Od první české SEO soutěže uteklo už mnoho vody. SEO se stalo poměrně populární disciplínou. Přesto je však pro řadu manažerů webových projektů či majitelů stránek stále zahaleno tajemným závojem.

1) Mám web a těď chci SEO

Pozdě! Tuto chybu dělá stále mnoho manažerů webových projektů či majitelů stránek. Web je často  realizován bez jakékoliv strategie, projektové přípravy, analýzy klíčových slov a  kvalitního návrhu informační architektury. Zadavatelé webových projektů hledí často pouze na to, aby měl web dobrou grafiku a teprve po dokončení projektu se začnou zajímat jak dostat web na přední pozice vyhledávačů.

SEO není jednorázová záležitost a dobré výsledky se musí začít budovat už při návrhu webu. Je dobré začít analýzou klíčových slov, které pak vhodně začleníte do titulků, nadpisů, nazvů a textů stránek a celé architektury webu. Důležité je také zvolit vhodnou strategii, jakou se bude dál web a jeho optimalizace ubírat. 

2) Patičky plné odkazů? Raději ne!

Setkali jste se už s webovými stránkami, na kterých byl mrak s obsahem zcela nesouvisejících odkazů? Chodí Vám nabídky na výměnu zpětných linků či nabídky na zapojení do nějakého odkazovacího systému? Ano, zpětné odkazy jsou důležitým off-page faktorem pro SEO, ale výše zmíněná cesta není tou nevhodnější.

Patičkování je jen dětská nemoc - pár obchodníků na ni umře, zbytek se časem vyléčí.

Odkaz na webové stránce partnera určitě není špatný, ba naopak. Pokud však podlehnete masové honbě za zpětnými odkazy, bude to mít pouze dočasný efekt. Jestliže pracujete na dlouhodobém úspěchu ve vyhledávačích, měli byste pro zpětné odkazy hledat vždy co nejrelevatnější stránky a pro linkbuilding zvolit vhodnou strategii.

3) PageRank, S-rank a honba za větrem

S masovou výměnou zpětných odkazů souvisí i přeceňování významu PageRanku, S-ranku a všech dalších SEO ranků. Ano, PageRank a další podobné hodnoty sice vyjadřují jak stránku daný vyhledávač hodnotí podle toho, jaké odkazy na něj vedou. Pravdou také je, že si stráky rank podle jisté metodiky předávají, ale rozhodně to není jediná veličina, na kterou je při odkazování třeba přihlížet.

Honba za vysokou hodnotou PageRanku či S-ranku určitě také není správně zvoleným cílem pro SEO.

4) Jak najít slabinu vyhledávačů

Mnoho lidí stále vnímá optimalizaci pro vyhledávače jako nějaké oklamávání vyhledávačů. „Tajné triky“ které fungují a pomohou Vám dosáhnou dobrých výsledků. Já na tajné triky nevěřím!

Myslíte si, že pokud se budete pokoušet vyhledávač oblafnout, či budete používat nějaké tajné „Black Hat SEO“ metody, bude vaše stránky zobrazovat na zajímavých pozicích? Dlouhodobě určitě ne. Jeden český webdesigner nedávno na Twitteru napsal pěknou myšlenu:

Chovejte se k vyhledávačům jako ke svým přátelům, ocení to. Kamarády také nekopete do slabin...

To myslím hovoří za vše. A moje doporučení: Používejte techniky, které vám sami vyhledávače doporučují.

5) Obsah je král

Možná to už zní jako klišé, ale je to tak. Kvalitní obsah je to, co při budování pozic ve vyhledávačích dlouhodobě funguje. Je to pracné a nákladné, ale funguje to!

Jak na to? Pište, rozšiřujte obsah svého webu, přspívejte do konferencí, komentujte články z oboru, kterému nejlépe rozumíte, zapojujte se do dikusí v sociálních sítích a komunitách, vydávejte tiskové zprávy, publikujte na jiných webech, atd atd.

Toto je skutečný klíč k dlouhodobému úspěchu ve vyhledávačích. Tento krok je třeba naplánovat již při návrhu webu. Definujte strategii jak bude váš web růst. Definujte svůj plán pro linkbuilding. Zda zvolíte jako nejvhodnější nástroj slovníček pojmů z vašeho oboru či firemní blog, záleží pouze na vás.

6) SEO a sociální sítě

Vztah sociálních sítí a optimalizace pro vyhledávače je v přímé úměře k předchozímu bodu. Pokud bude váš odkaz zajímavý, lidé na něj budou sami rádi odkazovat. Vy jim k tomu může dát jednoduchý nástroj v podobě sociálních ikon, které umístíte na vaší stránce. Není to však tak jednoduché. V sociálních sítích je třeba budovat především vztahy a teprve ty vám později přinesou i vytoužené odkazy.

7) Jak měřit úspěchy?

Zdá se, že je to jednoduchá otázka. Přeci podle dosažených pozic ve vyhledávačích. Odpoveď však není tak jednoznačná. Martin Snížek již před několika lety napsal: sledování pozic je pozůstatek SEO z „doby kamenné“. V komentářích mu tehdy ještě řada odborníků na SEO oponuje, ale čas mu dal myslím zapravdu.

Cílem SEO by mělo být zviditelnění webu ve vyhledávačích tak, aby na tento web přicházelo co nejvíce přesně cílených návštěvníků, kteří pak stojí už jen krůček od splnění definovaného cíle. A klíčovou metrikou úspěchu je také návratnost investic (ROI).

Ať už investujete do jakéhokoliv nástroje marketinku (a ne jen do toho internetového) pamatujte, že cílem marketingu nejsou tisíce návštěvníků, milionové obraty či silná značka, ale že cílem marketingu je ZISK. Nic víc, nic míň…