16.–17. února 2022 proběhl na pražském výstavišti PVA EXPO největší český e-commerce & on-line business veletrh s 13 tematickými konferencemi. Vzhledem k tomu, že jsme poslední dva roky řešili téměř vše online, rozhodli jsme se využít akce k osobním setkáním a networkingu.

Za Optimal Marketing jsme na Czech On-line Expo vyrazili ve dvou (spolu s Václavem Juráskem). Prošli jsme vybrané expozice a popovídali si s vystavovateli o řešeních, která by mohla zajímat některé naše klienty.

Stánek aplikace EcomailStánek aplikace Ecomail

Pro inspiraci a taky konfrontaci našich agenturních postupů jsme navštívili i několik přednášek. Z celkových 110 zmíním dvě, které byly podle mě a Vaška nejzajímavější.

Martin Šinkovský: Příliš sexy na marketing aneb Nechovejte se jako hňupi

Martin Šinkovský: Příliš sexy na marketing aneb Nechovejte se jako hňupiMartin Šinkovský: Příliš sexy na marketing aneb Nechovejte se jako hňupi

Martin Šinkovský na několika příkladech ukázal, že obsahový marketing nemusí být nudný v žádném oboru.

Kde pořád brát inspiraci? Jak se odlišit? Co vyzkoušet? A proč bych, hergot, měl řešit nějaký obsahový marketing, když prodávám koudel na čištění ocelových závitů umazaných od kolomazi.

Martin ukázal jak říznout do ekologie z pozice energetického obra či jak propagovat neziskovou organizaci bez zbytečného patosu a laciného sentimentu.

Jan Junek: Za hranicí estetiky: Proč ošklivé weby fungují? 

Jan Junek: Za hranicí estetiky: Proč ošklivé weby fungují?Jan Junek: Za hranicí estetiky: Proč ošklivé weby fungují?

Přiznám se, že na tuto přednášku mě přitáhl trochu provokativní název, ale slova Jana Junka by se měla tesat do kamene.

Proč vypadá Amazon jako z devadesátek? To nemá Jeff Bezos na to, aby si najal pořádného grafika? Jan ukázal na řadě čísel to, jaký vliv má na výsledky webu krása a jaký použitelnost.

Vybírejte si designéra podle toho, jak navrhuje košík a nákupní proces – ne podle toho, jak navrhuje homepage.

Grafický design webu není umění, ale řemeslo, ve kterém je třeba mít potřebné kompetence a ty je třeba neustále testovat a ověřovat. Jde prostě o neustále se opakující proces: Analýza > Výzkum > Návrh > Hodnocení. Věřím, že v Optimal Marketing máme podobný přístup.

Závěrečné zhodnocení…

Jan Krčmář: Pokročilá e-mailingová automatizace: kam až sahá její potenciál a má nějaké limity?Jan Krčmář: Pokročilá e-mailingová automatizace: kam až sahá její potenciál a má nějaké limity?

I když pořadatelé odvedli perfektní práci, měl bych i pár drobných výtek. Prostory Výstaviště v pražských Holešovicích, kde se odehrál předchozí ročník, se mi subjektivně líbily více než ty v Letňanech. Prostor navíc příliš nepřál zvuku a v některých místech byl poslech přednášek opravdu obtížný. Ale kafe bylo fajn… :-)