Mnoho marketérů vám bude tvrdit, že pokud jsou nízké ceny jediným benefitem vašeho e-shopu, není to právě ideální. Na druhou stranu většina obchodníků namítá, že nízké ceny jsou právě a jen to jediné, na co jejich zákazníci slyší. Jak to tedy je?

Důvodem, proč se může zdát, že vaše zákazníky zajímá pouze cena, je možná to, že jste jim nedali nic jiného, co by je mohlo zajímat. 
- Seth Godin

Výsledky ukazují že 89 % uživatelů internetu ve věku 15+ má nějakou zkušenost s nákupem on-line. Podle očekávání v e-shopech nejčastěji objednávají zákazníci ve věku 25 až 34 let. Celkem 66 % respondentů v této věkové kategorii uvedlo, že na internetu nakoupí minimálně jednou za měsíc.

89 % uživatelů internetu nakoupí on-line alespoň jednou ročně zdroj: www.apek.cz89 % uživatelů internetu nakoupí on-line alespoň jednou ročně zdroj: www.apek.cz

62 % zákazníků využívá pro výběr internetového obchodu při většině svých nákupů srovnávače cen či nákupní rádce.

20 % respondentů výzkumu uvedlo, že pokud opakovaně nakupují, vyberou obchod, se kterým již mají pozitivní zkušenost. Tato loajalita se však liší v jednotlivých segmentech. Např. u e-shopů s oblečením a obuví je míra loajality 27 %, naproti tomu u sportovního zboží jen 17 %.

20 % zákazníků je loajální k e-shopům, se kterými má dobrou zkušenost zdroj: www.apek.cz20 % zákazníků je loajální k e-shopům, se kterými má dobrou zkušenost zdroj: www.apek.cz

A teď už k avizované ceně zboží. Cena určitě patří mezi zásadní atributy, podle kterých si zákazníci e-shop vybírají. Tuto hypotézu potvrdily i výsledky výzkumu. Ukázaly však, že cena není tím hlavním, podle čeho se zákazníci rozhodují. Důležitějšími faktory jsou informace o produktu (60 %), doprava zdarma (53 %) a dostupnost skladem (52 %). Teprve po těchto faktorech přichází cena produktu. Podle ceny produktu se rozhoduje 51 % respondentů.

Klíčové atributy, podle kterých si zákazníci vybírají e-shop zdroj: www.apek.czKlíčové atributy, podle kterých si zákazníci vybírají e-shop zdroj: www.apek.cz

Podle našich zkušeností funguje skvěle kombinace rychlost expedice + doprava zdarma. Většina zákazníků raději zaplatí o něco vyšší cenu za produkt, aby měla zboží co možná nějdříve doma, a případně ještě ušetřila na dopravě.

Celou infografiku si můžete prohlédnout na stránkách Apeku a nebo na Pinterestu.