E-mailový marketing se stal součástí života většiny z nás. Jak často zaujme reklamní e-mail vaši pozornost? A jak k němu přistupovat z pozice tvůrce? Vyzpovídali jsme Lukáše Benzla, spoluzakladatele služby Mailhunt, která edukuje a přináší praktická řešení, jak v záplavě e-mailů zazářit.

Tým startupu MailhuntTým startupu Mailhunt

Pakliže tvoříte reklamní e-maily, jistě jste se už několikrát dostali do bodu, kdy vám zkrátka došla inspirace. Ta se bohužel objevuje zpravidla nečekaně – často tedy sedneme k tvorbě jakéhokoliv e-mailu, jen abychom zjistili, že teď to zrovna asi nepůjde.

To si dobře uvědomuje Lukáš, který před přibližně dvěma lety přišel s nápadem vytvořit platformu, která umožní přehledně monitorovat newslettery jakýchkoli webů. To se mu podařilo, a světlo světa tak spatřila aplikace Mailhunt. Díky ní dostanete možnost nakukovat na newslettery webů, které jsou i nejsou vaší konkurencí.

Snadno pak získáte nejen inspiraci pro tvorbu vlastního newsletteru, ale také můžete sledovat strategii konkurence a řadu dalších zajímavých dat.

V rámci tohoto nástroje také zjistíte, v jaké době jsou e-maily nejvíce odesílané, jaký nástroj firma používá nebo jaké předměty nejlépe fungují.

Tento projekt nás zaujal hned, jak jsme na něj narazili, kontaktovali jsme tedy přímo Lukáše, který zodpověděl všechny naše otázky. Pojďme se tedy přesunout přímo k jeho vyjádřením. 

Jak ses dostal k e-mailovému marketingu?

Lukáš Benzl: Vždycky jsem rád psal, čehož jsem využil již ve 13 letech, kdy jsem začal psát články pro časopis o mobilech. U psaní jsem zůstal po celou dobu svého profesního života, k této činnosti se však přidaly další jako online marketing a konkrétně také e-mailing. Postupem času jsem začal e-maily řešit stále více, neustále tedy narůstala porce mé pracovní náplně investovaná právě jim.

Jak tě napadlo vytvořit Mailhunt?

Lukáš: V posledních letech jsem se začal zajímat o startupy, je mi velice blízká jejich dynamika a prostor pro kreativitu a experimentování. Toužil jsem založit vlastní, několik měsíců jsem se však potýkal s klasickým pesimistickým názorem, že dnes už existuje služba na všechno. Naštěstí jsem se mýlil.

Přemýšlel jsem o tom, co na trhu chybí mně samotnému. Jednou z věcí, která mě nejvíce pálila, byl nedostatek inspirace, a to hlavně při tvorbě reklamních e-mailů pro mé klienty. V té chvíli se mi začal v hlavě rodit plán, který měl tuto potřebu vyřešit. V průběhu konceptualizace jsem se několikrát ujistil, že by tuto službu ocenilo více lidí. Jakmile jsem tedy získal tento feedback, pustil jsem se do práce společně s dvěma vývojáři – Jakubem a Michalem.

Po několika měsících ustavičné práce jsme v březnu 2020 spustili první verzi naší aplikace. Tu jsme ladili formou MVP, tedy tak, aby byl náš produkt minimalistický, ale základní potřebu uspokojoval. Od té doby sbíráme feedback, kde to jde a na jeho základě aplikaci dále vyvíjíme.

V Mailhunt můžete sledovat newslettery webů různého zaměření. Na dalších se intenzivně pracuje. V Mailhunt můžete sledovat newslettery webů různého zaměření. Na dalších se intenzivně pracuje.

Jak silná je vaše konkurence?

Lukáš: Když jsme aplikaci vymýšleli a zkoumali její konkurenceschopnost, všimli jsme si, že historicky se o něco podobného pokoušel pouze jeden projekt na českém trhu. Jednalo se o službu VIVmonitor, jejíž vývoj se však podle našich informací zastavil někdy v roce 2014. Když se podíváte na její web, všimnete si, že se stále dá objednat. Ceny jsou však neúměrné a my už v této době věděli, že jsme schopni jít níže.

V zahraničí už něco takového bylo a je. Takové služby se však zaměřují především na globální značky. My chceme zahrnovat mnohem širší spektrum sledovaných značek a jejich velikostí. I menší totiž často mívají inovativní nápady, kterými se můžeme inspirovat a které nám pomohou v růstu. Nehledě na to, že náš produkt může být natolik unikátní, že ještě neexistuje větší hráč, který by něco podobného pomocí e-mail marketingu propagoval.

Službu jste spustili před dvěma lety, to znamená v době, kdy začala koronavirová pandemie. Opatření s ní spojená řadě firem ublížila. Ovlivnila i Mailhunt?

Lukáš: Řekl bych, že jo. Pomohla e-mailovému marketingu obecně. Mnohé firmy totiž snižovaly marketingové výdaje a zjistily, že newslettery jsou cenově výhodným způsobem, jak zákazníky oslovovat a udržovat s nimi dlouhodobý vztah.

Pandemie navíc zrychlila tempo, jakým se prostředí marketingových kanálů mění. V dnešní době je například aktuálním tématem klesající dosah na sociálních sítích. Newsletter však bude fungovat pořád – i když první e-mailová kampaň byla spuštěna již před více než 40 lety, základ pro e-mail marketing je dlouhodobě stejný. Jedná se o přímou vazbu jeden na jednoho.

Pomohlo nám také to, že spousta businessů začala více řešit svou digitální přítomnost. Znamenalo to nejenom, že jsme byli schopni navýšit počet webů, které je možné odebírat, ale také jsme mohli oslovit mnohem více zákazníků, kteří se setkávají s tou stejnou potřebou, kterou jsem já měl na začátku.

U každého sledovaného webu můžete analyzovat data, která vám o vaší konkurenci dost napoví.U každého sledovaného webu můžete analyzovat data, která vám o vaší konkurenci dost napoví.

Kolik má Mailhunt v současné chvíli aktivních uživatelů?

Lukáš: Kolem 500 měsíčně. Tento počet však neustále roste, a to mimo jiné i díky tomu, že navazujeme spolupráce s agenturami, které nás doporučují svým klientům.

Akvizici nových uživatelů realizujeme také pomocí obsahového marketingu a sociálních sítí. Placené kampaně jsme zkoušeli zatím jen okrajově.

K prvním zákazníkům jsme se dostali právě přes e-maily, které jsme silně personalizovali. Co možná největší personalizace se nám totiž dlouhodobě osvědčila jako jeden z nejlepších způsobů, jak zákazníka oslovit.

Chápu, že určitá část vašeho know-how je tajemstvím a jedna z myšlenek projektu je lidi naučit, jak data číst a následně s nimi pracovat po svém. Mohl bys nám však prozradit, co odděluje dobrý e-mail od toho špatného?

Lukáš: Určit, který e-mail je dobrý a který špatný, může být nesmírně těžké. Záleží totiž na našich cílech. I když spousta společností k e-mailovému marketingu přistupuje tak, že se prostě chtějí připomenout, záměry mohou být různé.

Pokud chceme prostřednictvím newsletteru prodat produkt, poznáme, že e-mail dobře zafungoval, pokud nám přišlo příznivé množství objednávek. Pokud však chceme budovat brand a naše zákazníky edukovat, měřit efektivitu takového e-mailu může být problém. Nemusíte totiž vědět, zda si zákazník na vaši společnost, teď nebo někdy v budoucnu, vzpomněl právě díky tomuto konkrétnímu mailu.

Navíc, co pro jednu společnost může být obrovský úspěch, se na profitabilitě té druhé nemusí projevit až tak razantně. A pokud nedostane v rámci několika newsletterů to, co od nich očekává, často přijde zklamání a polemizace, zda snažení neukončit a neinvestovat svůj čas někam jinam. To je za mě velká škoda.

Průměrnému uživateli přijde denně do schránky 30 až 50 newsletterů. E-mailové schránky jsou navíc dnes už šikovné a stále přichází s novými způsoby, jak reklamní materiál oddělovat od klasických zpráv. O to složitější je v inboxu zazářit. Pokud vám mohu dát jeden tip, jak napsat dobrý e-mail: zaměřte se na maličkosti. Právě ty jsou totiž určujícím faktorem, zda si uživatel váš e-mail přečte, naváže silnější spojení s vaší značkou a zakoupí produkty.

Co těmi maličkostmi myslíš?

Lukáš: Může se jednat například o použití emoji. Pokud tyto emotikony budete dobře používat, dokážete podtrhnout jakékoliv tvrzení a okrajově také předat emoci. Důležité je i správné časové naplánování – přehled o tom, kdy firmy posílají kampaně nejčastěji, vám dodá právě Mailhunt.

Zda si zákazník e-mail otevře, či nikoliv, se také odvíjí od jeho předmětu. Obecně předmětem musíte vzbudit zvědavost. Pokud nebude napsaný dostatečně atraktivně, e-mail se ztratí ve všech ostatních promo zprávách a poté putuje do koše.

Dalším faktorem jsou obrázky. Ty nejsou maličkostí, ale hrají naprosto zásadní roli. Vyhněte se celoobrázkovým mailům, musíte totiž myslet na to, že je zákazníci budou otevírat i ve schránkách, které mají načítání obrázků vypnuté. Je tedy potřeba veškeré podstatné informace sdělit také prostřednictvím textu. 

Jaké další zajímavé funkce Mailhunt nabízí?

Lukáš: Už teď naše aplikace využívá například funkce strojového učení – dokáže tedy analyzovat opakující se fráze v e-mailech. Mám zde na mysli například jména slavných osobností nebo třeba eventy (1+1 zdarma, doprava zdarma). Tato data se ukládají do kolekcí, aby se člověk mohl podívat, jak rozesílky vypadaly a fungovaly.

Jednou z novinek jsou také prediktivní pozornostní mapy. ​​Jedná se o funkci a model, na kterém jsme pracovali poslední 3 měsíce. Tato technologie dokáže až s 95% přesností předvídat, čemu budou lidé v newsletteru během prvních sekund věnovat největší pozornost.

Jaké další kroky plánujete?

Lukáš: V současné chvíli mohu prozradit, že na základě uživatelského výzkumu jsme si všimli, že existuje velká část lidí, kteří by potřebovali pomoci sepisovat a navrhovat strukturu e-mailů. Rozhodli jsme se tedy, že v blízké době začneme nabízet audity rozesílek.

V praxi to může fungovat tak, že vygenerujeme e-mailovou adresu, na kterou zákazník pošle testovací rozesílku. Tu pak zanalyzujeme a dáme mu vědět, zda v segmentu nabízí dostatečně atraktivní slevy, aktuální produkty a rovněž poukážeme například na překlepy či chyby týkající se nastavení. A jelikož také využíváme strojového učení, které vychází z velkého množství dat, implementace návrhů, které zákazníkovi dáme, má silně reálný potenciál newslettery vyšvihnout.

Dále také plánujeme vybudovat integrace MailChimpu, Ecomailu a dalších služeb, přes které se reklamní e-maily posílají. Zákazník tak nebude nucen tolik překlikávat do externích služeb, aby se dostal k relevantním datům.

Zní to všechno skvěle. Pravdou však je, že cesta k úspěchu je často lemována spoustou výzev. Prozradíš, zda jste se i vy někdy dostali do slepé ulice?

Lukáš: Nevím, jestli se jedná úplně o slepou ulici, ale prakticky od spuštění projektu před dvěma lety se potýkáme s jedním zásadním problémem. Je pro nás velice složité lidem vysvětlovat, že nejsme rozesílač. Možná to jen neumíme.

Případné zmatení našich potenciálních zákazníků však chápeme i proto, že začínáme s něčím novým. Jak už jsem řekl, v současné chvíli na českém trhu taková služba prakticky neexistuje. Nástroje na rozesílky se zaměřují primárně na měření analytických metrik, zatímco Mailhunt zvládá i businessově orientovaná data, jako jsou kreativa či obsahová část.

Aktuálně jsme součástí startupových programů Startup Academy od CzechCrunch a Start It ČSOB. Od ostatních startupistů získáváme spoustu inspirace, ale máme k dispozici i mentory, ke kterým bychom se za normálních okolností jen těžko dostali. Za to jsme velice vděční a nesnažíme se bojovat sami. Takové akcelerátory nám velice pomáhají uzpůsobovat náš produkt a jeho prodej tak, aby ho zákazníci chápali a měli chuť používat.

Lukáš Benzl (uprostřed) a tým Mailhunt.Lukáš Benzl (uprostřed) a tým Mailhunt.

Máte v plánu zůstávat pouze v Česku?

Lukáš: Rozhodně ne. Díky již zmíněným akcelerátorům – hlavně Startup Academy – nám tržby za čtyři měsíce vyrostly o 572 procent! I díky tomu tedy můžeme sbírat prostředky pro plánovanou expanzi na zahraniční trhy. Ve finále to však budou hlavně investoři, se kterými máme v plánu začít jednat hned na jaře.

Minulý rok jsme zakoupili doménu mailhunt.com, což je pro nás závazek, aby se Mailhunt stal globálním produktem. V prvním kroku bychom rádi expandovali do přibližně 20 zemí Evropy.

Moc děkuji za tvůj čas a přeji hodně úspěchů! Je něco, co bys nám chtěl na závěr ještě sdělit?

Lukáš: Já děkuji za pozvání. Na závěr bych chtěl jen zdůraznit, že e-mailové kampaně rozhodně nejsou passé. Celosvětově e-mail používají 4 miliardy lidí a toto číslo neustále roste. Tomu se nemůže rovnat žádná sociální síť.

Pokud chcete se svými zákazníky budovat pevné vztahy, e-mail marketing je tou nejlepší volbou.