V průběhu ledna jí byl plný Twitter a mezi marketéry se prakticky o ničem jiném nehovořilo. Zdálo se, že se na světě zjevil nový svatý grál, který vstoupí do života (zatím) vyvolených jedinců podobně, jako se to podařilo třeba Facebooku. Jenže jen o několik málo týdnů později všechna sláva vyprchala. Řeč je o Clubhousu, nové sociální sítí, které věnujeme následující článek.

Hlas jako komunikační prostředek

Sociální síť Clubhouse vznikla v dubnu 2020, ale do České republiky se výrazněji rozšířila až v průběhu ledna tohoto roku. Jediným komunikačním prostředkem je mluvené slovo. Chat ani videokamery nejsou podporovány. Uživatelé vstupují do tematických místností, kde se automaticky stávají pasivním publikem. Kterýkoliv člen publika ovšem může požádat o slovo a moderátoři jej přesunou do skupiny řečníků, kteří si mohou libovolně brát slovo.

Již název sociální sítě dává tušit, že je koncipována jako exkluzivní klub, do kterého je možné vstoupit pouze prostřednictvím pozvánky od některého ze stávajících členů. Nicméně vzhledem k upadajícímu zájmu se zdá, že pozvánkový systém bude brzy zrušen a Clubhouse se stane standardní otevřenou sociální sítí.

Velkou pozornost si sociální síť vysloužila mezi influencery, kteří zde založili své místnosti a věnovali čas přednáškám či diskuzím s uživateli. Mezi nejvýznamnější patří třeba Petr Mára, Petr Ludwig, Ondřej Krátký nebo Václav Staněk.

Rychlý vzestup a rychlý pád

(Nejen) Twitter byl plný diskuzí o nové sociální síti Clubhouse. U předních českých marketérů se ne vždy setkala s úspěchem.(Nejen) Twitter byl plný diskuzí o nové sociální síti Clubhouse. U předních českých marketérů se ne vždy setkala s úspěchem.
Spousta investovaného času do obsahu s minimální životnost – jedna z hlavních nevýhod Clubhouse.Spousta investovaného času do obsahu s minimální životnost – jedna z hlavních nevýhod Clubhouse.

Je začátek března a na Clubhouse si vzpomene jen několik skalních příznivců. Jak podotýká náš kolega Jakub Langr, který si síť vyzkoušel na vlastní kůži: „Já osobně jsem poslouchání věnoval první den 3 hodiny, druhý dvě, třetí už jen 30 minut a za týden už se ikona aplikace Clubhouse přesunula z první obrazovky na druhou. Nyní už je na čtvrté, Clubhouse má vypnuté notifikace a zapínám ho jenom, když mám náladu, což je skoro nikdy.“ 

Osobní zkušenost k nezaplacení

Vzhledem k tomu, že jako marketingová agentura se neustále snažíme nasávat novinky, rozhodli jsme se Clubhouse vyzkoušet. Jak jsme již zmínili výše, náš kolega Kuba Langr využil získané pozvánky a několik dní se věnoval prozkoumávání všeho, co exkluzivní klub nabízí.

Sociální sítě nejsou Pokémoni – nemusíte je mít všechny

Clubhouse svým způsobem vyplnil místo na trhu sociálních sítí. Po projektech zaměřených na text, obraz i videa se objevuje možnost využití hlasu. Mnoho značek jistě znejistilo a začalo zvažovat, zda svou absencí v tomto prostoru něco neztrácejí. Nikoliv. Sociální sítě nejsou Pokémoni, nemusíte je mít všechny. Pro budování značky je mnohem důležitější správné uchopení těch nástrojů, které ji mohou někam posunout. Četba pohádek na dobrou noc nebo přednášky o motivaci možná lidi zaujmou, ale pomohou zvýšit zájem o váš produkt?

Náš kolega Marek Rolný si všiml ještě jednoho významného problému spojeného se sociální sítí zaměřenou výhradně na hlas a naopak velké výhody psaného textu: „Psaní i povídání nás stojí to nejcennější, co máme – čas. Jenže zatímco k textu se můžeme vrátit i po mnoha letech, mluvené slovo je pomíjivé a jeho dosah se omezuje pouze na okruh posluchačů, kteří si v danou dobu našli čas na návštěvu místnosti.”

Clubhouse skvěle poslouží zejména influencerům a kreativcům, pro které je značkou jejich vlastní jméno. Prostřednictvím přímo komunikace s publikem mohou zvyšovat povědomí potenciálních zákazníků, nechat vyniknout svou odbornost a případně získat nové klienty. U ostatních by měl být vstup do vod nové sociální sítě svázán se stanovenou marketingovou strategií a naplňovat vytyčený cíl. Jako třeba u Burger Kingu, který jej využívá pro komunikaci vedení společnosti se zákazníky.