O tom, co znamená dělat společensky odpovědný byznys, se netřeba rozepisovat. Balit výrobky do recyklovatelných obalů a finančně podporovat místní sportovní tým nebo dětský domov je obvyklé. Jestliže ale působíte výhradně online, nabízí se otázka, jde to dělat i jinak?

V době, kdy jsou produkty a služby velmi podobné až identické a cílová skupina není nutně citlivá na cenu, je dobré zamyslet se, v čem spočívá kritérium výběru. Jaká přidaná hodnota je pro zákazníka rozhodující? I společenská odpovědnost je to, na co dnes někteří lidé slyší. Konkurenční výhoda ukrývající další. Například, kolem CSR (angl. Corporate Social Responsibilty) se přímo a nenuceně nabízí vyprávět příběhy. Schováte do nich kousek sebe, své filozofie. Lidé milují příběhy, zvlášť ty s dobrým koncem. Máte pak spoustu námětů na obsahový marketing. Dále lze konstatovat, že s „odpovědnou“ komunikací stoupá engagement fanoušků na sociálních sítích. Příkladů bychom našli více, ale koukneme se rovnou na konkrétní ukázky společensky odpovědných projektů.

Podle čeho si vybíráme?

Givt propojuje e-shopy a neziskovky

Givt je webová platforma, která třemi kliky umožní návštěvníkovi nakoupit na požadovaném e-shopu, nezaplatit ani korunu navíc a podpořit svůj oblíbený projekt. Givt spolupracuje na principu affiliate programu se stovkami různých, velkých i malých, e-shopů. Provizi, jež získá z uskutečněného nákupu, rozdělí napůl. Jednu polovinu si nechá, druhou věnuje neziskovce. Jednoduchá myšlenka, jednoduchá registrace, jednoduše získané prostředky. Díky tomu na Givt přibývají denně nové organizace, které si zákazník může pro svůj dobrý skutek vybrat. Přes všechny tyto klady, musí ještě marketéři a vývojaři aplikaci dotáhnout. Pod kritickým drobnohledem totiž nalezneme několik červených vykřičníků.

Za prvé, o Givt se moc neví. Informace o možnosti nákupu šíří hlavně zúčastněné neziskovky. Mnoho lidí tak nakupuje bez toho, aniž by vůbec vědělo, že může někomu pomoci. Pro ty, co už ví, je k dispozici aplikace ve formě rozšíření do prohlížeče, která zákazníka upozorňuje na možnost darovat kdykoli vstoupí na zapojený e-shop. Bohužel, a to za druhé, stále neexistuje mobilní aplikace. Díky tomu utíká mnoho příspěvků doslova mezi prsty na displeji. Za třetí, pro přesměrování z Givtu do e-shopu, a tedy i označení „dobročinného“ nákupu, se využívají tolik propírané cookies. Někteří uživatelé je zakazují ukládat. Čtvrté ALE je spíš osobního rázu. Trochu mě mrzí, že se na tom napakuje soukromá firma. Ptám se: Musí mít každá filantropie svou daň?

Zoot šíří Dobro

Slovu „dobro“ dali nový rozměr zástupci nákupního portálu Zoot. Rozhodli se sloučit snad všechny společensky odpovědné atributy, které může oblečení mít. Pro vybrané dobročinné projekty vytváří a prodává módní kolekce z bio bavlny potištěné ekologicky šetrnou barvou. Neziskovku to nic nestojí, naopak dostává celou částku. Zoot má za partnery dodavatele látek a střihů, designéry, švadleny, potisk a zákazník má pocit kumulovaného dobráctví. Šetří přírodu, nepodporuje vykořisťování v rozvojových zemích, finančně přispěje „charitě“ a nošením zakoupeného šíří povědomí nebo dokonce osvětu.

Momentálně si návštěvník (fyzická osoba) může vybírat z 26 „dobrých“ projektů. Zoot však též cílí na firmy. Nabízí poukazy na DOBRO, jako smysluplné dárky, pro zaměstnance.

Mobil, auta a koťata

Tento příspěvek se lehce vymyká tématu, jelikož se nejedná o e-shop. Přesto cítím, že sem svým způsobem patří. Jde o službu Uber, která uspořádala benefiční event spjatý s její bazální činností. Uber je alternativní taxislužba, nabízející několik způsobů dopravy. Cestu lze objednat výhradně přes mobilní aplikaci. Funguje mezinárodně, takže stačí jednou nainstalovat a vozit se můžete už ve dvou stovkách měst po celém světě. U nás zatím jen v Praze, a právě zde se dobročinná mazlící akce konala.

UberKOŤÁTKA přijíždějí do PrahyUberKOŤÁTKA přijíždějí do Prahy

25. listopadu loňského roku si mohli uživatelé aplikace objednat dovezení roztomilého koťátka a hrát si s ním 20 minut. Tento špás vyšel na 300 Kč. Mláďata dodaly dva kočičí útulky, kterým poté poputovalo vybraných 25 tisíc. Šířila se tím i myšlenka adopce opuštěných zvířat a 4 mazlíčky si lidé opravdu adoptovali. Aby nedošlo k „týrání“, bylo připravených 20 koťat, která se pro rozvoz střídala a ve zbylém čase odpočívala. Nabídka nestačila pokrýt poptávku, a tak na řadu zájemců ani nedošlo. Událost zaznamenala mediální zájem a je možné, že někoho dál inspiruje. Nápad propojení mobilní aplikace, čili jakéhosi „onlinu“, a živé „offline“ benefice se mi prostě líbí.

Závěr

Společenská odpovědnost v online prostředí je specifický „žánr“, který má jistě ještě velký potenciál se rozvíjet. Inspirace se bere spíše ze zahraničí, to platí pro dnešní příklad s Givt i Uber. Existují ale i různé soutěže pro mladé kreativce, kde se představují společensky prospěšné nápady. Často ale chybí odborné vedení pro dotažení věcí do konce a myšlenka se bez většího povšimnutí rozplyne, což je, myslím, velká škoda. Větší symbióza ideamakerů a lidí z praxe by nám určitě pomohla přijít také s něčím „vlastním“.