Letošní CopyCamp je za námi. Den plný zajímavých přednášek lídrů oboru, nových informací a zkušeností z praxe. Celý projekt, zaměřený na senioritu copywritingu, pořádala digitální agentura H1. Jsme rádi, že jsme mohli načerpat nové informace, které dále využijeme při spolupráci s našimi klienty. Co se tedy celý den dělo?

12. CopyCamp: 2. června v kině Světozor 12. CopyCamp: 2. června v kině Světozor 

Praha, Světozor a croissanty

Podívejme se teď na hlavní část CopyCampu, kterou bylo 8 přednášek věnovaných senioritě v copywritingu.

„CopyCamp, obsahová konference pro všechny copywritery, markeťáky a osvícené majitele firem, kteří se chtějí posouvat dál, je tady.“ zdroj: copycamp.cz

12. CopyCamp se konal po dvouletém přerušení způsobeném pandemickou situací v prostorách pražského Světozoru. Prostředí tedy bylo ideální. Během přestávek na občerstvení (připraveny byly slané croissanty, ovoce a sladké) bylo možné vyjít do Františkánské zahrady. Co se však dělo uvnitř sálu?

8 přednášejících, 8 témat seniority

CopyCamp letos odstartovala Karolína Smolíková jako copywriterka H1 se svou přednáškou na téma Starý obsah novým kouskům… naučíš! Zaměřila se na stárnoucí obsah a na jeho opětovné využití formou aktualizace. S posluchači prošla pohled Googlu na starý obsah, který je zobrazován v serpu pouze v rámci 3–5 let. Zároveň upozornila na časovou a tedy i finanční úsporu při revizi starých textů oproti tvorbě nových.

Následovala Eliška Gunišová, teamleaderka a konzultantka řízení projektů z Obsahové agentury se svým tématem Jak vidět smysl v dlouhodobých spolupracích. Zaměřila se na přístup samotné agentury, zda a proč dávají dlouhodobé spolupráce smysl a co z toho vyplývá pro copywritery, jaká je jejich náplň práce a zda lze dlouhodobě ustát tutéž práci, nebo jsou potřeba nové podněty. Zároveň představila systém fungování mikrotýmů (1 manažer + 2 copywriteři). Cílem by měla být vždy oboustranná spokojenost. Jak na straně klienta, tak i agentury.

Eliška Gunišová - teamleaderka a konzultantka řízení projektů z Obsahové agenturyEliška Gunišová - teamleaderka a konzultantka řízení projektů z Obsahové agentury

Jako třetí se představil Pavel Hrdina, copywriter z ČSOB, s tématem přednášky Jak psát špatné zprávy: porce know-how z banky. Jak název napovídá, zaměřil se především na způsob podání špatných zpráv a přihodil několik statistik vycházejících ze zpětné vazby klientů. Zmínil, že by špatné zprávy měly být sdělovány jako první, ověřila se spíše seriózní tonalita a také je vždy dobré uvést důvod. Podobná témata navíc snesou trpný rod, ačkoli je jindy spíše zatracován.

Pavel Hrdina - copywriter z ČSOBPavel Hrdina - copywriter z ČSOB

Po pauze předstoupily před publikum Holka z Moravy & Týna z Vína (Tvůrkyně obsahu) s přednáškou Jak pomalu a nejistě budovat svůj brand. Lehce nejisté byly i samotné přednášející a spíše než know-how předvedly porci komediálních prvků. Jak samy konstatovaly:

„My moc často prezentace neděláme, kdyby to někdo nepoznal.“

Holka z Moravy a Týna z VínaHolka z Moravy a Týna z Vína

Následovala Lucie Zitterbartová, zakladatelka obsahového studia Lucky Citron, na jejíž přednášku jsem se těšila už jen díky výbornému blogu, který příležitostně čtu. Vřele doporučuji. Svou přednášku Poznej a pochop svého zákazníka zaměřila na pochopení potřeb klienta a jejich naplnění skrze nabídku vhodného produktu či služby. Přednášku doplnila pečlivě připravenými grafy, které nepotřebují další komentář.

Lucie Zitterbartová, zakladatelka obsahového studia Lucky CitronLucie Zitterbartová, zakladatelka obsahového studia Lucky Citron
Lucie Zitterbartová, zakladatelka obsahového studia Lucky CitronLucie Zitterbartová, zakladatelka obsahového studia Lucky Citron
Lucie Zitterbartová, zakladatelka obsahového studia Lucky CitronLucie Zitterbartová, zakladatelka obsahového studia Lucky Citron

Následoval Miloš Kočí, Chief Creative Officer společnosti VMLY&R, s přednáškou na téma Jak se vaří koncept pro Pilsner Urquell, jejíž název je všeříkající. Na pozici nastoupil dva měsíce před tím, než Pilsner Urquell vypsal poptávku na novou agenturu. Tu vypisuje dle jeho slov každé dva roky, pouze u VMLY&R zůstal déle, pravděpodobně z důvodu pandemie. Agentura se zúčastnila s návrhem kampaně postavené na tématu hrdosti a vyhrála.

Jako další předstoupila před posluchače Radka Legerská jako obsahový stratég, senior copywriter a supervizor z Linked akademie s přednáškou Textová úskalí ambasadoringu na LinkedIn. Představila fungování LinkedIn komunity, zaměřila se na nastavení profilu a budování průběžně rostoucí komunity. Porovnala jej s působením na osobním profilu a podívala se na celou problematiku z pohledu ambasadora ve firmě, tudíž se okrajově dotkla také ghostwritingu. Zaměřila se na vhodnou délku příspěvků a jejich obsah, na vhodný poměr odborných a osobních témat, zmínila hashtag a používání emotikonů.

CopyCamp uzavřela Marie Havlíčková působící několik let ve Slevomatu, který pomohla vybudovat a která nyní spolupracuje s klienty jako E-commerce konsultant a podílí se na chodu projektu Donio, s přednáškou Zodpovědnost seniora v juniorním věku.. Na rozdíl od svých kolegů z oboru nevystoupila formou přednášky, ale rovnou přešla k otázkám z publika, které jí byly pokládány skrze aplikaci Slido.

WPP: workshop v Bubenské ulici

Hlavnímu programu CopyCampu předcházely tři překrývající se workshopy:

  • #1: Content Gap analýza prakticky: Jak z obsahu vytěžit maximum
  • #2: Ovládněte Zoomsphere: Jak efektivně spravovat obsah pro sociální sítě
  • #3: Jak na Canvu: Jednoduché tipy, praktické vychytávky i novinky

Sama jsem si zvolila ZoomSphere v centru WPP sídlícím ve funkcionalistické budově navržené Adolfem Benšem a Josefem Křížem. Aplikaci představil Jakub Mach, majitel společnosti. O tom však v dalším článku, kde se budu věnovat pouze ZoomSphere.

ZoomSphere - Jakub MachZoomSphere - Jakub Mach

Celý CopyCamp uzavřelo představení týmu pořadatelů z H1 a příjemné rozloučení.