Návodu, jak napsat dobrý článek, najdeme na internetu spoustu. Rady se ale často opakují a v jejich záplavě ztratíme nit, nebo se necháme zlákat doporučovaným postupem. Berte takové články ale jen s rezervou a dejte jim čas, než se vám usadí v hlavě to nejdůležitější. Nedržte se striktně nějakých pravidel a vezměte si jen to, co je důležité pro vás.

Vymyslete chytlavý titulek

V poslední době je velký zájem o články typu „10 rad pro Facebook“. Já bych se ale takovým titulkům vyhýbal. Je to sice lákavé a je to in, ale díru do světa tím neuděláte. Titulek by měl být originální a chytlavý, tak proč ho nazývat stejně jako všichni ostatní? Je módní o sobě tvrdit, že jsme kreativní. Kopírováním titulků ale ukazujeme, že moc kreativní nejsme.
Čtenář na takový článek rychle zapomene a později jej v záplavě podobných článků těžko dohledá.

Piště o tom, čemu rozumíte a co vás baví

Rozumíte svému oboru a sledujete nejnovější trendy? Buďte mezi prvními, kdo o nich píše. Nečekejte na konkurenci. Naopak — hledejte nová témata a určujte trend. Pokud váš článek bude desátý, moc lidí si jej nepřečte. Buďte první!
Můžete také překládat zahraniční články, ale ruku na srdce - kde je ona kreativita a vlastní názor?

Pokud vás psaní článků nebaví, nedělejte to. Zapojte do psaní celý váš tým a nechte každému volnou ruku. Sdílejte s nimi nápady na články, diskutujte o nich. Na tématu a obsahu můžete spolupracovat všichni, ale výsledný článek by měl sepsat ten, kdo danému tématu rozumí nejvíce. Článek o novém CSS frameworku nenecháte napsat markeťáka, ale kodéra.

Hledejte kvalitní zdroje

Zapomeňte na to, že se budete inspirovat u konkurence, nebo komentovat/přepisovat již vydané články. Hledejte témata z jiných oborů, které by s tím vaším mohli souviset (psychologie + marketing, strojírenství + mobilní telefony, lékařství + výroba nábytku).
Dobrým zdrojem tak pro vás můžou být odborné servery, výzkumné ústavy, diplomové práce na vysokých školách apod.

Jak na to? osobní Wiki

Vytvořte si osobní Wiki systém (můžete na to použít vlastní instalaci Wikipedie, nebo např. Evernote) a zaznamenávejte si do něj všechny vaše postřehy, odkazy na jiné články a studie, nebo citace. Spojujte je pomocí štítků nebo kategorií a hledejte souvislosti, na které ostatní nepřišli.

Vytvořte si Vytvořte si

Nebojte se napsat svůj názor

Často se chceme k něčemu vyjádřit, ale bojíme se, že by nás ostatní odsoudili, nebo že danému tématu moc nerozumíme. Kašlete na to. Váš názor může rozproudit diskuzi a tím se dostat i ke čtenářům, kteří by jej normálně nenašli. Můžete také nastolit nová témata nebo uvést kontroverzní téma. Nehrajte si na slušňáky. Stůjte si za vaším názorem a buďte sami sebou!