Současná ekonomická situace nehraje do karet ani spotřebitelům, ani společnostem – zákazníci jsou totiž v tomto napjatém období mnohem zdrženlivější v nakupování. Přesto se však některým byznysům daří z této doby vytěžit maximum, a dokonce ji využít ve svůj prospěch. I my vidíme příležitosti, kterých stojí za to se chopit.

K srpnu 2022 se inflace v České republice pohybuje okolo 17,5 % a meziroční růst spotřebitelských cen je nejvyšší za posledních 30 let. Tato ekonomická krize má tři zásadní příčiny:

  1. narušení dodavatelských řetězců v důsledku pandemie,
  2. zvýšenou poptávku po skončení pandemie,
  3. válku na Ukrajině.

Podle některých prognóz se inflace brzy zastaví, jiné tak optimistické nejsou. Dostali jsme se do nejisté situace a lidé mají od přírody obavu z neznámého. Spotřebitelské chování se mění raketovým tempem a spousta z nás si začala pečlivě promýšlet, zda dané produkty opravdu potřebujeme, nebo bude lepší šetřit na horší časy. 

V naší agenturní historii jsme už spolu s našimi klienty několik ekonomických krizí překonali. Ne vždy byla situace jednoduchá, pokaždé se nám ale potvrdilo jedno: V době krize není vhodné dělat ukvapené závěry. Pojďme si něco málo povědět o tom, jak na inflaci reaguje obchodní svět a jaké vidíme příležitosti k růstu vaší značky i v tomto nejistém období.

Jaký bude marketing v období krize?Jaký bude marketing v období krize?

Inzerenti začínají šetřit

Řada z nás si barvitě pamatuje na ekonomickou krizi v roce 2008. V té době jsme se už věnovali marketingu a sledovali obrovský pokles výdajů na reklamu. Na americkém trhu se celkové útraty snížily o 13 %. Tisk klesl dokonce o 27 %, zatímco rádio o 22 %, časopisy o 18 %, outdoor reklama o 11 % a online reklama o 2 % (zdroj).

Online reklama v té době nebyla zdaleka tak populární jako dnes. Určitě v ní tedy očekáváme výraznější pokles než v roce 2008 – a to nejen na americkém trhu, ale i v našich končinách. Firmy chtějí zadržet odliv financí, protože zkrátka netuší, co se bude dít dál. 

Je rozumné se uskromnit?

John Quelch, americký profesor na Harvardské obchodní škole, která je akademickou Mekkou všech marketérů, už v roce 2008 upozorňoval na to, že přítomnost krize by neměla automaticky znamenat snižování rozpočtů. Je tomu právě naopak – značky, které výdaje na reklamu drží na stejné (či vyšší) hranici jako před krizí, mohou dosáhnout většího tržního podílu.

Organizace Millward Brown, která je zaměřená na průzkum trhu, uvádí, že uskromnění by vám mohlo spíše ublížit. Dle jejích dat 60 % značek, které přestaly investovat do marketingu během ekonomické recese roku 2008, snížilo svou relevanci až o 28 %. Měly tedy mnohem těžší návrat na trh oproti těm, které do marketingu investovaly i za krize.

Klíčem k prosperitě během tohoto období je zjištění, v čem vaše cílová skupina nyní vidí hodnotu a jak na současnou situaci reaguje. Důvěryhodné značky mají nespornou výhodu, protože i v současné době mohou na trh uvádět nové produkty s úspěchem. Neosvědčené společnosti to budou mít těžší.

Velkou výhodu získáte, pokud se budete držet komunikačního tónu, který bude pro vaše zákazníky ubezpečující. Máte skvělou příležitost se zákazníky komunikovat empaticky a na základě znalosti jejich aktuálních potřeb. Zatímco dříve vám pro sestavování vašich kampaní mohla z velké části stačit demografická data, nyní už to tak snadné nebude. Vciťte se do svých zákazníků a snažte se jim být nablízku.

Praktické příležitosti v období krize

Jak už nám ukázala pandemie koronaviru, krize se dá využít jakožto příležitost k urychlování inovací. Společnosti byly nuceny vymýšlet způsoby, jak digitalizovat svoje služby a vylepšovat zákaznickou zkušenost. Značná část z nich investovala do úprav svých webů a tvorby obsahu, který si návštěvníci mohli pročítat v dlouhých chvílích.

Firmy byly nuceny posouvat se dále a ten, kdo usnul na vavřínech, se na trh vrátil ve výrazné nevýhodě nebo se svou činností skončil úplně.

Příležitost č. 1 – za méně peněz více muziky

Pokud se věnujete PPC kampaním, mimo jiné se jistě snažíte docílit co nejvýhodnějšího CPC. Jedná se o cenu za proklik, tedy částku, kterou musíte zaplatit za každé kliknutí na reklamu. Jelikož nyní výkonnostních kampaní využívá méně inzerentů, můžete dosáhnout levnějších prokliků.

V kampaních se nezastavujte, ale naopak posilujte ta klíčová slova, která vám dlouhodobě fungují. Vaše značka tak získá vyšší relevanci a bude ve výhodnější pozici jak v současnosti, tak do budoucna. 

Příležitost č. 2 – přetáhněte zákazníky na svou stranu

Součástí každé marketingové strategie by měla být analýza konkurence. Pokud jste ji před vstupem na trh vyhotovili, získali jste představu o počtu rivalů, proti kterým budete bojovat o zákazníky. Když si uděláte komplexní analýzu konkurence vzhledem k současnému období, zjistíte, že jste získali více prostoru zazářit.

Část vaší konkurence totiž začala výrazně škrtit rozpočty nebo úplně přestala inzerovat. Přetáhněte její zákazníky k sobě. Pokud jim dokážete, že jste lepší, zůstanou u vás dlouhodobě.

Příležitost č. 3 – posilněte svou značku

Každý úspěšný brand disponuje hodnotami, které komunikuje svým zákazníkům a dlouhodobě je uplatňuje ve svém provozu. A zatímco v dobrých časech se na ně možná neklade až takový důraz, za doby krize mnohonásobně získávají na relevanci.

Zákazníci jsou teď mnohem citlivější a podvědomě vyhledávají „spojence“, se kterými se jim podaří krizi překonat. Pakliže se v tomto období ztotožní s vašimi hodnotami, máte mnohem vyšší šanci, že zůstanou loajální. Posilněte svou značku přítomností na sociálních sítích a dalších marketingových kanálech a nebojte se komunikovat s upřímností a empatií.

Můžete tak navázat lidštější vazbu, které zákazníci přikládají větší váhu než ceně.

SOS: Rozpočet jsme nuceni snížit

Někdy se to snadněji řekne, než udělá. Dostali jste se do situace, kdy rozpočty opravdu musíte seškrtat? V takovém případě si dobře rozmyslete, které investice úplně zastavíte a ve kterých budete pokračovat. Nejjednodušším pravidlem je zaměřit se na to, co funguje a zacílit sem  většinu zdrojů. V tíživé situaci můžete ostatní oblasti klidně vypustit.

Trpělivost přináší růže

Poslední 3 roky se svět zatřásl způsobem, který si většina z nás ani nedokázala představit. V našem podnikání se toho naštěstí nezměnilo tolik. Někteří klienti poprosili o snížení počtu hodin a soustředí se jen na to nejdůležitější. Jiní krizi naopak využívají jako prostředek k objevování nových trhů a zákaznických skupin.

I v současnosti je úspěch našich klientů naším posláním. Budeme dělat maximum pro to, abychom drželi naše původní ceny a stáli na vaší straně. Z krize tak můžeme společně vzejít silnější než dříve.


S čím vám můžeme pomoci (připomenutí)

Dokážeme postavit váš marketing na pevných základech, jasné vizi a minimalizovat tak vysoce neefektivní metodu pokus-omyl. Na její používání teď opravdu není prostor.

Dokážeme vám pomoci s nastavením a řízením krizové komunikace. Facebook a ostatní sociální média nejsou hračky a vy v jejich používání nesmíte selhávat. Musíte se jasně dané situaci postavit a vyjít z ní jako vítězové.

Dokážeme vám pomoci s automatizací řady procesů u vás ve firmě. Zejména s automatizací v oblasti marketingu a komunikace, ale také třeba se zavedením systémů na sledování úkolů a řízení projektů. To vám pomůže i v situaci, kdy vaši zaměstnanci pracují třeba na dálku.

Dokážeme vám poradit, jak efektivně rozložit omezené investice do komunikačních kampaní tak, aby přinášely maximální návratnost. Bez nich (investic) to totiž znovu nenaskočí.