Ať už jste provozovatel webu, markeťák či vlastníte e-shop, chcete mít kvalitní fotky a obrázky, které přitáhnou pozornost. Kde je však vzít? Něco si můžete nafotit sami, pokud na to máte schopnosti a čas, nebo zvolte jednodušší cestu a využijte fotobanky.

Mezi placenými weby najdete i ty, které svůj obsah nabízejí zdarma. I zde lze získat netradiční a zajímavé obrázky, jen si musíte dát pozor na některá úskalí, která tuto formu získávání fotografií provázejí.

Jak je to s autorskými právy?

Většina stránek nabízí fotografie zcela zdarma pouze za podmínky uvedení autora, popř. zdroje. Může se zde ale nacházet omezení, kvůli kterému nesmíte fotografii upravovat. Pokud chcete mít absolutní volnost, hledejte licenci Public Domain či Creative Commons Zero. Ty říkají, že se staženým obsahem můžete nakládat dle libosti.
Určitě si vždy důkladně prostudujte podmínky daného webu, jen tak předejdete nepříjemnostem. Jejich pravidla se mohou lišit například v tom, zda je nutné autora uvést nebo ne.

Dostupné free fotobanky

Gratisography

GratisographyGratisography

Na stránce Ryana McGuira najdete především fotky lidí a jejich emocí. Nečekejte nic suchého a kontroverzního. Tady najdete ten správný motiv, který přitáhne oko potencionálního klienta či čtenáře. Ryan si hraje s lidmi, s předměty a staví je do nevšedních situací a výrazů. Dělá si z lidí srandu, a právě díky tomu jsou jeho fotky tak neotřelé. 

Pixabay

PixabayPixabay

Jedna z nejznámějších a taky nejvíce užívaných fotobank je Pixabay.com. Najdete zde tisíce a tisíce souborů, od fotografií přes ilustrace a vektory, a to různých témat. Umí vyhledávat i v češtině. Najdete zde fotky kvalitní i nekvalitní. Některé z nich vypadají, jakoby vypadly ze stránek placených, na jiných lze velmi poznat neprofesionální pořízení. Pokud nemáte vysoké nároky, vyberete si ihned. V tom druhém případě, budete muset stránku více prozkoumat.

Picjumbo

PicjumboPicjumbo

Kvalitní a na pohled velmi pěkné obrázky najdete ve fotobance českého autora Viktora Hanáčka. Fotek není příliš mnoho, ale stojí za to. Za menší poplatek si můžete zakoupit i prémiové členství a otevřít si tak větší počet obrázků. Tematicky je stránka velmi různorodá – od krajiny a architektury, přes zvířata, kancelářské prostředí, jídlo, město až po abstrakci či fotky lidí.

Startup Stock Photos

Startup Stock PhotosStartup Stock Photos

Na stránce Startupstockphotos.com se nacházejí pouze a jen fotky z kancelářského prostředí. Pokud tedy hledáte motiv moderní kanceláře, počítače, podnikatele s mobilním telefonem apod., zavítejte zde. Na stránce jsem však nenašla možnost vyhledávání, což je tedy dost nevýhoda a k té správné fotce se musíte zřejmě proklikat a prorolovat.

FreeRange

FreeRangeFreeRange

Potřebujete-li fotky v opravdu velkém rozlišení, na webu FreeRange jsou k mání. V této databázi se nachází opravdu mnoho vysoce kvalitních fotografií ve velkém rozlišení, které můžete použít také pro komerční účely. Vyhledávání pomocí kategorií či klíčových slov šetří čas a urychluje vyhledání toho správného obrázku.

Pozor na nevýhody free fotobank

Zní to všechno moc dokonale – mít fotografie zadarmo, přesto je tady háček. Nikdo vám totiž nezaručí, že autor, který je u daného obrázku uveden, je jeho skutečným autorem. Na rozdíl od placených serverů se zde neřeší identita uživatele, ani odkud fotky vzal, popř. se toto odbyde jednoduchým kliknutím na potvrzení o autorství. A jelikož v konečném důsledku za obsah na vašich stránkách zodpovídáte jen vy, může se vám použití ještě dost prodražit.