PPC reklama patří stále mezi nejpopulárnější taktiky v oblasti výkonnostního marketingu. Při správné implementaci je stále účinným nástrojem online reklamy, ale její nesprávné nastavení ovšem může vysát celý rozpočet vyhrazený na reklamu. Právě proto si dnes řekneme pár tipů jak PPC reklamu zefektivnit.

7 tipů pro efektivnější PPC kampaně7 tipů pro efektivnější PPC kampaně

1. Zamyslete se, jaká je obvyklá cesta vašich zákazníků

Občas je nežádoucí zákazníka jen slepě uhánět. Vyplatí se zpětně projít celý obchodní proces a zamyslet se, jak může předem připravená cesta působit na jeho psychiku. Řadu rozhodnutí totiž nemůže učinit lusknutím prstů. I v inzerci se často vyplatí ono známé: Pomáhat a potom prodávat (zejména u služeb). Důležité je testovat, jaké prvky mají pozitivní vliv na danou skupinu uživatelů a jaký to má přínos pro následný obchod.

2. Budování povědomí o značce

Reklamní sdělení nemusí obsahovat jen nabídku produktů a služeb, ale mohou celkově prezentovat značku a její hodnoty. Měli bychom se snažit, aby lidé o značce četli a spojili si ji s pozitivními emocemi. Mistrovsky to umí Red Bull; reklamy často ukazují zajímavé události, které nutně nesouvisí s energetickými nápoji. Tímto pozitivním vztahem zákazníka a značky můžeme zvýšit podíl prokliku, a v konečném důsledku i konverzní poměr.

3. Využívejte kouzlo long tail keywords

Tento tip patří určitě k základům PPC, ale i dnes se občas setkáme s kampaní, kde je v tomto ohledu nevyužitý potenciál. O co tedy jde?

Long tail keywords můžeme definovat jako skupinu specifických frází vztahujících se úzce k našemu jednomu produktu nebo službě. Vezměme si modelovou situaci, kdy chceme dostat naši inzerci na pánské obleky do výsledků vyhledávání Google. Kdybychom zvolili obecná klíčová slova jako oblek, móda, oblečení apod., budou se inzeráty v aukci často přetlačovat s velkou a často nerelevantní konkurencí. Jejich prostřednictvím může zákazník dostat jako odpověď nejen reklamy na pánské obleky, ale také například na módní časopisy. Naopak pokud zvolíme konkrétní fráze, dosáhneme většího počtu relevantních zobrazení. Mezi příklady dobrých fází patří:

  • pánské obleky vlněné
  • obleky podzim 2019
  • konfekční pánské obleky levně

Podobných spojení by se dalo vymyslet velké množství. Za zmínku stojí i blízké varianty klíčových slov, jejichž zahrnutí prakticky znásobí počet možných frází. Důležité je hlavně vystihnout to, co nabízíme a reagovat na způsob přemýšlení zákazníka.

4. Remarketingová taktika široké sítě

Cílem každé kampaně by mělo být co nejpřesněji zasáhnout vhodné obecenstvo. K tomuto nám mohou stačí dva kroky:

  1. Rozhodit širokou síť, která nám ukáže, jací uživatelé mají tendenci kliknout na reklamu nejčastěji.
  2. Zaměřit se na tyto nejaktivnější uživatele (rozuměj podíl prokliku je více než 2 %).

I touto taktikou můžeme srazit budoucí výdaje.

5. Rozpočtová flexibilita a virál

Sociálními sítěmi neustále hýbe virální obsah, který může být skvělou reklamní příležitostí. Při jeho zakomponování se vyplatí do inzerce investovat nárazově. Důležité je virální obsah včas zachytit a inzerci provést v době, kdy je to trendy, jinak můžeme působit jako detektiv Wosniak ze seriálu 30 Rock.

Postava detektiva Wosniaka ze seriálu 30 Rock převlečeného za středoškoláka.Postava detektiva Wosniaka ze seriálu 30 Rock převlečeného za středoškoláka.

6. Vypněte nevhodná umístění reklam

Ponechejme reklamy opravdu jen tam, kde je chceme mít. Audience Network od Facebooku, případně automaticky zvolená umístění od Google Ads kampani příliš neprospívají a zvyšují riziko prokliku z podivných webů.

Problematická témata a nevhodné weby je vždy vhodné při cílení kampaní vyloučit. 

Reklama na dovolenou v Kataru (blízký východ) a článek popisující problémy v blízké lokalitě.Reklama na dovolenou v Kataru (blízký východ) a článek popisující problémy v blízké lokalitě.

7. Nové platformy a udržení kroku s dobou

Nedávno jsme psali o budoucnosti Facebooku – v článku jsme mimo jiné zmínili WhatsApp reklamy a Instagram Shopping. Není tomu dlouho, co byly uvedeny i Messenger reklamy. Trendy se neustále posouvají a jen jejich sledováním lze konzistentně dosahovat dobrých výsledků za zajímavé ceny. Jakmile totiž daný trend začne využívat velké množství inzerentů, cena reklamy logicky vystřelí směrem nahoru.

Dnes jsme si ukázali, že s trochou času a know-how je možné dostat PPC kampaň na vyšší úroveň a příslušný rozpočet přitom udržet v rozumných mantinelech. To všechno i v době rapidního růstu poptávky po PPC reklamě a s ním souvisejícím vzestupem cen.