Když se řekne nastavení PPC kampaní, téměř každý si dokáže představit, o co vlastně jde. Někdo lépe, jiný hůře. V konečném důsledku je však výsledkem PPC reklamní kampaň připravená pro spuštění v Google AdWords a nebo v Skliku. Mnohem hůře se však představuje, co je pak následná PPC optimalizace.

Co vlastně představuje PPC optimalizace, kterou online marketingové agentury tolik doporučují? Opravdu nestačí PPC kampaně jen dobře nastavit, spustit a občas někde zvýšit cenu za klik? Pojďme se společně podívat, o co všechno přicházíte, když optimalizaci PPC kampaní nevěnujete dostatek pozornosti.

Optimalizace PPC kampaní je převážně procesní rutina, ale jednou za čas je fajn, když se na kampaň podívá víc lidí společněOptimalizace PPC kampaní je převážně procesní rutina, ale jednou za čas je fajn, když se na kampaň podívá víc lidí společně

Optimalizovaná PPC kampaň vydělává více peněz

Že vás správa a optimalizace PPC kampaní stojí peníze? Jistě, obnáší totiž nemalé množství klíčových aktivit, které je třeba provádět pravidelně a systematicky. Výsledkem optimalizace PPC kampaní je však úspora investic do médií. Celkem logicky je pak optimalizace o to důležitější, pokud je váš rozpočet na nákup reklamy omezený. Může se jednoduše stát, že rozpočet na nákup reklamy je podobný rozpočtu na obsluhu kampaně, to však nemusí být nutně na škodu.

Pokud se nastavené PPC kampani budete věnovat, budete schopni dosáhnout lepších obchodních výsledků za menší obnos financí investovaných do reklamy. To sice může znamenat, že můžete ušetřit – ale lepší je tyto ušetřené peníze investovat zpět a výkonnost reklamních kampaní nadále zvyšovat.

Typické výsledky po zahájení optimalizace PPC kampaní: Snižující se cena za konverzi a celková cena reklamy při zachování počtu konverzíTypické výsledky po zahájení optimalizace PPC kampaní: Snižující se cena za konverzi a celková cena reklamy při zachování počtu konverzí

Co si tedy pod optimalizací PPC kampaní představit?

Optimalizace PPC kampaní zajišťuje zachování nízkého PNO, jinými slovy chrání vaše investice a umožňuje maximalizovat návratnost investic do reklamy. Pojďme se na některé z činností spadajících pod optimalizaci PPC kampaní podívat podrobněji.

Vylučování vyhledávacích dotazů

Vylučování nevhodných a dlouhodobě nevýkonných vyhledávacích dotazů pomáhá zvyšovat relevanci vámi zobrazovaných reklam díky dokonalejšímu cílení. Relevantnější reklamy mají lepší CTR a s tím se pojí i lepší inzertní pozice, neboť Click Through Rate (míra prokliku) je jedním z hodnotících faktorů při samotné aukci o nákup inzertních pozic.

A/B testování

Každý markeťák ví, co je to A/B testování. Pokud tápete, můžete si o něm něco přečíst například v našem slovníku marketingových pojmů. A/B testování zajišťuje pomocí kontrolního vzorku reklamy, že se bude zobrazovat ta nejlepší možná varianta obchodního sdělení. Funguje to tak, že na začátku máte dva návrhy banneru a nebo reklamního textu. Varianta s vyšší úspěšností vyhrává a stává se kontrolním vzorkem, oproti kterému je průběžně testován výkon reklamy. Vítězná varianta může být dále testována oproti dalším vzorkům a pokud se najde reklama s lepším výkonem, pak se stává novým kontrolním vzorkem. Opakováním tohoto procesu se vyvíjí nejlepší možná forma reklamy, což vás opět zvýhodňuje při aukci a přináší více návštěv za menší cenu.

Úpravy cen za proklik

Proč za návštěvu platit více, než musíte? Úpravy cen za proklik zajišťují, že v aukci nepřihazujete více, než je nutné. Tím bezesporu ušetříte nemalé finanční prostředky ve srovnání s neoptimalizovanou kampaní. Naopak pokud konkurence zvýší nabídku a vy nikoliv, reklama se buďto přestane zobrazovat úplně, nebo se bude zobrazovat na nižších pozicích, což negativně ovlivní výkonnostní parametry kampaně. Dohled nad cenami za proklik je důležitý jak u Google AdWords, Skliku tak i na Facebooku. Neplaťte více, než je nutné.

Pozastavení nevýkonných sestav

Neplaťte za reklamní sestavy, které nefungují optimálně. Místo nevýkonných sestav se připravují sestavy výkonnější. Je zcela běžné, že po počátečním nastavení kampaní zjistíme, že ta či ona sestava nemá nejlepší parametry. Proto je důležité vše průběžně sledovat. Chcete přece, aby reklamy fungovaly.

Vyhledávání a přidávání nových klíčových slov

Nikdy nekončící a klíčová aktivita je stejně důležitá jako vylučování klíčových slov. Tento tandem zajišťuje perfektní cílení a vysokou relevanci obchodních sdělení. Pokud se to nedělá průběžně, pak je něco špatně. Mnoho lidí si může říct – a nestačí to dělat jen občas, přeci jen to stojí další peníze? Máme odpověď – práce se musí tak jako tak udělat ve stejném objemu, i kdyby se činnost dělala jednou za 3 měsíce místo průběžné činnosti. Peníze tedy neušetříte, ale naopak utratíte více, neboť průběžná správní činnost je klíčem k efektivní reklamě.

Analýza konkurence

Bezesporu jedna z nejdůležitějších aktivit. Analýza konkurence a konkurenčních PPC inzerátů pomáhá zvyšovat kvalitu reklamy, umožňuje hledat nové příležitosti a v neposlední řadě chrání před krádeží návštěvnosti – možná někdo z vašich konkurentů cílí na vyhledávací frázi obsahující vaši značku a vy o tom ani nevíte.

Experimentování

Vzdělávání, škola hrou… poznáváte to? Aby ne, jako děti jsme na experimentování měli spoustu času a také se hodně naučili. V podnikání už je to trošku horší – tlačí nás termíny, finance, priority. O to důležitější je mít tu možnost experimentovat systematicky. Při správě PPC kampaní je nutné vyčlenit prostor pro zkoušení nových funkcí, nástrojů a pro tvorbu experimentálních kampaní.

Optimalizace PPC kampaní je základem funkční online reklamy

Jak vidíte, souhrn aktivit spadajících pod optimalizaci PPC kampaní není zrovna malý a jejich vliv na efektivnost kampaní určitě není triviálního charakteru. Věnujte proto pozornost nejen nastavení, ale i průběžné a poctivé správě PPC kampaní. PPC kampaně rozhodně nejsou vhodným kandidátem pro přístup „nastav a zapomeň“