Průmyslová revoluce ukázala, jak může zavedení strojů do výroby usnadnit práci a zlepšit kvalitu života. S příchodem počítačů jsme se měli dočkat dalších benefitů, například zkrácení pracovní doby. Realita je ale jiná. Pracovní doba zůstala stejná, stíháme více práce a pracovní povinnosti se rozšířily i do našeho soukromého života. Kde se tedy stala chyba?

Počítač je dobrý sluha, ale zlý pán

Díky možnostem dnešních zařízení máme pocit, že můžeme zařídit cokoliv, kdekoliv a kdykoliv. Skutečnost je ale taková, že jsme se stali otroky našich e-mailových schránek a Excelovských tabulek. Stále častěji se naštěstí objevují aplikace, které nám spoustu práce umí usnadnit. Problémem je ale to, že je nedokážeme správně využít. Jejich možnosti totiž sahají mnohem dál, než si běžný uživatel dokáže představit. Pojďme otočit role a udělejme z počítačů naše „poddané”

Investovat do chytré automatizace se určitě vyplatíInvestovat do chytré automatizace se určitě vyplatí

API, API, a ...API

Napřed si ale ochočme naše programátory :-) - budeme je potřebovat jako „spojovatelky” všech možných informačních kanálů. Programátoři nám pomocí API rozhraní dokážou spojit různé aplikace, musíte jim jenom dát ty správné instrukce a nespokojit se s odpovědí „to nejde”. Cesta se dá najít vždy a „to nejde” je většinou jen neochota pouštět se do nových věcí.

API (zkratka pro Application Programming Interface) označuje v informatice rozhraní pro programování aplikací. Tento termín používá softwarové inženýrství. Jde o sbírku procedur, funkcí, tříd či protokolů nějaké knihovny (ale třeba i jiného programu nebo jádra operačního systému), které může programátor využívat. API určuje, jakým způsobem jsou funkce knihovny volány ze zdrojového kódu programu.
zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/API

CRM jako základní kámen

Nejprve budeme potřebovat nějaký „základní” kámen, který bude takovým centrálním bodem naší „informační soustavy”. Tím může být například kvalitní CRM neboli software pro řízení vztahů se zákazníky, do kterého půjdou přidávat nějaké vlastní informace, statistiky, …

CRM systém AnabixCRM systém Anabix

Do CRM pak můžete importovat všechny údaje ze všech aplikací, které používáte. Na jednom místě máte kompletní profil vašich zákazníků včetně historie „událostí” (e-mail, telefonát, objednávka, faktury, …). My v agentuře Optimal Marketing používáme od roku 2012 CRM systém Anabix, do kterého od té doby přibávají stále nové a nové funkce.

Web jako váš obchodní zástupce

Firemní web je v dnešní době důležitým článkem pro získávání nových zákazníků. Každá stránka správně navrženého webu by měla mít jasný cíl. Prodejní stránka, ať už nabízí produkty nebo služby, musí obsahovat výzvu k akci. Dokončenou akcí bývá nejčastěji odeslání objednávkového (poptávkového) formuláře.

Při propojování vašich systémů tedy začněte zde. Každý odeslaný formulář z vašeho webu by měl být nějakým způsobem odeslán do CRM, včetně založení/aktualizace konkrétního kontaktu (zákazníka). Už jenom taková maličkost může zpřehlednit vaše podnikání a každý, kdo má přístup do CRM vidí, co se děje, a může na to nějakým způsobem reagovat.

Ideální je, když váš CRM umí z takového odeslaného formuláře vytvořit úkol pro konkrétního člověka ve vaší firmě. A automatizace procesů může jít takto ještě dál… 

E-mailing pro „udržení pozornosti”

V CRM už máme nový kontakt z odeslaného formuláře. Co dál? E-mailing je díky možnostem personalizace silným nástrojem pro udržení zákazníka na „vaší lodi”. Rovnou tedy pošlete informace ze CRM (čím víc tím lépe) do vaší e-mailingové aplikace a spusťte tak různé kampaně a autorespondery (automaticky načasované e-maily).

Automatické e-maily, které můžete použít k doručování personalizovaného obsahuAutomatické e-maily, které můžete použít k doručování personalizovaného obsahu

V sérii automatických e-mailů můžete zákazníkovi produkt představit, přidat nějaké tipy a po několika e-mailech ho vyzvat k nákupu. Uzavření obchodu je v takovém případě mnohem snazší. 

A ta paní na faktury?

Vystavujete faktury ručně nebo snad dokonce ještě v Excelu? Tak to asi nemáte dobrý přehled o tom, kolik u vás vaši zákazníci utrácejí. A přitom tohle vše jde zautomatizovat, vyhnout se tak lidským chybám a ušetřit spoustu času.

Přišla objednávka? Založte ji do CRM, odešlete automaticky fakturu a nastavte autoresponder, aby vám zákazník za 7 dní poslal zpětnou vazbu.

Zpět do CRM pak odešlete informaci o tom, že zákazník fakturu zaplatil, že otevřel e-mail z autoresponderu, …

Náčrt propojení aplikací a procesůNáčrt propojení aplikací a procesů

Sledujte i veřejné zdroje

Kromě „interních” věcí, do kterých můžete zasahovat, můžete sledovat také spoustu veřejných zdrojů - například přímo vaše konkurenty. Je ale zbytečné denně kontrolovat například web konkurence (nezměnili cenu produktu, nemají nové reference, nového člověka v týmu?). Jak na to? 

  • Google Alerts - pomocí Upozornění od Google můžete sledovat nově přidané stránky do indexu Google. Zadejte tak například jméno vašeho konkurenta a buďte v obraze v tom, co se o něm na internetu píše.

  • RSS - spousta webů má k dispozici RSS feed - aktuální články, které můžete sledovat pomocí RSS čtečky (např. feedly). Pokud web ale RSS feed nemá, můžete si jej vytvořit sami pomocí nástrojů Page2RSS nebo Feed43.

  • IFTTT - nechce internet pracovat za vás. IFTTT je krásným příkladem nástroje, který umí propojit spoustu on-line aplikací. Podle pravidla „if [this] then [that]” můžete nastavit různé úkoly, například: „Pokud přidám článek na web, pošli ho na Facebook” nebo „Pokud někdo přidá do složky na Google Drive soubor, pošli mi o tom e-mail” apod.