíce v rámci celé Evropy.

Před rozjezdem této formy podnikání si spousta nadšenců myslí, že se bude jednat o jednoduchou činnost. Ta jim pak má zaručeně vydělat peníze snad už po pouhých pár dnech od spuštění. O to větší zažívají frustraci, když vstoupí do procesu a zjistí, že je potřeba zajistit a pohlídat si mnohem více věcí, než si představovali. A pokud jednotlivé kroky před spuštěním svého díla důkladně nenaplánují, krach na sebe nemusí nechat dlouho čekat.

5 nejčastějších chyb při startu e-shopu5 nejčastějších chyb při startu e-shopu

Chybovat je lidské. Ať už e-shop rozjíždí naprostý začátečník, nebo ostřílený profesionál, vždy se objeví něco, co člověk podcení nebo nedomyslí. Záleží jen na vás, jak se ke svým chybám postavíte. Můžete se z nich hroutit, nebo je naopak brát jako lekce a prostředek k růstu.

Každý segment produktů a služeb má řadu vlastních těžkostí – existuje však několik chyb, které neustále opakují majitelé e-shopů všech zaměření. Pojďme si některé z nich vyjmenovat a krátce popsat, abyste věděli, čemu se v průběhu realizace svého snu vyhnout.

1. Absence marketingové strategie

Pokud chcete do světa e-commerce vykročit tou správnou nohou, sestavení důkladné marketingové strategie se nevyhnete. Měla by sloužit jako naprostý základ vašich prodejních aktivit – stavět na ní totiž budete jak na samotném začátku, tak i v dlouhodobějším horizontu.

Díky ní si ujasníte, v čem jste oproti své konkurenci unikátní a jak konkrétně chcete dosáhnout svých cílů. Nevyhnete se jí ani v případě, že pro svůj e-shop potřebujete získat externí financování. Každý investor totiž chce jasně vědět, proč peníze potřebujete, jak s nimi naložíte a jaký přibližný zisk to bude znamenat pro něj.

Absence marketingové strategie je častým problémem začínajících e-shopů.Absence marketingové strategie je častým problémem začínajících e-shopů.

Začínající podnikatelé však často otevřou svůj e-shop, aniž by si ujasnili, jak bude jeho provoz reálně probíhat. Samozřejmě není možné naplánovat a nastudovat si úplně všechno a spoustu věcí je nutné řešit za pohybu, ty klíčové by vám však neměly uniknout.

Máte povědomí o trhu, na který vstupujete? Jak budete svůj e-shop propagovat? Máte ujasněné financování? To vše je potřeba do marketingové strategie zapracovat. Pokud některý z takových zásadních bodů opomenete, brzy vás tento nedostatek bude stát čas, peníze i energii.

2. Neschopnost definovat svou cílovou skupinu

Snadno můžete nabýt dojmu, že když už máte zajištěné produkty, byznys plán, a dokonce i webovou prezentaci, máte vyhráno. Kdo ale bude vaše produkty kupovat?

Neznalost vlastní cílové skupiny je jednou z nejčastějších chyb, kterých se začínající internetoví podnikatelé dopouštějí. V rámci průzkumu trhu tento bod rozhodně neopomíjejte a ujistěte se, že:

  • by o váš produkt byl skutečně zájem,
  • víte, jak uzpůsobit komunikační tón na míru své cílové skupině,
  • dokážete svou marketingovou strategii vytvořit tak, že se cílová skupina stane jejím středobodem.

Díky tomu budete schopni vytvořit projekt, který s vašimi cílovými zákazníky rezonuje, a tak se stanou pravidelně platícími odběrateli.

Díky důkladně vyhotovenému průzkumu trhu byste se pak měli dozvědět:

  • jaký vaši cíloví zákazníci řeší problém,
  • která řešení již vyzkoušeli a proč nefungovala,
  • na jakých sítích se zdržují, jaký typ obsahu je zajímá,
  • jak se vyjadřují.

3. Špatná zákaznická podpora

Zákaznická podpora není jen o odepisování na e-maily a zvedání telefonů.

Ve skutečnosti totiž zahrnuje mnohem více aktivit – mimo výše zmíněné také například odpovídání na otázky a komentáře na sociálních sítích, schopnost řešení zákaznických stížností nebo obecně míru vaší odbornosti. Jen díky ní budete moci svým zákazníkům dávat cenné rady ohledně používání vašich produktů.

Jedná se o jakoukoli interakci se zákazníkem, která vyžaduje vaši pozornost a podporu.

Špatná zákaznická podpora ve formě opožděných reakcí na otázky, arogance či neochoty dojít se zákazníkem ke kompromisu znamená pro váš e-shop jasnou cestu do záhuby. Budete postupně ztrácet stávající zákazníky a znesnadňovat si akvizici nových.

Svým zákazníkům byste měli být k dispozici při každém kroku nákupního procesu. Od získávání informací přes nákup po poprodejní servis. Díky tomu se nesetkají s žádným problémem a pokud ano, budete jej schopni vyřešit pružně a profesionálně.

Kvalitní zákaznická podpora je zásadním bodem v budování pozitivního povědomí o vašem projektu.

Modelka z fotobanky za vás dobrou zákaznickou podporu opravdu neudělá :)Modelka z fotobanky za vás dobrou zákaznickou podporu opravdu neudělá :)

4. Ignorace organické návštěvnosti

Pokud jste se rozhodli, že návštěvnost na web budete získávat hlavně prostřednictvím PPC reklam, chápeme vás. Internetového obchodníka dokážou zlákat svou jednoduchostí a transparentností – zaplatíte za reklamu, někdo na ni klikne a nakoupí vaše produkty. Hotovo.

Představte si však, že byste mohli návštěvnost získávat i organicky – tedy zadarmo. Pomocnou ruku vám v tomto případě může podat obsahový marketing, což je termín označující soubor technik tvorby a sdílení relevantního obsahu. Berte na vědomí, že 70 % prokliků přichází z organických výsledků Google vyhledávání. Na první stránce Google dostává pět prvních výsledků 67,6 % všech prokliků.

Sice není možné jedno téma omílat donekonečna, ale to ani není potřeba. Obsahový marketing by se totiž neměl odvíjet od vašeho produktu, ale od vašeho zákazníka. Ptáte se, co tím myslíme?

Pokud například prodávate jógové podložky, vaší cílovou skupinou jsou jogíni. Co takové lidi zajímá? Často to může být například meditace, zdravý životní styl nebo třeba ekologie. To vám otevírá spoustu témat, o kterých můžete psát a jejichž prostřednictvím můžete na svůj e-shop dostávat organickou návštěvnost a budovat vztahy se svými zákazníky.

5. Snaha udělat vše na vlastní pěst

Jak už jsme si řekli na začátku, start e-shopu obnáší spoustu starostí a povinností. Počáteční úkoly, jako jsou například zařízení živnosti či registrace domény, pochopitelně zvládnete sami. Jakmile však svůj e-shop spustíte, budete muset řešit celou řadu dalších aktivit. Pokud budete mít pocit, že na to nestačíte, nestyďte se říct si o pomoc.

Existuje spousta profesionálů, kteří vám milerádi pomohou, ať už budete potřebovat naplánovat marketingovou strategii, nebo vytvořit nový popisek produktu. Navíc vám dodají cennou zpětnou vazbu, od které se budete moci dále odpíchnout – pokud se totiž budete držet ve své bublině, mohou vám uniknout naprosto zásadní aspekty, které vašemu e-shopu chybí.

Dělat vše na vlastní pěst může být bolestivé a často můžete způsobit i to, co jste nechtěli.Dělat vše na vlastní pěst může být bolestivé a často můžete způsobit i to, co jste nechtěli.

Nebojte se o svém snažení hovořit s blízkými osobami, kterým důvěřujete. Už jenom to, že budete o svém projektu mluvit, vám urovná spoustu myšlenek a prosvětlí cestu k dalším krokům tak, aby se váš sen o internetovém podnikání proměnil co nejdříve v realitu.

A v neposlední řadě se obrňte potřebnou dávkou trpělivosti! I když se vám bude dařit, chybám budete čelit pravidelně. Klíčové je však to, jak se k nim postavíte – ze svých chyb se totiž můžeme poučit mnohem lépe než ze svých úspěchů.