Home office a práce na dálku je téma, o kterém se v souvislosti s aktuální situací stále hodně mluví. Pro některé je tento způsob práce normální, jiným zase připadá nepředstavitelný. Těm, co takto běžně nepracují, přináší určitě i řadu problémů. Pojďte tedy nahlédnout pod pokličku a podívejte se, jak to zvládáme u nás v agentuře.

K rozhovoru přes Hangouts jsem přizval několik členů našeho týmu. Odpovídat vám postupně budou projektová manažerka Kateřina Čabajová, office manažerka Pavlína Králíčková, Facebook specialista Václav Jurásek, textař a e-mailingový specialista Vojtěch Veselý a PPC specialista Marek Horyna.

Místo setkání: Google HangoutsMísto setkání: Google Hangouts

Marek Rolný (dále MR): Jak se vám v těchto dnech pracuje? Je to pro vás změna?

Kačka: Mně se pracuje vlastně moc dobře. Dá se říct, že práce z domova, respektive odkudkoliv, je důvod, proč se online marketingu věnuji. Jelikož hodně cestuji, pracovala jsem už na mnoha zajímavých místech, takže vlastně práce z domova je ta nejnormálnější varianta.

Pavlína: Je to trošku změna. Je to jiné, ale čím déle jsem doma, tím se mi asi pracuje líp. Už jsem si na to zvykla – na ten domácí režim. A jelikož se veškerá naše práce odehrává online, tak je to v podstatě jedno, kde u toho počítače sedíme.

MR: To zní hodně optimisticky, ale co třeba ti, kteří mají děti? Co třeba ty, Vašku?

Václav: No já to mám tak, že pracuji z domu, a jelikož mám doma čtyři děti, tak je to celkem záhul a nepracuje se mi úplně příjemně.

MR: To chápu… Já mám jen dvě a je to i pro mě někdy docela drsný… A jak to řešíš?

Václav: Řeším to tak, že se snažím dohánět práci po večerech, jelikož velké problémy jsou například s výukou dětí. Nejde o to, že to člověk nezvládá jenom v práci, v agentuře, ale nezvládají to i jiní, tady to, co se děje. Takže tak no… (povzdech)

MR: Tak holky byly takové optimistické a ty to máš… to je tvrdá realita. 

Václav: No tak holky nemají děti, takže to mají jiné. Holky neví, co s časem (smích). Já mám pocit, že mně té práce naopak přibylo, ne ubylo. Takže tak…

MR: Marku, co ty?

Marek Horyna: Pro mě upřímně to zase taková změna není. Pracuji z domu, občas pracuji z kanceláře (pozn. v Kopřivnici) a víceméně mám hodně podobný režim. 

MR: A co ty, Vojto?

Vojta: Změna to určitě je, ale pro mě ne moc velká. S agenturou běžně spolupracuji i takhle na dálku. 

Včera jsem byl chvilku v prostějovské kanceláři a tohle je pohled z naší žluté zasedačky, o který přicházímeVčera jsem byl chvilku v prostějovské kanceláři a tohle je pohled z naší žluté zasedačky, o který přicházíme

MR: A máte nějaký svůj tip na pracovní režim v těchto dnech? Jak to děláte doma? Každý má něco trošku jiného – někdo má děti, někdo má zvířata, někdo má rodinu… zkuste říct nějaké svoje tipy nebo rituály, jak pracujete přes den?

Kačka: Já každý den... nebo snažím se každý den pracovat od přibližně 8 do 4 hodin odpoledne. Každopádně jsem online i večer, což bych asi neměla, ale reaguji, pokud se něco děje a něco hoří. A jinak mám svoje rituály a já mám svoje rituály hodně ráda. Každé ráno si udělám svoje čaje, vezmu si doplňky stravy, co si beru pravidelně, udělám si velkou dobrou snídani, a když mám hodně dobrý den, tak si i zacvičím (úsměv). To se tedy nestává moc často, ale když se to povede, třeba můj oblíbený pozdrav slunci z jógy nebo něco takového, tak se mi hned pracuje mnohem líp.

Marek Horyna: Já to mám tak, že vstávám třeba v 5 kvůli Šimimu (pozn. roční syn) a někdy se stává, že jsem už v 7:00 nebo někdy okolo 6:30 v práci, ale teď běžně začínám v 8:00. V 10 si dám kafe, ve 12:00 si dám oběd, pak se zajdu třeba na chvilku projít a co nejdřív se snažím prostě udělat tu práci, kterou chci. Snažím se co nejmíň prokrastinovat a jít nějak rozumně domů, když pracuji z kanceláře.

Pavlína: Já mám svůj pracovní režim v podstatě stejný, jako mám v kanceláři. Jenom si ráno stihnu místo chystání se a cesty do kanceláře udělat lepší snídani a nesmím se dívat moc kolem sebe po bytě, abych nezačala uklízet. Což je jediná věc, která by mě tady mohla vyrušit. Ale jinak občas potřebuji zajít do kanceláře kvůli něčemu, co si potřebuji vytisknout nebo trošku zalít kytky. Tak to si udělám procházku, protože bydlím poměrně blízko. Jinak v pohodě….

MR: Jak to máš s režimem ty, Vojto?

Vojta: Mám teď ještě bokovku, práci u ochránců přírody. Čistím pro ně jednu louku, vyřezávám tam náletové dřeviny. Režim mám teď takový, že sice pracuji od počítače jako vždycky ale pak, když chci na chvíli ven, většinou jdu znovu „do práce” na louku.

MR: No tak to ti asi spousta lidí závidí v tuto dobu. Hlavně ti, co jsou z větších měst a nemají možnost někam vyrazit.

Vojta: Sednu do auta, přejedu 10 km a pak jsem půl dne na louce, kde nikoho nepotkám. 

Na naši nástěnku v kanceláři teď asi dlouho nic nového nepřibudeNa naši nástěnku v kanceláři teď asi dlouho nic nového nepřibude

MR: Super. Teď se zeptám: Máte nějaký tip na efektivní práci? Jak v těchto dnech pracujete?

Vojta: Dopoledne udělám vždycky nejvíc práce. E-maily, chaty a nějaké další operativní věci řeším až po obědě. Takže dopoledne pracuji takhle dá se říct offlinově na věcech, které mají prioritu.

Kačka: Myslím, že za ty celé tři týdny, co vlastně takhle dobrovolně pracujeme z karantény, tak jsme se s týmem pěkně sladili a zatím jsem nenarazila na problém, který by se nedal online vyřešit. Až teda na občasné vtipné situace, kdy mi třeba při hovoru s klientem začne mňoukat kočka nebo vyjede uklízet vysavač, který mám nastavený na určitou hodinu.

Psychická podpora při práci z domova a onen zdroj mňoukáníPsychická podpora při práci z domova a onen zdroj mňoukání

MR: Takže naše asynchronní komunikace funguje? 

Václav: Ano, ano, byli jsme k tomu donucení a možná je to dobře (smích).

MR: A nechybí vám ten osobní kontakt s kolegy?

Kačka: No to je asi tak jediná věc. Já jsem zrovna takový člověk založený hodně na osobních setkáních. Ty víš, že se snažím vždycky nahnat lidi do nějakého teambuildingu a podobně. Takže tohle je vlastně asi tak jediná věc… ale kdybychom třeba měli například jednou za měsíc nějakou reálnou poradu, tak bych byla dost spokojená.

Pavlína: Mně chybí, když si v kanceláři nepopovídáme o takových těch mimopracovních věcech. 

MR: Máte ještě nějaké konkrétní tipy pro naše čtenáře? Podělíte se o to, co vám při práci z domu nejvíc pomáhá?

Vojta: Mně v tom určitě nejvíc pomáhá to, že jako agentura všichni pracujeme v cloudu. Neposíláme si „pédéefka”, neposíláme si v příloze e-mailem wordy a obrázky. Všechno máme na Google disku. To znamená, že když spolu například řešíme nějaký text nebo článek, tak si pošleme odkaz, já si ten odkaz prokliknu a můžeme klidně ve třech nebo ve čtyřech lidech společně upravovat jeden textový dokument. Že pracujeme na obláčku, to mi pomáhá.

G Suite je balík online aplikací (pošta, kalendář, sdílený disk, dokumenty, videohovory), který nám umožňuje pracovat kdekoliv a z libovolného zařízeníG Suite je balík online aplikací (pošta, kalendář, sdílený disk, dokumenty, videohovory), který nám umožňuje pracovat kdekoliv a z libovolného zařízení

MR: Já to beru, že takhle společně pracujeme už hezkou řádku let. Myslíš si, že to už dneska není bráno jako normální u většiny firem?

Vojta: Zrovna včera jsem mluvil s kamarádkou, která pracuje ve firmě, kde to právě teď řeší tak trochu v běhu. Pak se v komunikaci a v nekonečných e-mailových vláknech ztrácí. Sama mi říkala, že je to trochu peklo. Cloud je určitě super – ten bych doporučoval všem. 

MR: Jasně. A co ještě nějaký tip na závěr, aby se z toho lidi nezbláznili, z té práce doma?

Kačka: Za mě je určitě fajn umět vypnout a nesklouzávat k práci nonstop. A dost v tomhle obdivuji kolegy, kteří to umí. Teda především v těch chvílích, kdy mi zrovna něco nehoří a nepotřebuji to řešit okamžitě (smích).

Marek Horyna: Choďte ven, choďte do lesa, choďte na procházky, poslouchejte desky a poslouchejte hlavně black metal (smích). 

Žluté roušky Optimal Marketing nesmí chybětŽluté roušky Optimal Marketing nesmí chybět

Bonus na závěr

Jako bonus ještě přidáváme pár osvědčených tipů pro efektivní home office, které pro vás v minulosti sepsala naše externí kolegyně Tereza Javorská.

Vyhraněný pracovní prostor

Nenechte se svést k práci z postele nebo pohodlného gauče u televize. Tyto prostory jsou určeny k relaxaci a tak je také vaše podvědomí vnímá. Snažte si pro svou práci vyčlenit speciální místo. Pokud to dispozice příbytku umožňují, volte oddělenou místnost.

Naučte se plánovat svůj čas

Plánování má obecně pozitivní dopad na efektivní využití času a u práce z domu to platí dvojnásob. Pro organizování práce vám dobře poslouží online aplikace, ale taky třeba nějaká tabule. Úkoly napsané na viditelném místě jsou vám více na očích, čímž se eliminuje riziko, že na ně zapomenete.

Veďte si pracovní report

Tento tip je vhodný především pro přehledný monitoring průběhu plnění jednotlivých úkolů. Uvádějte do pravidelných reportů dobu, kterou jste splnění povinnosti věnovali, ale také průběh či rušivé elementy. Napomůže vám to při dalším plánování pracovního dne a nabídne možnost vyvarovat se rušivým podnětům. 

Dodržujte pravidelný režim

Přestože pracujete z domu, nezanedbávejte osobní přípravu před zahájením pracovního dne. Vstávejte vždy ve stejnou hodinu, oblékněte se stejně nebo alespoň podobně, jako byste šli do zaměstnání a usedněte za pracovní stůl. Nezapomínejte ani na pravidelné přestávky.