Je rok 2017 a probíhá akvizice start-upu musical.ly za odhadovanou 1 mld. dolarů. Na trh je následně uvedena aplikace TikTok. Během několika měsíců se stane nejstahovanější aplikací v App Store v daném období, se svými 104 miliony stažení porazí YouTube i Instagram.

TikTokTikTok

Jak TikTok funguje?

TikTok je platforma umožňující sdílení 15 sekundových videí, která jsou obvykle doprovázena hudbou. Koncept zní velmi přímě, ale uživatelé z toho dokáží vytěžit maximum. Jednotlivé klipy často obsahují různé filtry, efekty a mnoho střihů. Podobný model zpopularizoval v roce 2013 Vine, který se ovšem v dnešní době nenachází v centru pozornosti. TikTok tento koncept pojal trochu jinak; má mnohem víc energický a těkavý charakter ve srovnání s jinými současně populárními platformami.

Pro koho je TikTok určený?

V médiích je TikTok často akcentován jako platforma generace Z, ovšem to je velmi zjednodušené vyjádření, které navíc ani není pravda! K roku 2019 se TikTok honosí 500 miliony pravidelných uživatelů, přičemž 150 milionů pochází z Číny. Celosvětově je 41 % uživatelů ve věku mezi 16–24 lety, ovšem dle statistik je tato skupina uživatelů nejaktivnější a tvoří většinu obsahu na platformě. Mezi lety 2017 a 2018 došlo ke skokovému nárůstu, který je spojen s úspěšným #TumbleweedChallenge a moderátorem Jimmy Fallonem.

Graf ilustruje meziroční strmý nárůst uživatelů TikToku.Graf ilustruje meziroční strmý nárůst uživatelů TikToku.

Uživatelský obsah a jeho spojení s reklamou

Jak je zmíněno v prvním odstavci, videa mohou mít maximálně 15 sekund, přesto je možné spojit více klipů dohromady a udělat nejvýš minutové video. Většina obsahu je založená na vyvolání emocí – převážně jsou videa zábavná, některá se zase snaží dovést diváka k zamyšlení. Nyní si rozvedeme, jaké možnosti reklamy TikTok nabízí, a které možnosti jsou nejvhodnější.

Klasické reklamy (Biddable ads)

Tento typ reklamy můžeme znát z jiných sociálních sítí. Reklama tohoto typu se obvykle vsune mezi uživatelský obsah, v tomhle případě se spot umístí mezi ostatní videa. Jeho cena se odvíjí od poptávky ostatních uživatelů. Zatím jsou tyto reklamy v beta testování.

Brand takeover

Ihned po zapnutí se uživateli přes celou obrazovku zobrazí video reklama. Tento způsob je limitován na jednoho inzerenta za den. Společnost Grubhub, která se specializuje na rozvoz jídla, to zkusila.

Hashtag challenge

Specifikem TikToku jsou různé challenge (výzvy) kterých se uživatelé mohou účastnit a sdílet svůj postup. Velmi úspěšná byla kampaň #GuacDance společnosti Chipotle. Tímto typem inzerce by se měl inzerent snažit vytvářet obsah, který bude zábavný a uživatelé ho budou chtít šířit.

AR Filtry

Velmi podobný princip zkrášlování fotek a videí, jaký používá Snapchat, Instagram nebo Messenger využil i TikTok. K fotce, zpravidla selfie, se přidá objekt nebo efekt. Inzerenti budou mít možnost přidat do galerie svůj efekt s vlastní grafikou.

Zmíněné typy inzerce jsou v současné době dostupné jen velkým hráčům na trhu, s výjimkou klasických reklam, ovšem ani ty nejsou 100% dostupné běžným uživatelům. Časem dojde k jejich uvolnění a zvýšení dostupnosti. Co bude odlišovat inzerci TikToku od ostatních sítí bude právě personalizace, která bude muset být na vysoké úrovni. Uživatelský obsah působí velmi autenticky, a jestli má být reklama úspěšná, musí frčet na stejné vlně.