Sociální sítě se staly obrovským hráčem v mezilidské komunikaci a online marketingu. Někteří je přesto stále ignorují a někteří již dávno pochopili, že je mohou využít ve svůj prospěch.

Pro marketing v sociálních sítích nemusíte nutně disponovat obrovskými rozpočty. Klíčový je především dobrý nápad a promyšlená strategie. Pokud tedy sociální sítě ve svém podnikání zatím nepoužíváte, tak hurá do toho.

1) Pochlubte se referencemi

Zajímá vaše nové zákazníky kvalita vaší práce? Chtějí vidět to, co jste už dělali? Ukažte jim to! Že máte reference na firemním webu? No, to je určitě skvělé, ale pojďte dál. Chlubte se svou prací všude!

Handjoy využívá Flickr pro prezentaci referencíHandjoy využívá Flickr pro prezentaci referencí
Práce jedné reklamní agentury na FlickruPráce jedné reklamní agentury na Flickru
Na váš firemní web možná chodí řádově desítky či stovky uživatelů denně, ale třeba na Facebook jich řádově více. A vy možná děláte něco, co zrovna některého z těch návštěvníků zajímá. On o vašem firemním webu nikdy neslyšel, ale tady máte příležitost. Chyťte ji za pačesy.

Flickr či Google Picasa jsou ideální nástroje pro vystavení vašich referencí.

2) Zveřejněte zajímavé prezentace

Používáte pro prezentaci vaší společnosti PowerPoint? Prezentujete tak své produkty klientům? Vystavte je na Slideshare a ukažte je ještě více lidem!

SlideshareSlideshare
Prezentace agentury H1 na SlidesharePrezentace agentury H1 na Slideshare

Slideshare můžete využít pro reklamní účely, propagaci vaší firmy či určitého produktu. Vystavené prezentace můžete sdílet dle potřeby se všemi uživateli nebo jen s určitou skupinou lidí.

Když se na Slideshare podíváte, naleznete zde velice profesionální a propracované prezentace plné relevantních informací z mnoha odvětví a oborů. Slideshare umožňuje vytváření komunit, sdílení informací, názorů a myšlenek. Myslím, že mu přijdete na chuť.

Ukázka prezentace agentury Optimal Marketing na Slideshare 

3) Založte svůj videokanál

YouTube je velice populární. Když Google tento server v roce 2006 za velké peníze kupoval, asi dobře věděl, kam investuje.

Využijte i vy svoji příležitost! Využijte YouTube ve svém internetovém podnikání. Jak? Třeba takto:

Natočte krátké video s návodem či ukázkou populárního produktu, který nabízíte ve svém e-shopu. Určitě teď někdo zvažuje koupi takového produktu a Vaše video ocení. A navíc tak třeba najde cestu až k vám. Anebo alespoň zlepšíte své PR.

Přečtěte si náš článek 7 kroků ke kvalitnímu YouTube kanálu.

Podívejte se, jak využívají YouTube ve svém podnikání naši klienti. D-klima nabízí atraktivní pohled na výrobu vzduchotechnického potrubí a Jazyková škola Aspena na YouTube krátce představuje své lektory.
 
 

4) Komunikujte s fanoušky

Získat pro svůj produkt ambasadory, je snem každého marketéra. Tak proč toho nevyužít? Facebook je přímo ideálním místem. Lidé se stávají fanoušky produktů a jejich přátelé je následují!

Když se podíváte třeba na stránku Costa Coffee, zjistíte, že má více než 45 tisíc fanoušků. Ti všichni mají konkrétní produkt velmi rádi. Vy, jako majitel takové stránky, s nimi můžete díky sociální síti jednoduše komunikovat a oni vám to vracejí svými postřehy a názory. Když se podíváte na fotografie či jiné příspěvky, zjistíte, že mají desítky komentářů a to je zpětná vazba pro vás.

Že nemáte takový produkt, který by získal tisíce fanoušků? Nevadí. Zkuste založit stránku obecného produktu. Když už jsme přivoněli ke kávě, tak třeba stránku „espresso“.

Costa Caffee na FacebookuCosta Caffee na Facebooku
IT Crowd - FriendfaceIT Crowd - Friendface

O tom, že reklama v sociálních sítích funguje svědčí stránka Costa Coffee, ale taky jeden díl seriálu IT Crowd :-)

5) Získejte kvalitní zaměstnance

LinkedinLinkedin
Profil na LinkedinProfil na Linkedin
Na LinkedIn můžete najít nové zaměstnance či spolupracovníky.

Hledáte nové zaměstnance? Jak postupujete? Inzerujete na internetu, v tisku nebo využíváte služeb personálních agentur? Jak postupujete pokud na váš inzerát reagují desítky uchazečů? Zkušení personalisté si je „proklepnou“ na síti. Většina lidí, kteří používají internet, za sebou nechává nějakou stopu. Ti aktivní pak mají své profily v sociálních sítích. Služby typu LinkedIn se pro to hodí nejlépe.

O personálním manažerovi, který dnes nemá účet na LinkedIn či Facebooku se říká, že zaspal dobu. Sociální sítě se stávají bojištěm o ty nejlepší mozky.

6) Štěbetejte o sobě do celého světa

Zajímavým nástrojem marketingu může být zajisté i firemní blog, který pomáhá budovat Vaše PR. Udržovat jej však zajímavým vyžaduje spoustu času a úsilí – to je pravda. Zkuste tedy Twitter!

Zde můžete psát zprávy o maximální délce 140 znaků. A to už je snadnější! Můžete psát neformálně, často, ale hlavně zajímavě. Pozor, nepoužívejte Twitter k reklamním sdělením, tak jak je znáte z klasických médií. Nefunguje to!

V sociálních sítích obecně platí, že musíte být aktivní nejprve vy. Být pro ostatní zajímavý. Přinášet jim zajímavé informace.

Příklady firemních twitterů

7) Umožněte snadno sdílet váš obsah

Publikujete na webu zajímavé články? Prodáváte na svém e-shopu zajímavé produkty? Dejte vašim spokojeným zákazníkům možnost snadno odkázat na článek či produkt v jejich oblíbené sociální síti.

Příklad sociálních ikon, které můžete použít. Tyto jsou z dílny Lenky Melčákové (www.profimagazin.cz)Příklad sociálních ikon, které můžete použít. Tyto jsou z dílny Lenky Melčákové (www.profimagazin.cz)

Možná budete překvapeni jakou sílu bude mít odkaz spokojeného zákazníka, který si u Vás koupil skvělé tričko a dal odkaz na váš e-shop svým známým. Přidat na svůj web „sociální ikony“ je jednoduché!

Závěr

Ať už se rozhodnete využít kterýkoliv z uvedených tipů, pamatujte, že bez dobře navržené strategie a marketingového plánu, budou všechny aktivity v sociálních sítích jen prázdným plácáním do vody. Ale pokud máte jasný cíl, jděte do toho a využijte tyto marketingové zbraně naplno!