V poslední době se nám množí dotazy ohledně podivných zdrojů návštěvnosti v Google Analytics. Týká se to zejména menších webů, kde tento způsob SPAMu poměrně výrazně zkresluje informace o návštěvnosti z odkazujících stránek.

V čem je problém?

Pokud sledujete Google Analytics jen tak jedním okem, možná se radujete, jak vám za posledních pár měsíců poskočila návštěvnost nahoru. Pokud se začnete zajímat, co je to za návštěvnost, pak patrně zjistíte, že mezi odkazujícími stránkami naleznete servery typu: buttons-for-website.com, semalt.com, see-your-website-here.com, ilovevitaly.co a další.

Kdo to je? Proč na vás odkazuje? Neradujte se. Nikdo kromě robotů k vám z těchto domén nechodí. Jedná se o techniku zvanou refferal SPAM.

Referral spam v Google AnalyticsReferral spam v Google Analytics

Pozor: Důrazně vám doporučuji uvedené adresy nenavštěvovat.

Proč to dělají?

Proč si někdo dává práci, kupuje domény, buduje stránky a programuje roboty? Důvodů je patrně několik. Můžeme se podívat na jedno video z roku 2011, které popisuje inovativní tah slovenské agentury TRIAD Advertising, při propagaci nástroje Analytics.sk.

To, co se zdálo v roce 2011 jako geniální nápad (mj. oceněný zlatem na reklamním festivalu PIAF), se dnes pro mnohé weby stalo peklem. 

Jak se toho zbavit?

Vytvořte si nový Výběr dat

Osobně vám doporučuji, abyste si nechali jeden zcela nefiltrovaný Výběr dat (ten výchozí), na kterém nebudete mít žádné filtry, a ke kterému se lze kdykoliv vrátit. Možná bude také dobře sloužit pro následující porovnání.

Podle následujícího obrázku si tedy v části Správce vytvořte nový Výběr dat, se kterým budeme dál pracovat. Můžete si ho nazvat například Odfiltrovaná návštěvnost webu apod.

Vytvoření nového výběru dat v Google AnalyticsVytvoření nového výběru dat v Google Analytics
Možnost výběru dat v Google AnalyticsMožnost výběru dat v Google Analytics

Blokování přes .htaccess

V souvislosti s touto tématikou se na některých webech a fórech objevuje doporučení na filtrování návštěvnosti z těchto domén přes .htaccess. Ano, některé roboty možná můžete takto blokovat, ale problém je v tom, že řada spammerů, kteří se objevují v Google Analytics, na váš web nikdy nepřišla. Útočníci jednoduše využívají trik, díky němuž připisují falešnou návštěvnost na sérii náhodných sledovacích kódů Google Analytics (UA-XXXXX-1). Proto je pomocí .htaccess nemůžete blokovat a musíte vytvořit filtry na straně Google Analytics.

Jak pracuje Ghost Spam, který na váš web vůbec nedorazí zdroj: www.ohow.co Jak pracuje Ghost Spam, který na váš web vůbec nedorazí zdroj: www.ohow.co

Vytvoření filtrů pro jednotlivé domény

Následujícím krokem, který vás možná napadl, je vytvoření filtrů pro jednotlivé domény. Filtry vytvoříte jednoduše v části — Správce > Výběr dat > Filtry.

Nastavení nového filtru v Google AnalyticsNastavení nového filtru v Google Analytics

Poté kliknete na tlačítko Nový filtr. Nový filtr si pojmenujete (např. semalt.com) a z možností Typ filtru vyberete Předdefinované. Zde zaškrtnete možnost Vyloučit, v dalším boxu vyberete Návštěvnost z domény ISP a v posledním zvolíte možnost, kterou obsahují. Do pole Doména ISP zapíšete obtěžující doménu (např. semalt.com).

Filtrování návštěvnosti z domény ISPFiltrování návštěvnosti z domény ISP

Pro další obtěžující doménu vytvořte postupně další a další filtry. Následují den po nastavení filtrů by se již spam doména neměla v odkazujících stránkách objevit.

Doporučujeme takto odfiltrovat následující domény:

  • semalt.com
  • anticrawler.org
  • best-seo-offer.com
  • best-seo-solution.com
  • buttons-for-website.com
  • buttons-for-your-website.com
  • 7makemoneyonline.com
  • kambasoft.com
  • savetubevideo.com

Tahle technika má tu nevýhodu, že spamu poměrně rychle přibývá a vy musíte tvořit další a další filtry. Některé zahraniční zdroje navíc doporučují filtrovat i hostname.

Vyloučení odkazujících stránek

Abychom si filtrování ještě více pojistili, můžeme obtěžující domény vložit na seznam vyloučených odkazujících stránek. Tím se nám však nezapíší ani do záložního Výběru dat. Stojí to za zvážení. Případné nastavení je patrné z následujícího obrázku.

Vyloučení odkazujících stránek v Google AnalyticsVyloučení odkazujících stránek v Google Analytics

Filtrování známých robotů v Google Analytics

Dalším krokem, který v kombinaci s filrováním domén a hostname rozhodně doporučuji, je filtrování známých robotů přímo v Google Analytics. V části — Správce > Výběr dat > Nastavení zobrazení — zaškrtnete checkbox Filtrování robotů.

Filtrování známých robotů v Google AnalyticsFiltrování známých robotů v Google Analytics

Závěr

Kolem tohoto tématu by se toho dalo napsat určitě i mnohem víc. Google Analytics prostě nechal malou díru v systému měření a Vitaly Popov s řadou podobných marketérů” se baví, jak komplikovaně to musíme řešit. Ale buďme optimisté a věřme, že Google tenhle nedostatek nějak elegantně vyřeší.

Máte nějaké vlastní zkušenosti a vyzkoušené návody? Kazí vám referral spam vaše přehledy návštěvnosti? Napište nám to do komentářů.