Obsah dnes nalezneme všude. Jsou na něm postaveny sociální sítě, blogy, weby nabízející on-line semináře, přednášky a mnoho dalšího. Někdo si jeho prostřednictvím buduje vlastní značku, u jiného jde o koníček, který mu začal vydělávat. Monetizace obsahu je příležitostí pro řadu společností, které chtějí vznikající obsah zpeněžit.

Monetizace obsahu

Pod pojem monetizace obsahu můžeme zařadit všechny webové stránky, které generují zisky. Může se jednat o primární způsob výdělku nebo o vedlejší příjem, například blog s placeným obsahem vytvořený jako součást podnikání.

  • Obsahové weby – blogy, portály, magazíny, fotobanky, grafika
  • Prodejní weby – e-shopy se službami včetně on-line seminářů a podobně
Podoby monetizace obsahuPodoby monetizace obsahu

Otázkou je, jakou má placený obsah reálnou přidanou hodnotu. Obecně by měl být placený obsah kvalitnější a hodnotnější. Jeho autor dopředu předpokládá prodej a přípravě věnuje adekvátní čas a úsilí. Vedle toho však platí, že lidé dnes zaplatí prakticky za všechno a se správnou propagací lze prodat cokoli.

Využití placeného obsahu ve firmách

Travel BibleTravel Bible

Placený obsah lze využít ve firmách, a to mnoha způsoby. Prodat lze jakoukoliv tvorbu.

  • Rozhovory, články, podcasty – některé webové stránky nabízí část obsahu zdarma a část za poplatek. Tento model se dobře osvědčil v praxi například úspěšnému cestovnímu portálu Travel Bible
  • Infoprodukty – do této skupiny patří veškeré e-booky, videonávody, on-line kurzy a podobně. Zmínit můžeme například Davida Deidu, který úspěšně prodává své audioknihy
  • Placené funkce – mezi placený obsah lze zařadit také funkce. Může se jednat o dodatečné funkce nejrůznějších aplikací, možnost členství na některých webových stránkách a podobně. Jako příklad můžeme uvést Kalorické tabulky, kde je po zaplacení členského poplatku možné získat další nástroje pro svůj účet
David DeidaDavid Deida

Kvalitně a s rozmyslem

Pokud se zaměříme na společnosti, které vytvářejí obsah za účelem zisku a vynecháme začínající influencery a umělce tvořící pro zábavu, jakékoli tvorbě placeného obsahu by měl vždy předcházet kvalitní on-line marketingový plán.

Předem byste měli mít jasno v tom, jaký obsah chcete budovat, jaká bude celková podoba projektu včetně jeho rozsahu, způsobu komunikace s uživateli a podobně. Vzniklý obsah by měl být podpořen vhodnou kampaní, jejíž součástí mohou být PPC, newsletter, propagace na sociálních sítích a další marketingové nástroje.

Pro uživatele je často důležité i to, zda bude vaše tvorba autentická a budete prezentovat sebe, nebo vycházíte čistě z podnikatelského záměru. Jiné publikum si najde již zmíněný David Deida, který své podnikání postavil na předávání vlastních znalostí a zkušeností z praxe, a jiné zase portál, který za obsah platí grafikům a copywriterům.

Pickey.cz, Herohero.co, Patreon.com a další

Pickey.czPickey.cz

Existuje také řada platforem, které se zaměřují na placený obsah nebo sponzorství influencerů, umělců a dalších autorů. Mezi nejznámější z nich patří Pickey.cz, Herohero.co, Patreon.com nebo Buymeacoffee.com. Pro společnost představují další možnost, jak navázat kontakt s uživateli a zpeněžit vlastní tvorbu.

Web Pickey je postaven výlučně na placeném obsahu. Jeho myšlenkou je umožnit tvůrcům přinést na trh tvorbu, která bude mít skutečnou hodnotu. Na Pickey najdete nejrůznější rádia, podcasty a podobně.

„Internet je plný balastu. Pickey je jiné. Tady platíte za obsah, který chcete vidět. Tady dostáváte peníze za obsah, na který můžete být pyšní. Tady vás reklama netlačí. Ať už děláte cokoliv. Buďte vybíraví. Buďte Pickey.“
Úvodní motto webu Pickey

Dalším českým počinem je projekt HeroHero. Za první půlrok jeho existence bylo prvních 200 tamních tvůrců podpořeno 12 000 sponzory. Prvotní myšlenkou bylo podpořit hudebníky a další umělce. S HeroHero se zároveň pojí web GoOut.

Na podobném principu funguje také Patreon, kde si mohou uživatelé zvolit pravidelné měsíční sponzorství oblíbeného tvůrce. Jak už její název napovídá, obdobně funguje také stránka Buy Me a Coffee, kdy lze tvůrci přispět částku v hodnotě jedné kávy, v tomto případě 2 €. S podobnou výzvou se lze setkat také u některých fotobank a stránek nabízejících grafiku.

PatreonPatreon

Placený obsah na Instagramu

S placeným obsahem nyní přichází také Instagram. Během podzimu se objevila informace o nové funkci, která by umožnila tvůrcům přidávat část obsahu jako placený. Mělo by se jednat například o exkluzivní Stories, kdy by se ceny údajně pohybovaly od 0,99 do 4,99 dolaru.

Z pohledu uživatelů jde o zajímavou možnost podpořit oblíbené influencery a další tvůrce. Na rozdíl od Patreonu a dalších podobných platforem, kde lze zaplatit například virtuální kávu, a přispět tak tvůrci na jeho projekty, by v tomto případě uživatelé dostali za své peníze vizuální obsah.

Otázkou je, k čemu by to vedlo v praxi. Instagram by tím k sobě výrazně stáhl účty využívající již zmíněný Patreon a další weby třetích stran a současně by tím udržel na svém webu uživatele, kteří na tyto stránky dosud odcházeli. Další stránkou věci je částka, kterou by uživatelé na Instagramu platili a problém závislosti, která může po čase vzniknout. Sociální sítě a obecně tlak společnosti mají v této rovině velký vliv na dospívající a často i dospělé uživatele.

Odkazy ze Stories na Instagramu, které byly dříve dostupné pouze účtům s více než 10 000 followery, mohou nyní využívat všichni, což ovšem posouvá část obsahu zpět do výlučné pozice.