Google Analytics máme na svých webech téměř všichni. Paráda! To, co však zdaleka všichni nemají, jsou dobře nastavené Google Analytics. Google Analytics tady totiž nejsou proto, abychom se topili v záplavě grafů, čísel a tabulek, ale aby nám pomáhaly v podnikání a při optimalizaci našich webů. Dnes se proto podíváme, jak z Google Analytics vytěžit víc než jen informace o počtu návštěv.

1) Cíle, cíle, cíle!

Pokud máte cíle v Google Analytics nastavené, tento tip klidně přeskočte. Realita je však přes všechnu edukaci taková, že mnoha provozovatelům webů prostě nastavené cíle v Google Analytics chybí. Dokonce i některé e-shopy sledují stále jedinou a téměř nic neříkající metriku — návštěvnost.

Proč je sledování návštěvnosti nedostatečné?

Pokud investujete do reklamních kampaní desítky či stovky tisíc měsíčně, můžete mít u návštěvnosti poměrně slušná čísla. Ta však neříkají nic o tom, co vám v e-shopu funguje a nefunguje a kterou kampaň je vhodné posílit a kterou třeba úplně zastavit.

Co je tedy potřeba sledovat?

U e-shopu je to jasné. Jako cíl si nastavíte odeslání objednávky — tzn. zobrazení poděkovací stránky. Mimo to vám rozhodně doporučujeme zprovoznit modul eCommerce, tzn. že si budete do svých Google Analytics posílat data z každé objednávky. Konkrétně jsou to detailní informace o objednávce a jednotlivých produktech. Odesílání probíhá pomocí speciálního kódu. Nebojte, nemusíte patrně nic složitě programovat, všechny slušné e-shopové platformy to mají určitě přednastaveno.

Google Analytics > Správce > Nastavení cílůGoogle Analytics > Správce > Nastavení cílů

U firemních stránek můžete např. sledovat odeslání kontaktních formulářů. Nastavení cílů je poměrně jednoduché.

Nastavení cílů v Google Analytics (kliknutím zvětšíte)

2) Měřte jen to, co skutečně potřebujete

Je pravda, že se v záplavě tabulek a čísel, které vám Google Analytics poskytuje, můžete snadno ztratit. Nad daty také můžete trávit spoustu času, aniž by to vašemu podnikání něco přineslo. Co je tedy potřeba sledovat? Doporučuji vám stanovit si 5 metrik, které jsou pro vás nejvíce vypovídající. Doporučené metriky budou jiné pro webového vývojáře a jiné pro majitele e-shopu.

Při měření se pak spíše než na konkrétní hodnoty zaměřte na trendy. Ty pak můžete porovnávat např. s předchozím obdobím.

Výběr období pro porovnáníVýběr období pro porovnání
Meziroční srovnání klíčových metrik u e-shopuMeziroční srovnání klíčových metrik u e-shopu

3) Vytvořte si užitečné panely

Pro sledování vybraných metrik a rychlý pohled na ně si v Google Analytics můžete vytvořit tzv. vlastní panely (dashboardy). Ty vám umožní přehledně sledovat několik důležitých čísel a jejich případné závislosti na sobě.

Vytvoření vlastního panelu je poměrně jednoduché. Jak už jsem psal výše, na začátku musíte mít představu, co vlastně chcete měřit. Pak už stačí postupovat podle následujícího obrázkového návodu.

Vytvoření nového paneluVytvoření nového panelu
Vytvoření widgetu s vyčíslením tržebVytvoření widgetu s vyčíslením tržeb
Vytvoření widgetu s porovnáním zdrojů, které přivádí tržbyVytvoření widgetu s porovnáním zdrojů, které přivádí tržby
Ukázka vlastního panelu s několika widgetyUkázka vlastního panelu s několika widgety

4) Vytvořte si vlastní reporty

Další vychytávkou jsou vlastní reporty. Naklikání některých metrik stojí čas, a proto je lepší si takové reporty připravit a uložit si je. Tady je návod, jak na to: 

Na vytvořeném reportu klikněte na odkaz Zkratka a report si pojmenujteNa vytvořeném reportu klikněte na odkaz Zkratka a report si pojmenujte
Uložené reporty pak naleznete v levém menuUložené reporty pak naleznete v levém menu

5) Nechte si posílat pravidelné e-maily

Pro ještě větší efektivitu si připravené panely i reporty můžete nechat pravidelně posílat na svůj e-mail. Tímto nastavením ušetříte asi nejvíc času. Potom už do Google Analytics téměř nemusíte chodit.

Na vybraném reportu či panelu klikněte na odkaz Email a vyplňte potřebné údajeNa vybraném reportu či panelu klikněte na odkaz Email a vyplňte potřebné údaje
Všechny nastavené e-maily pak můžete spravovat v části Správce > Výběr dat > Naplánované e-mailyVšechny nastavené e-maily pak můžete spravovat v části Správce > Výběr dat > Naplánované e-maily

Závěr: Pamatujte, proč to vlastně děláte

Jak jsem již řekl na začátku, mít Google Analytics a sbírat data je super. Nezapomeňte však, proč to všechno děláte. Nesbíráte data jen proto, abyste je přetřásali a trávili nad nimi spoustu času. Data by měla existovat hlavně proto, aby uspokojila potřeby vašeho podnikání. U firemních webů a e-shopů jsou data z Google Analytics jedním z podkladů pro optimalizaci webu. Tedy pro zlepšování jeho obchodních výsledků.

Využíváte již všechny uvedené tipy? Máte nějaký další, který vám pomáhá a šetří váš čas? Podělte se o něj v komentářích.