O tématu optimalizace pro vyhledávače (SEO) jsme již na našem blogu popsali mnoho stran. Postupem času se z této disciplíny stala doslova věda a začaly vznikat profesionální SEO nástroje, které pomáhají řadu činností zefektivnit a zautomatizovat. Jedním z nich je Collabim, který jsme v agentuře Optimal Marketing začali používat již v roce 2010 po přednášce tehdejšího CEO, Jiřího Koutného, na prvním ročníku konference Barcamp. S novou tváří Collabimu, Daliborem Jarošem, jsme si po více než 11 letech povídali o přínosu nástroje i současných trendech v oblasti SEO.

Vzhledem k současné situaci spojené s opatřeními proti šíření onemocnění Covid-19 nebylo možné realizovat klasický rozhovor. Daliborovi jsme tedy otázky zaslali předem a on nám je zodpověděl prostřednictvím videozprávy.

CEO Collabimu Dalibor JarošCEO Collabimu Dalibor Jaroš

V SEO již nějakou dobu působíte. Jak se podle Vás tato oblast změnila a na co je nyní kladen největší důraz?

V SEO jako takovém působím od roku 2006, kdy jsem začal vytvářet webové stránky. Zajímal jsem se o něj v podstatě hned od začátku, protože v té době jsem samozřejmě pracoval doslova za pár korun. Říct si o peníze nebo marketing, který tehdy ještě ani nebyl jako obor v České republice pořádně zaběhnutý, bylo nemístné. O SEO jsem se začal zajímat proto, že mi možnost přivádět klientům návštěvníky zdarma připadala jako dobrý benefit. Zpočátku se jednalo hlavně o technické SEO, protože vyhledávače byly poměrně hloupé a daly se jednoduše ošálit. V průběhu zhruba posledních 7–8 let se dost změnilo, když odborná veřejnost začala více tlačit na obsah. Mám pocit, že poslední 2–3 roky se postupně vracíme k tomu technickému SEO, což ale může být dáno také tím, že se dnes více pohybuji právě mezi odbornou veřejností. 

Technické SEO je důležité u velkých webů, kde můžete narážet na limity, třeba v podobě nepříliš dobře postaveného redakčního systému. Na druhou stranu se v rámci onboardingu nových uživatelů a naší druhé cílovky, kterou jsou majitelé webů a e-shopů, setkávám spíše s nezvládnutým obsahem. Často mají web o 10 stránkách a nadměrně se zaměřují na technickou stránku věci, která ale pro ně v této fázi nepředstavuje prakticky žádný problém. Ještě jsem se nesetkal s malým webem, který by měl problémy třeba s indexací, z 99 % je na vině obsah. Buď na webu zcela chybí, nebo není pravdivý. Ty stránky zkrátka hovoří tak, jak by majitelé chtěli, ale nereflektují jejich rutinní praxi. Z výsledků vyhledávání však mohou snadno zjistit, co by jejich zákazníci chtěli slyšet. Ať už jde o přehledné menu, kvalitně zpracované texty, nebo chytlavé nadpisy. V tom vidím největší problém, na kterém se snažíme v Collabimu zapracovat a na zákazníky apelujeme, aby obsah skutečně brali v potaz a weby vylepšili. 

Mnohdy stačí opravdu málo – vytvořit pár stránek – a posun ve vyhledávači může být markantní, protože 20–30 návštěvníků navíc denně znamená mnohdy pro malý web relativní nárůst o 100 %, což je pro ně samozřejmě velmi zajímavé. A často toho lze dosáhnout pouze prací na obsahu. Samozřejmě, že vše musí být v pořádku i po technické stránce, nesmíte tam mít žádnou závažnou chybu. Když váš web nebude zaindexovaný, tak to prostě fungovat nebude.

Jaké je v současnosti povědomí o SEO u nás?

Já doufám, že lepší, než bylo před několika lety. Jako Collabim jsme začali věnovat hodně energie edukaci laické veřejnosti o tom, co SEO je a jak jim může pomoci. Myslím si, že situace se mění. Z otázek zákazníků, kteří k nám přicházejí se žádostí, abychom jim Collabim ukázali, mně připadá, že mají větší povědomí a třeba alespoň vědí, jaký je rozdíl mezi PPC a organickým vyhledáváním. 

Jaký názor mají na optimalizaci klienti?

Já bych řekl, že jsou rozděleni na dva tábory. Jedni věří na zázrak přes noc, kdy nastaví SEO a myslí si, že za týden jim to bude fungovat, což je samozřejmě nesmysl. Takto to u 99 % klientů nefunguje, za úspěchem v SEO vždy stojí tvrdá práce. Druhá skupina zákazníků si je vědoma toho, že výsledky nepřijdou hned, ale o to déle vydrží. Takže ta energie, kterou teď investujete, se vám násobně vrátí v následujících měsících a letech. Tito klienti už nebývají úplně raritní, setkáváme se s nimi a po těch měsících a letech mají opravdu zajímavé výsledky.

Collabim je SEO nástroj. Co všechno umí a s čím může klientovi pomoci?

Já rád říkávám, že jde v podstatě o nástroj dvouúčelový. Když se chcete vrhnout na SEO a každý den s ním pracovat, tak bez Collabimu svůj den ani nezačnete. Nejedná se jen o kontrolu pozice, ale i spoustu dalších nástrojů, které nabízí a radikálně jejich prostřednictvím snižuje čas nutný k získání dat potřebných pro rozhodování o SEO a dalších důležitých informací týkajících se webu. 

Využít jej ale můžete i jako multimetr, který napojíte na svůj web. Pokud občas děláte SEO sami, případně máte agenturu nebo freelancera, tak může trvat třeba i 3–6 měsíců, než uvidíte výsledky v Google Analytics a reálný dopad na organické vyhledávání. V Collabimu můžete tuto změnu sledovat už v řádu týdnů a někdy se první výsledky projeví během několika dnů. Zkrátka vidíte, že se něco děje. Když se pracuje na SEO, rozšiřuje se obsah. Když se rozšiřuje obsah, musí se zvyšovat pokrytí na klíčových slovech. Když se jejich pokrytí zvyšuje správně, tak vám klíčová slova začnou růst. Vždy však musí růst přímo ta slova, na která se zaměřujete. A přesně to vám Collabim ukáže po několika dnech, maximálně týdnech spolupráce. 

Přehled klíčových slov je jednou z nejužitečnějších funkcí Collabimu. Sledovat můžete hledanost v různých vyhledávačích, pozice, konkurenčnost apod.Přehled klíčových slov je jednou z nejužitečnějších funkcí Collabimu. Sledovat můžete hledanost v různých vyhledávačích, pozice, konkurenčnost apod.

Jak vlastně může kvalitní SEO klientovi pomoci?

Jednou větou: SEO vám může i dlouhá léta přinášet návštěvnost zdarma přímo z vyhledávačů. To je jeho cíl.

Energie, kterou teď investujete, se vám násobně vrátí v následujících měsících a letech.

Je možné Collabim propojit s dalšími službami nebo nástroji?

V tuto chvíli máme napojení na několik e-shopových systémů; jejich přehled je možné najít na našem webu dole pod odkazem „Spolupracující systémy“. Napojení většinou spočívá v tom, že vám e-shopový systém automaticky vytvoří účet a naplní jej základními daty. Tím se řeší častý problém začátečníků v SEO, kteří často ani nevědí, jak Collabim nastavit. Co se týče dalších nástrojů, máte-li na mysli služby typu Freelo apod., tak to ne, protože tam to nedává úplně smysl.

Máme také propojení s Marketingovými mapami, což je nástroj od Michala Krutiše, bývalého zakladatele H1.cz, který dal dohromady poměrně unikátní projekt na českém trhu. Dává si za cíl vzdělávat pomocí to-do listů veřejnost a všechny, kteří chtějí pracovat v marketingu, a to nejen v SEO, ale i v PPC apod. K dispozici mají nástroj, který jim usnadní řízení jednotlivých procesů na marketingových kanálech. Pak máme samozřejmě napojení i na Google nástroje, jako jsou Google Analytics, Google Search Console, Google Data Studio, přes které si můžete spojovat reporting kromě SEO i z řady dalších marketingových kanálů. 

Kdo jsou vaši nejčastější klienti? Firmy? Freelanceři? Agentury?

Je to 50 na 50. Dříve býval poměr hodně ve prospěch agentur a freelancerů, nicméně v posledních dvou letech jsme se zaměřili na edukaci koncových klientů – majitelů webů, e-shopů nebo infoproduktů a jejich počet začal poměrně rychle růst. Jsme nástroj pro celou škálu klientů. Od těch, co si s SEO chtějí jen hrát, mají jej jen jako koníček a občas něco změní, až po opravdové profesionály vyžadující nástroj, který jim poskytne spoustu dat za pár korun a umožní jim řídit SEO aktivity na desítkách webů.

Na jaké problémy při tvorbě nástroje narážíte?

V zásadě se objevují dva typy problémů. Prvním z nich je Google. Získávat data z Googlu není nic jednoduchého a odjakživa se jedná o hlavní technickou výzvu byznysu, Collabim nevyjímaje. Snažíme se to dělat natolik efektivně, abychom byli schopni držet zajímavé a příznivé ceny pro naše klienty.

Druhá věc je UX, protože máme tisíce klientů a nikdy se nezavděčíte každému. Jakmile provedete jakoukoliv změnu, tak ji musíte důkladně zvažovat a dobře reagovat. To jsou dva hlavní problémové okruhy, ve kterých se snažíme neustále zlepšovat. 

Myslíte si, že je lepší, když klient pracuje s nástrojem samostatně, nebo nechá práci na agentuře případně freelancerovi?

Myslím si, že každý majitel byznysu by měl tomu základu rozumět. Měl by vědět, co SEO obnáší a jaká práce za tím je. Není nic jednoduššího než si to vyzkoušet. Nabízíme několik metod, manuálů a výukových kurzů, které umožňují si Collabim během několika hodin osahat. U menších a středních podniků by podle mého názoru měl přímo jednatel vědět, co SEO obnáší, kolik je to práce, a hlavně jak pozorovat výsledky, které mu to přináší. Jinak se dostane do klasické smyčky, kdy investuje peníze, ačkoliv nevěří, že mu SEO něco přináší a začne podezírat agenturu nebo freelancera, že mu lže – že dodané výsledky jsou přibarvené. Rozhodne se proto vyzkoušet někoho jiného a chvíli všechno vypadá růžově, spolupráce je jiná a funkční. Jenže pokud sám nerozumí tomu, co je těmi stavebními kameny v cestě za úspěšným SEO a jakým způsobem se jednotlivé kroky vyhodnocují nebo nezjistí, že narazil na nějakého SEO šamana, kteří se hlavně dříve hojně objevovali, tak se po čase dostane do stejného kolečka jako předtím, protože každý bude výsledky reportovat trošičku jinak. Proto je ze začátku opravdu důležité, aby tomu zákazník rozuměl, aby si sám uměl spočítat, že se mu to vyplatí, že chce do této dlouhodobé investice jít a pak samozřejmě tu dílčí práci delegovat na freelancera, agenturu nebo interního zaměstnance. Ale až v momentě, kdy ví, co vlastně chce a jak bude investované peníze schopen vyhodnotit. V opačném případě bude dříve nebo později zklamaný, bude koukat, že mu do SEO tečou peníze a postupně ztratí důvěru, že se mu kdy nějakým způsobem vrátí. 

Dále také platí, že čím více rozjetý web máte, tím je SEO větší výzva a výsledky jsou hůře pozorovatelné. Čím dříve tedy začnete, tím lépe zjistíte, jak to funguje, jaké principy se musí dodržovat a jak výsledky vyhodnocovat. Jak by řekl Michal Krutiš z Marketingových map, záleží na stavu erudice, na stavu vyspělosti marketingu daného klienta, jestli je už čas na to najmout si freelancera nebo agenturu. Určitě to není tak, že si jeden den založím firmu, druhý den zjistím, že SEO je něco, co mi bude dlouhodobě zdarma přinášet zákazníky, a tak si třetí den najmu specialistu. A protože nemám moc peněz, tak mu samozřejmě budu chtít dát jen 2 000 Kč měsíčně a za půl roku se budu divit, kam těch 12 000 korun zmizelo a že nejsou vůbec vidět. Ani nemohou. 

Má vůbec klient šanci vyhodnotit všechna analytická data v potřebných souvislostech?

Já jsem toho názoru, že zcela určitě, protože každý klient by měl mít přístup do Google Analytics a Google Search Console, což jsou dva základní automatické nástroje pro vyhodnocování SEO. Navíc jsou zadarmo, takže tam není žádná bariéra vstupu. Nejprve se kouknete do Analytics. Když si nejste jisti tím, co vidíte, nahlédněte do Search Console. A když ani potom nevíte, jak ta data uchopit, podívejte se do Collabimu. 

V Collabimu můžete jednoduše sledovat i klíčová slova konkurence – jejich hledanost v Googlu nebo Seznamu a pozice. Na fotce klíčová slova konkurence našeho blogu Optimalne.netV Collabimu můžete jednoduše sledovat i klíčová slova konkurence – jejich hledanost v Googlu nebo Seznamu a pozice. Na fotce klíčová slova konkurence našeho blogu Optimalne.net

Uveďte příklad své nejúspěšnější spolupráce. Existuje klient, který vám připisoval velký podíl na svém úspěchu?

Musím říct, že od doby, kdy jsme před necelým rokem nastartovali SEO trénink, tak už existuje několik klientů, kteří připisují svůj úspěch právě tomuto snažení. Již dříve si nás lidé samozřejmě chválili, tvrdili, že bez Collabimu by toho nedosáhli, čímž si popravdě nejsem úplně jistý. Collabim je nástroj jako jakýkoliv jiný. To, že je šikovný, šetří čas a je ekonomicky efektivnější než velká část konkurence, je jedna věc, ale hlavní úspěch vždy ležel na bedrech těch, kdo jej používali a věděli, co s ním mají dělat. 

Od té doby, co existuje SEO trénink jsme otevřeli dveře i mnohem laičtější veřejnosti, která už nemusí různě schraňovat spoustu zdrojů na internetu a odhadovat, co je správně a co ne. Dali jsme dohromady komplexní návod, který dnes obsahuje více než 16 hodin výuky týkající se přímo SEO s jedním z předních českých SEO specialistů, Martinem Matějkou. V posledním měsíci přispěli i Pavel Ungr a kluci z plzeňského ANT studia, což jsou všechno odborníci, kteří se řadí mezi top specialisty na českém trhu. Tím pádem bez nadsázky asi i na celém světě, protože nevím, jestli je SEO trh někde tak rozvinutý jako zrovna v České republice, což podle mě souvisí i s  rozmachem e-shopů u nás. 

Skutečně existuje několik klientů, kteří ten úspěch připisují právě našemu školení a radám. Dokonce vím o jedné klientce, které se SEO trénink vrátil v řádu týdnů na přímých tržbách, což je v SEO úplně nevídané. Existují, a je jich poměrně dost na to, kolik lidí trénink reálně začalo studovat.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Více a lépe sloužit našim zákazníkům. To je jednoduchý cíl a kdykoliv v Collabimu vidíme, že se tak neděje, okamžitě se to snažíme napravit. Vymýšlíme lepší postupy a cesty, jak nástroj vylepšovat a připravovat funkce, které budou našim zákazníkům šetřit čas. 

Jakým směrem se bude ubírat SEO v následujících letech?

Myslím si, že jako každý byznys se i SEO bude měnit. A protože jsme na internetu, tak ta proměna bude probíhat mnohem rychleji a myslím si, že nás čekají hodně zajímavé časy. SEO během několika let možná desítek let rozhodně nezmizí, ale výrazně se promění to, jak jej chápeme a co pro něj děláme. Nechci zde však zabředávat do konkrétních vizí, nejsem žádný prorok. Já se budu snažit, aby Collabim přinášel dále přidanou hodnotu a aby pořád byl tím nejlepším nástrojem, který pro SEO v České republice můžete použít.