O možnosti využívat Facebooku pro firemní marketing už toho bylo napsáno hodně. Mají však ještě dnes Facebook Pages a Facebook Groups takový marketingový potenciál, jako měli před několika měsíci?

Facebook Page a Facebook Group vypadají na první pohled stejněFacebook Page a Facebook Group vypadají na první pohled stejně

Facebook Pages vs. Facebook Groups

Facebook Pages (stránky) a Facebook Groups (skupiny) jsou asi nejpoužívanějšími a nejdostupnějšími marketingovými nástroji na Facebooku. Ne každý je však vhodně používá a tak se pojďme podívat, k čemu se lépe hodí skupiny a k čemu stránky.

Facebook Pages

Facebook Pages byly pro marketing a propagaci firem přímo stvořeny. Za svou existenci zaznamenaly stránky řadu změn. Facebook Page určitě neměly být jen nástrojem pro lov tísíců fanoušků, ale ukázaly se být dobrým nástrojem pro budování vazeb firma-klient.

Starý a nový vzhled Facebook PagesStarý a nový vzhled Facebook Pages

Oproti skupinám mají stránky několik výhod. Mezi nejdůležitější výhody patří bezesporu srozumitelná adresa, možnost přidávání aplikací, statistiky a přehledy a možnost propagace stránky pomocí FanBoxu.

Facebook Groups

Facebook skupiny byly navrženy především pro sdílení a sdružování lidí s podobným názorem, zájmem či postojem. Oproti stránkám měly dříve řadu nevýhod, ale loni v říjnu došlo i u skupin k několika pozitivním marketingovým změnám. Nejdůležitější změnou je zejména indexování skupin vyhledávacími roboty a veřejné zobrazování obsahu i nečlenům skupiny.

Pěkný přehled změn z října 2009 přinesl Daniel Dočekal na blogu Pooh.cz.

I přes změny u Facebook Groups si troufám tvrdit, že pro firemní marketing jsou stále vhodnější Facebook Pages.

Podvody se skupinami na Facebooku

Popularita seriózního využívání Facebook skupin utrpěla v poslední době řadou podvodů. Mediálně se nejvíce zviditelnila kauza Mladí lidé volí Jiřího Paroubka, kterou začátkem tohoto roku odhalil server LUPA. Skupina Mladí lidé volí Jiřího Paroubka se původně jmenovala 10 náhodně losovaných členů této skupiny vyhraje každý týden IPHONE!.

Podobných podvodů proběhla na přelomu roku 2009/2010 celá řada. A to jak se někteří moji přátelé stávají jejich další obětí vidím dodnes téměř při každé návštěvě Facebooku. Banánový Radovan Kaluža si pak může masírovat své ego tím, kolik lidí dokázal napálit.

Toto je další z důvodů, proč je lepší použít pro propagaci firmy stránku. Stránku nelze přejmenovat a tak je pro vaše fanoušky určitě důvěryhodnější.

Konec marketingu na Facebooku?

I když budete mít jasno a použijete pro firemní propagaci stránku (Facebook Pages) je otázkou, zda je po posledním redesignu Facebooku tak účinným nástrojem marketingu jako tomu bylo dosud.

Donedávna jsem i já používal Facebook podobně jako RSS čtečku. Tzn., že jsem si jedním klinutím dokázal vyfiltrovat a sledovat stream stránek, které mě zajímají. Nyní však filtr Stránky chybí.

Starší verze Facebooku obsahovala odkaz na filtr Stránky (Pages)Starší verze Facebooku obsahovala odkaz na filtr Stránky (Pages)

Nyní není zaručeno, že fanoušci vaší stránky váš status uvidí. Facebook totiž statusy sám filtruje a předkládá je jako Hlavní příspěvky.

Každý redesign Facebooku provází vlna nevole. Vznikají i stránky typu Každá změna facebooku je k horšímu! Nešahejte už na něj!. Jistě, lidé jsou jako uživatelé konzervativní a změny v zavedeném systému obecně špatně přijímají. Poslední změna je však ke stránkám velice razantní. Je to konec marketingu na Facebooku? Co myslíte?