V poslední době se téma organický dosah příspěvků na Facebooku skloňuje všemi pády. Zatímco ještě úplně nezmizely stopy po experimentu zvaném Facebook explore feed, už tu máme další novinku komunikovanou přímo z úst velkého Marka Zuckerberga, která má obdobný efekt – snížení organického dosahu.

Facebook se totiž nyní morálně zamyslel a začne pro dobro běžných uživatelů Facebooku starat o to, aby se více upřednostňovaly interakce mezi uživateli na úkor stránek. Zatímco někde se říká, že to může pomáhat proti fake news a podporovat „zdravé trávení času“ na Facebooku, vlastníci komerčních stránek to vidí jinak – jako jeden z posledních hřebíků do rakve organického dosahu na sociální síti Facebook.

Jaký je skutečný organický dosah příspěvků na Facebooku?Jaký je skutečný organický dosah příspěvků na Facebooku?

Všichni, kteří s tímto kanálem pracují delší dobu vědí, že organický dosah klesá posledních pár let. Facebook monetizuje a neváhá jít přes mrtvoly. Naučili jsme se investovat do propagace příspěvků jen pro to, aby náš příspěvek byl vidět. Organický dosah začínáme považovat za příjemný bonus. Cíl splněn?

Co je vlastně organický dosah na Facebooku?

Organický dosah je počet lidí, kteří váš obsah vidí bez placené distribuce. Obsahuje lidi, kterým byl zobrazen váš příspěvek či stránka.

Placený dosah obsahuje lidi, kterým byl váš obsah zobrazen jako výsledek placené distribuce. Je ovlivněn cílením reklamy a může ovlivnit organický dosah.

Tak jednoduché to však není. Hodně záleží na tom, jak lidé s vašimi příspěvky interagují. A proto je důležité o organickém dosahu přemýšlet jako o důležitém faktoru v hodnocení kampaní, o čemž si povíme později.

Placený versus organický dosah příspěvků v přehledech Facebook stránkyPlacený versus organický dosah příspěvků v přehledech Facebook stránky

Když ho nemůžeš porazit…

Je to holý fakt. Všichni to zkouší – obejít pravidla, která nastavil behemot. Zvyšují kadenci, vyostřují tón, provokují, to vše jen pro to, aby se zvýšila šance, že se jejich obsah dostane k lidem právem opěvovaným organickým dosahem. Má to však cenu? Není na čase přiznat si skutečnost, že se s tím nedá nic dělat a bude lepší naučit se jezdit po nové vlně?

Jak vycházet s Facebookem

Jděte na to ekonomicky

Facebook už se nezmění směrem zpátky – organický dosah se nevrátí na úroveň před několika lety. Nejlepší tedy bude, když se s obchodním modelem Facebooku naučíme žít. Ostatně Facebook je business a nikoliv charita. Stačí se podívat na trošku starší avšak stále stejně pravdivou vizualizaci organický dosah vs. cena akcií Facebooku.

Graf ukazuje klesající organický dosah ve srovnání s cenou akcií Facebooku; zdroj: Social@OgilvyGraf ukazuje klesající organický dosah ve srovnání s cenou akcií Facebooku; zdroj: Social@Ogilvy

Tento graf trefně ukazuje klesající organický dosah ve srovnání s cenou akcií společnosti Facebook ve stejném časovém okně. Když organický dosah spadl z průměrně 12% na 6%, hodnota akcií Facebooku vzrostla z cirka 50 amerických dolarů na 70 amerických dolarů.

Pokud na Facebooku chcete dělat business, pak se placení nevyhnete a vlastně není proč – jakoukouliv jinou formu inzerce musíte rovněž zaplatit. Pokud jste neziskovka, pak je to krapet horší.

Propagace plánujte v power editoru

Tlačítko propagovat příspěvek nás nabádá k tomu, abychom příspěvek dostali rychle k lidem. Ano, proč ne. Udělejme to však tak, aby nás to vyšlo levněji. Ono tlačítko je jakýmsi fastfoodem, expresní možností ukonejšit (nehledě na kvalitu) potřebu. Je to rychlé, je to jednoduché a je to také drahé.

Tlačítko propagovat příspěvekTlačítko propagovat příspěvek

Zvažte své možnosti

Ruku na srdce – firemní stránka prodejce, který má Facebook stránku spíše z jakési povinnosti prostě a jednoduše nemá šanci dosáhnout na potenciál stránky zaměřené například na Jeseníky jako turistickou oblast. Audience, obsah a jeho viralita – to jsou faktory, které nás zajímají, nehledě na klesající schody ve vizualizacích organického dosahu. Jenže malý místní výrobce nábytku nebo společnost s poměrně úzkou zájmovou skupinou si prostě na čísla turistické stránky běžně nesáhne. Proto je třeba tomu pomoci.

Připravujte obsah pro vysoký organický dosah a propagujte jej

  1. Organický dosah pomáhá udržovat nízké CPC
  2. Organický dosah má vlastnosti sněhové koule
  3. Placený dosah dodá prvotní impuls a udrží příspěvek na očích

Je tedy na pořadu dne přiznat si, že zvyšování intenzity snahy o zlepšení situace tím, že prostě budeme publikovat více a drzeji nás stále bude držet v začarovaném kruhu – ostatně penalizace click-bait příspěvků již existuje a je důsledkem takových snah. Především velcí vlastníci Facebook stránek bez vlastního redakčního týmu se ocitnou tam, kam již slunce nedosvítí. A redakčním týmem se přitom nerozumí jeden nebo dva part-time „dobrovolníci“ nebo v horším případě ti, na které „to“ spadne. Svým způsobem perfektně to dělají například kavárníci a provozovatelé míst, kde se setkávají lidé.

Každá koruna ušetřená na reklamě vás stojí 2 koruny na čase

Základní poučka výkonnostního marketingu nám říká, že každá investovaná koruna si na sebe musí vydělat a ideálně vydělat ještě jednu korunu. Z Facebooku je dnes více než kdy jindy nelítostný nástroj výkonnostního marketingu. Pokud někdo při podnikání spoléhá na organický dosah, brzy pohoří. Čas potřebný k „obcházení“ pravidel se neúnosně zvyšuje a naopak efektivita takových snah se výrazně snižuje k bodu mrazu.

  1. Mějte obsahovou strategii
  2. Plánujte kvalitní příspěvky
  3. Investovaný čas a prostředky ochraňte investicí do propagace

Nedělejte věci polovičatě

Pokud chcete být úspěšní, děláte vše pořádně a poctivě. Pokud nejste schopni držet se v první linii, pak jste pozadu a ztrácíte. Nebuďte pozadu a dělejte Facebook marketing pořádně. Vzdělávejte se, porovnávejte, zkoušejte, selhávejte a učte se z chyb. Nemáte na to čas? Najměte si agenturu, která Facebook marketing dělá profesionálně a nechte si od ní poradit. Ušetříte si čas a vyděláte více peněz.

Facebook pro firmy tu již není bezplatně a je na čase naučit se do něj kvalitně investovat. Organický dosah se snižuje a jiné už to nebude. Berme jej jako třešničku na dortu, odměnu za kvalitní obsah a jako něco, co nám pomůže vyhodnocovat atraktivitu našich placených příspěvků.