Podzim přinesl uživatelům sociálních sítí celou řadu novinek, které mohou využít v rámci firemního online marketingu. Facebook se proměnil v Metu, instagramové odkazy ze Stories jsou nyní dostupné všem a mnoho dalšího. Ve spojení s kreativitou je to pořádná nálož nových možností.

Z Facebooku je Meta

Na konferenci Connect 2021 oznámil Mark Zuckerberg změnu jména společnosti Facebook na Meta. Nový název odkazuje na budoucí projekty, věnované vývoji virtuální reality. Slovy Zuckerberga:

„V tuto chvíli je naše značka tak úzce spojena s jedním produktem, že nemůže reprezentovat vše, co děláme dnes, natož v budoucnu. Odteď není na prvním místě Facebook, ale metaverzum.“

Metaverzum by mělo být postaveno na brýlích pro virtuální realitu. Podle Zuckerbergovi vize bychom měli v jeho produktech prakticky žít – setkávat se s přáteli, mít doma holografickou televizi a podobně. Jakou podobu bude tahle vize mít a co přesně to přinese online marketingu, na to si ještě chvíli počkáme. Zatím je tu několik dalších novinek, které lze už nyní využít.

Nové logo společnosti MetaNové logo společnosti Meta
V pozadí celé změny najdeme zrušení stejnojmenné facebookové stránky pražské neziskové organizace Meta o. p. s., podporující děti s rozdílným mateřským jazykem, včetně jejich učitelů. Stránka byla vypnuta bez předchozího upozornění, údajně pro zneužití identity. Tento zásah vážně narušil fungování společnosti a zastavil právě běžící kampaň. V současné době je stránka opět funkční.
Úvodní obrázek facebookové stránky společnosti Meta o. p. s. (Zdroj: www.facebook.com/metavzdelavani/)Úvodní obrázek facebookové stránky společnosti Meta o. p. s. (Zdroj: www.facebook.com/metavzdelavani/)

Preferovaný obchod

První novinkou je štítek Preferovaný obchod, garantující dosavadní pozitivní zkušenosti nakupujících. Jedná se o obdobu štítku zavedeného v roce 2015 pro stránky reagující rychle na zprávy.

Facebook Pay

Další novinkou je Facebook Pay – aplikace pro weby třetích stran, umožňující snadnější a rychlejší platbu za produkt, aniž by bylo nutné zadávat platební údaje.

Podnikatelům přináší obě funkce nové možnosti prodeje na Facebooku i Instagramu. Nyní bude možné nabízet přímý prodej prakticky přes všechny příspěvky a to mnohem promyšlenější formou.

Další změnou je zrušení automatického rozpoznávání obličejů. Zároveň prý bude smazána databáze obličejů, kterou Facebook dlouhé roky vytvářel. Stojí za tím údajně obava ze zneužití.

Odkazy ze Stories na Instagramu jsou nyní dostupné všem

Dosud mohli přidávat odkazy ze Stories pouze uživatelé s více než 10 tisíci followery a ověřené účty. Od letošního podzimu je však tato možnost dostupná všem. Původní nápad Snapchatu se stal jedním z nejvyužívanějších formátů Instagramu.

Instagram byl dlouhou dobu proti a trvalo několik let, než požadavek vyslyšel - jedná se o ideální způsob, jak odvést uživatele na jinou stránku. Nyní je dostupný i pro malé podnikatele nebo ty, kteří s Instagramem teprve začínají a jejichž publikum se zatím nestihlo rozrůst. Stories mají významný organický dosah, což jistě mnohé projekty a značky ocení.

Odkaz pro všechny je od Instagramu velkým a vstřícným krokem směrem k uživatelům. Donedávna bylo možné dávat odkazy (Swipe up) do stories jen v případě, že má váš účet min. 10 000 sledujících.Odkaz pro všechny je od Instagramu velkým a vstřícným krokem směrem k uživatelům. Donedávna bylo možné dávat odkazy (Swipe up) do stories jen v případě, že má váš účet min. 10 000 sledujících.

Zároveň byla upravena podoba odkazů. Funkci Swipe-up nahradil Link Sticker. Takzvaná nálepka s odkazem byla spuštěna 30. srpna.

Do vyhledávání na Instagramu byla přidána nová záložka Audio, umožňující vyhledávání zvukových stop, které lze přidat do videí neboli tzv. Reels. Tato funkce přináší nové kreativní možnosti a snadnější a rychlejší práci s formátem videa. Autoři obsahu mohou nyní zaujmout sledující novým a neokoukaným způsobem.

Instagram zároveň zveřejnil algoritmus, na základě kterého Reels fungují. V rámci online marketingu je podstatné, že algoritmus sbírá údaje o tom, o jaká videa jeví uživatel zájem a podle toho dokáže odhadnout, jaký obsah ho osloví.

Časově omezený obsah WhatsApp

Již dříve se objevily informace, že WhatsApp testuje možnost nastavení časovače u zpráv, které budou po uplynutí určitého intervalu smazány. Stejná funkce by měla být k dispozici také u videí, obrázků a GIFů. Příloha by navíc měla být smazána již ve chvíli, kdy si ji příjemce prohlédne. Podle vyjádření společnosti by měla tato funkce přinést uživatelům větší kontrolu nad vlastním soukromím.

S podobnou funkcí přišel již loni Twitter v podobě fleet. Uživatelé mohli své příspěvky v podobě fotek a videí nechat po 24 hodinách zmizet. Jak se ale později společnost vyjádřila, funkce byla odstraněna kvůli nedostatečnému zájmu ze strany uživatelů.

Podobně jako u Tik Tok Stories, i zde lze využít funkci k propagaci kampaní pracujících s časově omezenou nabídkou.

Tik Tok Stories na 24 hodin

Již v srpnu se objevila zpráva, že Tik Tok testuje časově omezený obsah, takzvaná Stories, ve formě videa. Ta by měla být k dispozici pouhých 24 hodin od zveřejnění. Jak se vyjádřil mluvčí čínské společnosti ByteDance:

„Stále přemýšlíme o nových způsobech, jak přinést hodnotu naší komunitě a obohatit zážitek z TikTok. V současné době experimentujeme se způsoby, jak poskytnout tvůrcům další formáty, jak v komunitě TikTok oživit jejich kreativní nápady.“

V rámci reklamy to přináší možnosti lepší propagace kampaní postavených na časově omezené nabídce, vytvářející pocit jedinečnosti.

Tik Tok je na vzestupu. I proto si marketéři s každou novou funkcionalitou této sociální sítě mnou ruce.Tik Tok je na vzestupu. I proto si marketéři s každou novou funkcionalitou této sociální sítě mnou ruce.

LinkedIn ruší stories

Uživatelé tento formát příliš dobře nepřijali, proto bude nahrazen. Očekává se, že se objeví možnost přidávat krátká videa, která však nebudou časově omezena.

YouTube ruší počty „dislikes“

Na YouTube se už uživatelé nesetkají s viditelným počtem „disliků“. Sice bude stále možné označit video palcem dolů, ale celkové počty uvidí pouze majitel účtu, který video sdílel. Je to z důvodu častého vysokého počtu negativních označení u menších kanálů (jak ukazují statistiky), jejich tvůrci pak byli údajně demotivováni k další tvorbě.

Twitter zrušil fleety – funkce nepřinesla očekávané výsledky

Twitter zrušil 3. srpna možnost přidávat takzvané fleety – multimediální obsah, který po 24 hodinách zmizel. Dále se však bude zabývat tím, proč neměla funkce očekávaný ohlas. Jak uvedl produktový manažer Twitteru Ilya Brown:

„Doufali jsme, že díky fleetům se lidé snáze zapojí do konverzací, které na naší síti probíhají. Nicméně po nasazení novinky čísla neukazovala, že by diskuze oživili nějací noví uživatelé.“

Společnost také oznámila, že testuje celoobrazovkovou reklamu. Pokud půjde vše hladce a funkce bude spuštěna, jednalo by se o první formát inzerce využívající 100% prostoru.

Společnost experimentuje také s omezením okruhů uživatelů, kteří mohou na zveřejněný tweet reagovat.

Twitter oznámil, že by rád do konce roku 2023 zdvojnásobil tržby. Prostředkem mu k tomu mají být zavedené novinky. Pro svět online marketingu by se jednalo o jedinečný a dosud neokoukaný formát reklamy umožňující oslovit uživatele zcela novým způsobem.