Viděli jste někdy, jak si lidé v minulosti představovali rok 2000? Létající auta, lidé si namísto práce užívají života a vše řídí počítače a pracují roboti. Asi jsme se někde zasekli, protože v práci trávíme stále víc času a počítače jsme si dosud moc neochočili. Spíše naopak.

Přitom stačí pár jednoduchých věcí, aby skutečně pracovali pro nás a my měli více času pro sebe. Existuje spousta možností, jak svoji práci přenechat výpočetnímu výkonu a není k tomu ani potřeba být programátor. I když i od něj budete možná potřebovat s něčím poradit.

Už delší dobu se zabývám automatizací tam, kde to jde. Stereotypní nebo opakující se úkoly, velká spousta dat, ... určitě i vy najdete něco, co by se „udělalo samo”. Některé takové automatizace fungují plně autonomně, některé je potřeba spustit nebo v průběhu udělat nějaké kroky. I tak se mi ale vždy vyplatilo přenechat práci serverům a robotům.

Dobře nastavený robot udělá práci za vásDobře nastavený robot udělá práci za vás

A proto jsem začal používat automatizaci i v marketingových kampaních. V tomto oboru existují nástroje, které toho umí opravdu hodně. Především v oblasti e-mail marketingu. Zde není většinou potřeba žádného programování, jen vymyslet a „naklikat” ty správné scénáře.

Sepište si scénáře a určete, které kroky chcete automatizovatSepište si scénáře a určete, které kroky chcete automatizovat

Jak získat databázi kontaktů vám popisovat nebudu. To už jste žřejmě četli tisickrát. Zákazníci vašeho e-shopu, zájemci o PDF knihu, kontakty z CRM systému, … Pojdmě si raději na několika případech ukázat, jak jsme našim klientům pomocí automatizace usnadnili práci.

Vypršení licence

Problém: Spousta telefonátů kvůli propadlé licenci na grafický program. Přitom by stačilo, aby si ji zákazník s předstihem nechal prodloužit. Jenže na tohle se většinou zapomene a propadnutá licence se příhlasí až v době, kdy program spustíte, protože ho nutně potřebujete. My jsme v e-mailingovém programu nastavili jednoduché pravidlo a akci: pokud zákazník objedná produkt s objednacím číslem ABCD123, tak mu za 11 měsícu pošli e-mail s informací, že mu končí licence.

Připomenutí před skončením licencePřipomenutí před skončením licence

Opakované nákupy

Každý ví, že nejlepší zákazníci jsou ti, co nakupují pravidelně. Pro e-shopy se spotřebním materiálem je to dokonce zásadní. Co když na váš e-shop ale zapomenou? Reklamní banner od konkurence, newsletter, … Může se to stát. Opět jsme vyřešili jednoduchým e-mailem: Pokud zákazník nakoupil více než jednou, ale za poslední 3 měsíce nic, pošli mu slevový kupon. Jen se prostě nenápadně připomenout.

Opakované nákupyOpakované nákupy

Aktuální obsah

Máte firemní blog, nebo nějaký podobný zajímavý obsah a chcete ho dostat více k vašim klientům? Napojením RSS feedu z vašeho webu můžete pravidelně odesílat aktuální články e-mailem. Nastavení pravidelného času odeslání vás navíc přiměje stále nový obsah tvořit.

My tímto způsobem posíláme nejen nové články, ale také například aktualizace aplikací.

Nejnovější články automaticky e-mailemNejnovější články automaticky e-mailem

Akční nabídky

Má váš e-shop možnost označit produkty štítkem? Můžete z nich vytvořit pravidelný e-mail s nabídkou. Akční produkty tohoto týdne, doporučení produktů, sezóní akce, …
Stačí nastavit e-mailovou šablonu a napojit ji na datový zdroj (zpravidla RSS nebo XML). Nemusíte se tak každý týden trápit s vytvářením nového e-mailu.

Akční nabídky produktů do automatického e-mailuAkční nabídky produktů do automatického e-mailu

Drobná potěšení

Svoje zákazníky si také můžete hýčkat drobnými potěšeními. Má zákazník narozeniny? Máte „výročí“ od prvního nákupu? Stá objednávka? Poslal kladné hodnocení na Heureka.cz? Je spousta příležitostí, které můžete využít pro oživení vztahu se zákazníkem.

Automatické přání k narozenínámAutomatické přání k narozenínám