Je libo humor a nadsázku nebo raději osobitý příběh s důrazem na tradici? Více než reklama v televizi, musí ta na internetu zaujmout, pobavit, poučit, aby si jí uživatelé vůbec všimli. Díky dobrému námětu v kombinaci s desítkami online nástrojů může vzniknout zajímavý projekt. V dnešním článku se zaměříme na kreativitu v tuzemských online kampaních.

Je nutné si uvědomit, že reklama na internetu nepředstavuje pouze bannery, výkonnostní kampaně a informačně nabitý web. V době, kdy se internet fragmentuje do tisíců možností, je výzvou vymyslet koncept propojení těch nejvhodnějších kanálů vzhledem k motivu sdělení. Proto jsem se rozhodla ukázky vydařených kampaní rozdělit podle jejich základního typu a vyzdvihnout jak hlavní ideu tak prostředky.

Riskantní produktová kampaň na Olympus

Milovníci fotografování se dají ve velmi obecné rovině rozdělit na menšinové fajnšmekry „zrcadlovkáře“ a zbytek, co si vystačí s dnes již kvalitními foťáky v mobilech nebo kompaktním fotoaparátem vyšší kategorie. V reakci na tuto situaci vznikl nový segment fotoaparátů. Mají velikost kompaktů, avšak vlastnosti zrcadlovek střední třídy. Společnost Olympus pojmenovala tuto řadu Olympus PEN a Olympus OM-D. A problém je nasnadě. Jak přesvědčit cílové skupiny, aby vyměnily své přístroje za tento hybridni model?

Fotocihla si ze zrcadlovkářů utahuje

Kreativní agentura Zaraguza přišla s motivem „fotocihly“, kterou Olympus začal přidávat k foťákům řady PEN a OM-D. Sdělením bylo, že aby zrcadlovkáři nepřišli o nic z jejich standardu, mohou si k těmto modelům dokoupit fotocihlu s popruhy, která zajistí „těžkou váhu a nepraktičnost, na kterou jsou zvyklí.“

Pro kampaň byla vytvořena microsite fotocihla.cz, která obsahovala video, interaktivní test s odkazem na soutěž, odkazy na sdílení na sociálních sítích a taky přesměrování na produktové stránky Olympusu. Že se zrcadlovkáři neurazili, ale pointu kampaně vzali s humorem, svědčí nejen kladné ohlasy na YouTube a sociálních sítích. Prodej PEN a OM-D se meziročně zvýšil o 70%.

Druhá vlna kampaně pokračovala ve stejném duchu. Její message byla vtipná a opět trochu odvážná. Protože jsou zrcadlovkáři pyšní na své přístroje a nechtějí používáním malých PEN a OM-D modelů přijít o prestiž profesionálního fotografa, je pro ně k dispozici fotomaják”, který každého upozorní, kdo je tady profík. 

Podzimní pokračování s heslem Olympus pomáhá

Zatím poslední část kampaně se schovávala pod maskou dobročinného projektu pro „chudáky” zrcadlovkáře, kteří jsou ztrápení nošením obrovských a těžkých fotoaparátů. Opět byla zvolena microsite, a to s názvem olympuspomaha.cz, kde byli návštěvníci vyzýváni k doporučení PEN a OM-D svým kamarádům se zrcadlovkami s cílem vrátit je do plnohodnotného” života. Lidé mohli pro své známé vyhrát fotomasáž” nebo se pobavit nad dalšími formami pomoci. Microsite znovu pracovala s videem a doporučením na základě sdílení na sociálních sítích.

Interaktivní akviziční fórum ČSOB

Poměrně čerstvou záležitostí je kampaň ČSOB s názvem Hledá se obchod. Kampaň cílí na malé a střední podnikatele, ale jde na to tak trochu od lesa. Přesněji řečeno přes širokou veřejnost. Agentury VCCP, Red Media a Inspiro vytvořily interaktivní platformu pro setkání se přání obyvatel České republiky s jejich splněním ze strany podnikatelů.

Na webové stránce hledaseobchod.cz je umístěna mapa, skrze níž mohou návštěvníci ze strany občanů vyjádřit, jaký obchod či služba jim chybí v blízkosti jejich bydliště. Mají možnost buď zabodnout nový virtuální špendlík, nebo hlasovat pro stávající. V obou případech je hlasování zpřístupněno pomocí Facebooku nebo zadáním e-mailu. Každý hlasující je navíc motivován výhrou o 20 iPhonů 6. Kdyby to někomu nebylo jasné na první pohled, může zhlédnout instruktážní video, které je umístěné mj. také na YouTube.

Na výzvy obyvatelů měst a obcí zase mohou reagovat podnikatelé, pro něž je to indikátor potenciálního úspěchu pro nové podnikání. Ti, co se zapojí, soutěží o 3 auta pro podnikání na rok zdarma. To ale není jediným benefitem. Banka pro ně připravila speciální výhodné balíčky a poradenství, které mají ulehčit podnikatelský start.

V online prostředí budou navíc využity odkazující bannery, kampaně v obsahové síti a propagace na Facebooku. Celkově se sice nejedná o převratný nápad, ale myšlenka vytvoření virtuálního fóra sloužícího jako výzkumná sonda, se může potkat s úspěchem. Kampaň je na samém začátku, v pondělí 2. 3. se uskutečnila tisková konference, takže si na její výsledky musíme počkat.

Fidorka podpoří brand vykutáleně

Fidorka spustila začátkem března microsite vykutalenarostarna.cz, která navazuje na televizní spoty. Tvůrci z agentur PR.Konektor, Konektor Social, Symblaz a Carat koncept kampaně zasadili příznačně do časového období před aprílem a zapojili hlavně online média. Právě na apríla proběhne očekávané vyvrcholení projektu a budou vybrány vítězné příspěvky třech soutěžících, co obdrží full HD kameru.

zdroj: marketingsales.tyden.czzdroj: marketingsales.tyden.cz

Do té doby mohou zájemci zasílat své tipy na opravdové „legrácky“ ve formě písemného námětu, fotografie nebo videa. Na webu jsou pro inspiraci vloženy populární „srandovní videa“ z YouTube a jejich hodnocení porotou, ale i samotnými návštěvníky stránek. Každý den se pak vybere nejlepší komentář, který získá sladkou odměnu. Značku navíc podpořili známí komici Lukáš Pavlásek a Bára Poláková, kteří propůjčili motivu zlomyslných rošťáren svou tvář.

Interaktivní web doplňuje Facebook s širokou fanouškovskou základnou a kanál YouTube. Z povahy kampaně je zřejmé, že cílí na teenagery a mladé lidi, které se jí pravděpodobně šikovně daří zapojit. Na druhou stranu, kdybychom měli hodnotit design a obsahovou úroveň microsite, asi bychom tak pozitivní nebyli.

Imageová komunikace v koženém kabátě

Realizace imageové kampaně s akcentem na příběh poctivého řemesla se ukázala jako dobrý tah. Firmu Brašnářství R. Tlustý & spol. zachránily od krachu sociální sítě, které se staly hybným nositelem ducha tradice, pečlivosti a vytříbeného stylu. Každý kus je totiž ručně vyrobený originál, každý produkt má svůj příběh, stejně jako celá společnost.

zdroj: facebook.com/brasnarstvitlusty/zdroj: facebook.com/brasnarstvitlusty/

Na webu, Facebooku a YouTube hraje prim jednoznačně vizuální stránka. Firma nyní zkouší Pinterest, který se k jejich způsobu prezentace náramně hodí. Kdo by si nechtěl přišpendlit tak krásnou peněženku? Zástupci firmy pravidelně sdílí fotky prototypů nových produktů, plnou dílnu zaměstnanců, pro které je práce koníčkem, videonávody, jak si nevybrat aušus”, apod. Odezvy mělo v poslední době také vkládání reportu z přestavování dílny v podobě panoramatických fotek.

Roman Tlustý se komunikaci snaží vést oboustranně a aktivizovat fanoušky. Jejich nadšení se na Facebooku nezapře. Stovky liků, desítky sdílení a komentářů mluví jasně. Nadšení zákazníci posílají fotografie, na kterých se pak sami označují a komentují je. Jedná se tedy o organický dosah.

Brašnářství dokázalo zcela využít potenciál sociálních sítí, které mu nyní generují 85 % zakázek. Je to zkrátka příklad dobré praxe.

Výborně zvládnutý rebranding Frank Bold

Změna brandu je vždy oříšek. Lidé jsou již zvyklí značku vnímat zažitým způsobem a často nechtějí přistoupit na pravidla nové hry. Ekologický právní servis, jenž sdružoval několik významných projektů, pochopil, že tato roztříštěnost může způsobit v mysli lidí zmatky. Chytře tedy spojil všechny aktivity pod jednu střechu s novým jménem Frank Bold a svůj počin si dovedl precizně obhájit. Více netřeba komentovat. Sami se inspirujte příběhem, který má hlavu a patu a zanechá ve vás jasný odkaz.

Závěr

Kampaně na českém internetu se v poslední době vyznačují interaktivitou, hravostí, vtipem i důrazem na detail. Pokud máte nápad, který může váš byznys rozběhnout kupředu, nebojte se jít také do onlinu. Jestli dumáte, ale nejste si jisti, zda nevymýšlíte sci-fi, nezavrhněte své myšlenky na samém začátku a poraďte se s odborníky, kteří vaši ideu realisticky vyvrátí a nebo podpoří. Vězte ale, že internet je kouzelný v tom, že dokáže i zdánlivě neuskutečnitelným věcem vdechnout život.